Mi-e dor de Radu Anton Roman

206

Simona Ionescu a gătit de Crăciun o minunăţie, sarmale în dovleac, la cuptor. O mâncare genială prin simplitatea ei, rafinată de la sine, rustică în esenţă dar burgheză datorită manierei de realizare. Mâncarea Simonei (nu, nu am mâncat din ea, mi-a fost dat, şi de ajuns, să o văd în poze şi să citesc despre modul de preparare) a avut un efect dublu asupra minţii mele: am început să salivez instantaneu, atomii mei şi-au amintit gusturile şi au început să le combine, făcându-mă să-mi imaginez că mut sarmalele cu lingura de lemn, din strachina improvizată şi fierbinte, în farfuria mea. Aproape că le-am simţit mirosul, îmbinat cu cel al dovleacului, din care eu unul aş face parfum.
Acesta a fost primul efect. Cel de-al doilea m-a întristat puţin, dar aşa-i viaţa asta, cu noi prin ea, balansând între tristeţe şi bucurie. Mi s-a făcut dor de Radu Anton Roman, de felul în care a ştiut să pună greutatea celor 140 de kilograme ale trupului său şi tonele de minte pe care i le-a dat Dumnezeu, în slujba sfintei îmbucături.
Vă spuneam acum câteva zile că România liberă a făcut un lucru bun publicând reţetele româneşti culese de Radu din spaţiul locuit de urmaşii lui Decebal şi Traian. Am citit cu nesaţ cele şapte volume apărute la tarabele cu presă, am absorbit poveştile care învăluie fiecare reţetă şi mi-a părut bine că au rămas scrise. Apoi mi-a părut rău că nu mai pot auzi vorba domoală şi plină de miez a lui Radu, că nu mai pot intra în bucătăria lui, aşa cum făceam când avea emisiunea la Pro Tv.
Bucătăria lui Radu
a fost singura emisiune (neînlocuită de alta până acum) pentru care îmi făceam timp, emisiunea după care îmi făceam programul în week-end. Da, e adevărat, mi-au plăcut mult şi emisiunile lui Jamie Oliver dar nu simţeam că pierd ceva dacă nu văd una dintre ele. Mă consolez cu gândul că am acasă emisiunea filmată de Radu Anton Roman la vie, în Bihor, emisiune pe care mi-a dăruit-o domnul Gheorghe Lazăr, fostul şef al Protocolului la Universitatea Oradea, om care a participat la realizarea acelei emisiuni, bun cunoscător al gastronomiei româneşti, autor de cărţi culinare, om cu a cărui prietenie mă mândresc.

Încă nu văd pe nimeni care să se apropie de felul lui Radu, nu îmi pare că s-ar preocupa cineva să ducă mai departe munca sa şi asta mă sperie puţin. Mă tem că într-o generaţie, două, vom fi învinşi de Burger King, şaorma şi condimente gata amestecate, ba pentru vin fiert, ba pentru pui, ba pentru cârnaţi, mă tem că vom fi învinşi de alienare şi lene. Şi asta mă face să-mi fie şi mai dor de Radu Anton Roman.

Join the Conversation

 1. nici nu ma mir.Eu ma mir de amicul lui , Busu.Am citit recent un articol despre el, fara legatura( aparenta ) cu Radu Anton Roman si mai ales cu mancarurile facute de el:
  Un om de cultura: Busu

  Ce credeti ca facea Busu intr-o seara la ProTV? Prezenta vremea, ce dracu’ sa faca, talk-show politic?!

  Mie mi-e mila de el, cred ca destinul nu vrea sa-l ajute nicicum. Toata lumea care a inceput la meteo a ajuns undeva, numai saracul Busu bate pasul pe loc. Cu exceptia lui Jurca ala micul (care cred ca urmeaza o traditie de familie in profesie, ca in familiile de doctori, avocati sau ingineri), toti au facut saltul. Geanina Corondan a primit emisiunea ei, si-a facut trupa, ba scrie chiar si la reviste. Pe Oreste l-au luat Teo si Mircea, apoi a facut emisiuni cu Mircea Badea; acum face emisiuni cu obscurantisti la B1, dar macar e imbracat ca lumea, nu-l pune nimeni sa apara pe post in redingote de portar la un hotel de mina a doua. Pina si fetele care prezinta vremea in Libertatea ajung ceva: Mama Natura, playmate, nevasta de Irinel. Numai bietul Busu nu reuseste sa ajunga nimic.

  Si totusi, se vede clar ca are intentii onorabile si ca incearca din rasputeri sa-si depaseasca modesta conditie de prezentator de timp probabil. Face glumite, da grav din cap atunci cind precipitatiile depasesc limita normala pentru aceasta perioada a anului si l-a citit chiar si pe Sadoveanu (ati observat, sper, ca spune de multe ori “negura” in loc de “ceata”). Cind a fost cazul, a taiat ceapa si morcovi fara sa cricneasca; si totusi, cind a murit Radu Anton Roman, in loc sa-i dea lui emisiunea, l-au trecut inapoi la Meteo.

  Eu sper ca Busu nu va dezarma si ca va continua sa se perfectioneze profesional. De pilda, ar putea incerca niste lecturi din Calistrat Hogas si Geo Bogza, cu ajutorul carora ar putea face din rubrica Meteo o emisiune si mai instructiva. Si poate asa, intr-o buna zi, conducerea ProTV se va gindi si-i va da o emisiune mai de Doamne-ajuta, poate chiar una culturala, gen Omul cu Cartea. Cu cartea de colorat, fireste.

 2. adi hadean says:

  metaphor, cred ca sa fii "omul de la meteo" nu/i rau, mai ales daca o faci bine si daca iti place. nu stiu daca lui busu ii place dar cred sincer ca nu ar fi putut face o emisiune la fel de buna ca acelea in care avea rol de conviv interesat, de "om care da replica". . poate (probabil) mai mult decat sa accepte ce vor stilistii dar uneori, pentru a arata tot ce poti, trebuie sa/ti sclipeasca steaua din frunte. nu avem toti norocul asta:-) si nici nu rebuie sa-i judecam pe oameni daca nu am stat macar o zi in pielea lor:-)

 3. Scrisesem ca e un articol pe care l-am gasit undeva, nu mai stiu in ce ziar, altfel as fi facut trimiterea la el.

 4. adi hadean says:

  nu am vazut ghilimelele, dar parerea mea ramane aceeasi:-), oricum, nu te certam, nu mi-as permite:-)

 5. Ok.
  LA MULTI ANI ! La revedere 2008!!!!

 6. adi hadean says:

  la multi ani si veselie :-) !

 7. Multumesc pentru gândurile bune. Din pacate acea emisiune a fost o initiativa unica, fiind facuta de un om cu un real interes pentru traditii, in care se înscrie si bucataria. Tata facea antropologie culturala, ar fi greu de gasit un alt om cu aceeasi cultura, pasiune si carisma.

  1. Adi Hădean says:

   Antoaneta, cu bucurie:-). Si da, ar fi greu, prea greu azi.

 8. Imi este dor de El. Aveam putini ani, dar m a marcat pe viata cu emisiunile lui, prin cultura si bucatele pe care le prezenta cu atata placere. Mi as dori ca Protv sa il redifuzeze in fiecare sambata , in locul unor filme penibile. Ar face cu siguranta mult mai multa audienta, iar romanii de azi sunt mai aplecati spre traditie ca niciodata.

 9. in diaspora am facuto cunoscuta si sint multumit a meritatat emisiunile imi lipsesc

 10. La multi ani! Si noua ne este dor, mai ales acum, dupa atata timp!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close