PUB
Provocarea pe care am primit-o zilele trecute spune așa: fă un desert, ce desert vrei tu, care să fie bun de pus pe masă de sărbători. Trebuie să nu fie greu de făcut, să nu fie greu de mâncat, să nu fie greu de digerat, să fie cumva altfel decât deserturile tradiționale. Provocarea a venit din partea unor amici dintr-o agenție care lucrează pentru Boromir. Sigur că desertul trebuie să conțină pișcoturi de la Boromir, lucru care pe mine nu mă încurcă defel, mai ales pentru că le cunosc, le-am folosit în câteva rânduri la tiramisu.
Primul gând se duce clar la tiramisu atunci când vine vorba de pișcoturi. Excelent, de vis, delicat, savuros, cunoscut dar în același timp exotic. Cum era să mai fac un tiramisu? Probabil plictisitor, toate cele înșirate mai sus fiind deja atinse de alții și de mine însumi, de mai multe ori. Am făcut o scurtă socoteală și am concluzionat că se poate să faci desert spectaculos și încă mai simplu, păstrând câteva linii din procesul de preparare folosit la tiramisu și…cam atât. Iată cum:
Mai întâi am tras pe lângă mine ingredientele principale: pișcoturile, laptele condensat și îndulcit și sticla de Marsala primită de la Ciprian Tătaru (mulțumesc, mare bine mi-ai făcut).
Am găsit o cremă fină și extrem de simplă, făcută din iaurt grecesc și brânză de vaci. 0,2% grăsime, cam ca urda din lapte de vacă. Gust plăcut, acrișor. Perfectă pentru ce-mi trebuia mie (mascarpone nu era o opțiune, fiind o brânză destul de grasă).
La 750 de grame de brânză&iaurt am adăugat 250 de grame de lapte îndulcit (am preferat laptele pentru că altfel ar fi trebuit să pun 200 de grame de zahăr și nu am vrut asta, ideea pricipală e ca prăjitura să fie mai ușoară din toate punctele de vedere iar pișcoturile au deja zahăr).
Am pus în cremă un plic de zahăr vanilat (adică zahăr amestecat cu vanilie măcinată). Pentru aromă, firește.
Cu pișcoturile a fost și mai simplu, a trebuit doar să le scot din pachet.
Am preparat siropul pentru pișcoturi. De fapt, nu a fost chiar un sirop, a fost un amestec de ceai verde pe care l-am lăsat să se răcească puțin și Marsala pe care aș bea-o dacă nu mi-ar fi atât de folositoare la deserturi. Am înmuiat pișcoturile repede pe fiecare parte. Viteza e esențială, dacă absorb prea mult lichid, desertul e compromis din punct de vedere estetic, pișcoturile se fleșcăiesc și nu mai stau nicicum.
Pentru a construi desertul am tapetat pereții unui vas cu folie de plastic. O să înțelegeți de ce în curând.
Am pus un strat gros de cremă pe fundul vasului apoi am așezat primul strat de pișcoturi înmuiate. Le-am acoperit cu alt strat de cremă aromată și ușoară (fără alt zahăr decât cel din lapte+cel vanilat, fără ouă, fără frișcă, doar brânză fină de vaci și iaurt strecurat).
Am așezat ulrimul strat de pișcoturi pe care l-am acoperit cu un strat foarte subțire de cremă, cît să le lege unele de celelalte. Am pus vasul în frigider și l-am lăsat acolo trei ore.
Pentru că-mi mai rămăsese cremă, am pus câte un pișcot înmuiat în câte un pahar pentru șampanie, am umplut paharele cu cremă și am decorat cu fructe de pădure congelate. Am pus și paharele în frigider.
După trei ore am răsturnat vasul meu cu prăjitură pe un platou. Evident, folia a rămas deasupra, la fel și stratul mai gros de cremă. Am îndepărtat folia foarte ușor.
Și pișcoturile și crema au demonstrat ținută și caracter:).
Nici cu desertul din pahar nu mi-a fost rușine.
Desertul a fost împărțit în cursul zilei de ieri. Unanimitate pe grilă, a trecut de examen, o să-l fac din nou peste o zi și jumătate. Să fiți sănătoși.
acum doua zile mi s-a intamplat sa nu am nimic dulce pregatit si pentru ca fiul meu are de la o vreme ceva probleme , trebuie sa gatesc usor , ca pentru regim ; asa am facut repede putina branza de vaci , putina smantana (asta aveam in casa) , putin zahar pudra si am ornat aceasta crema cu fructe de padure ; a fost bun si usor si nu mi s-a reprosat nimic , deci este un desert bun !!!!
bravo!
Adi, dacă nu găsesc Marsala? Ai vreo altă recomandare, autohtonă?
Un merlot?
andreea, nu, nici vorbă. mai bine folosești un lichior, poate lichior de ouă.
Ar mai merge un amaretto sau de ce nu, kahlua .
un port(desi e cam scump..) sau un lacrima lui ovidiu ar fi ok pentru a inlocui Marsala?
da
de unde pot lua lapte condensat si indulcit?
cristina, dă un click pe link, te duce fix la locul din care poți comanda.
Gasesti la Carrefour…
arata mega super si cred ca si la gust e la fel (adica nu cred, sunt convinsa).
oare daca pudrez cocos ras, arata mai „hibernal” asa?
idee bună:)
arata bine, nu as fi indraznit sa o fac fara gelatina.
cris, nu are nevoie:)
Adi, poti sa ne spui exact ce fel de branza ai folosit? Asta daca ai voie sa spui marca. M-ar salva reteta asta, ca nu vreau sa fac ceva complicat de Craciun.
ehrman, cremă de brânză proaspătă.
Doamne, ce bunatate trebuie sa fie! Ma voi mobiliza sa creez desertul asta. Nu mai conteaza ce va iesi :))
A picat exact la fix reteta asta. Am niste piscoturi in casa, asa, ca sa fie, am si lapte condensat luat de la Carrefour cand lichidau stocul si luai 2 cutii la pret de 1, ideea cu branza de vaci si iaurt ma incanta intotdeauna, ce sa mai…sa fie primita reteta asta. Dar o s-o fac saptamana viitoare, ca azi am treaba cu proiectul „cozonaci”, proiect in care ma bag de cativa ani la Paste si Craciun numai si numai de dragul mirosului din casa. Am mari probleme cu manuirea aluatului si cu estetica produsului finit, dar tocmai d-aia ma incapatanez, caci sper ca in cativa ani sa devin mai sigura pe mine, iar cozonacii mei sa fie si frumosi.
Si, pentru ca nu cred ca o sa ne mai „vedem”, „auzim” pe anul asta, draga Adi, iti doresc Craciun Fericit, iar la anul sa te gasesc tot aici la fel de inventiv si prietenos cum te stiu. Simt, din felul in care scrii, ca esti nu doar un bucatar iscusit, ci si un om tare cumsecade, ceea ce-ti doresc sa ramai si de acum inainte.
Sanatate si la multi ani!
MULTUMESC PENTRU RETETA – PISCOTURI AM,URMEAZA SA CUMPAR RESTUL SI LA TREABA…CRACIUN FERICIT
Lumina in suflet si in gand, stralucire si magie in jurul tau, iti doresc! Magia sarbatorilor de iarna sa te cuprinda, sa ai parte numai lucruri frumoase si sa ti se implineasca toate dorintele!
Craciun Fericit!
merci Adi, am fakut aseara si am mankat azi. ce minunatie!!! acrisor, lejer, gustos :) am avut mari emotii ptr ca multe ingrediente nu erau ca cele din tara insa m’am riscat, a fost o reusita. sa fii sanatos si sa mai creezi ;-)
buna Adi, am si eu o rugaminte: se poate ca fiecare reteta sa aibe posibilitate pentru print? Pentru mama si pentru mama-soacra….ele nu au acces la internet…sau chiar daca au este putin mai greu sa gaseasca cate ceva. multumesc
poți să printezi fiecare rețetă:)
in crema asta pun de obicei bucatele de fructe confiate si decorez cu migdale:) foarte bun ,si mie mi-a venit ideia cand nu aveam mare lucru in casa . ma apuca noaptea gatitul asaca m-am descurcat cu ce aveam.
Vai de mine!!!! Si eu in ritmul asta cand ma mai apuc de cura de slabire?? Ca tot imi propun de ceva vreme si cand sa incep apare cate o minunatie de asta marca Adi Hadean si imi da peste cap planurile! Tare slaba de ingeri mai sunt! :(
vin de porto merge in loc de Marsala? sau Cointreau? Cu care sa insiropez piscoturile?
oricare dintre ele
minunat!!!imi lasa gura apa…
Minunaaaaat…!!!!Unde gasesti lapte condensat la cutie.
Adi, proportia 1:1 iaurt grecesc-crema de branza e ok pentru reteta asta?
iaurt grecesc gras…? O recomandare? Nu am prea vazut prin magazine (poate nu mi-a sarit mie in ochi).
Mersi!
asta-i crema: https://adihadean.ro/2012/01/crema-de-branza-pentru-visul-unei-nopti-de-iarna/
dacă nu găsești, folosește quark sau philladelphia simplă.
Buna Adi, apreciez placerea ta de a gati, insa de ce nu precizezi si sursele tale de ispiratie? :) Seamana extrem de mult cu cea din arhiva good food, care a aparut si-n editia decembrie 2011 a revistei in limba romana http://www.bbcgoodfood.com/recipes/1814653/mascarpone-raspberry-trifle-terrine
O zi buna, Roxana.
ai dreptate, seamănă. dar;
1) n-am avut niciodată probleme în a menționa o sursă, fie și de inspirație. dacă cercetezi puțin blogul, o să găsești nenumărate exemple, cel mai recent chiar azi, cu ocazia ultimei rețete postate, pentru care am folosit ca inspirație, culmea, revista good food (pe care nu o cumpăr decât dacă am un motiv, în cazul de față, faptul că una dintre rețetele mele e publicată în numărul cu pricina).
2) nu e cazul aici, dacă ar fi fost cum spui, nu m-ar fi jenat nimic de-i pomeneam pe cei de la good food ori pe oricine altcineva.
3) în afară de aspect, nu văd altă asemănare. iată ingredientele lor:
-gelatină
-mascarpone
-smântână dulce
-semințe de vanilie
-zahăr pudră
-sherry
-pișcoturi
-zmeură
-fulgi de migdale
9 ingrediente, 13 operațiuni
rețeta mea:
-pișcoturi
-cremă de lapte
-cremă de brânză(superlight)
-fructe de pădure
-sirop de marsala și ceai
-zahăr vanilat
6 ingrediente, 5 operațiuni.
ei dau 626Kcalorii/porție, a mea abia dacă ajunge la jumătate.
hai să nu fim copii. decât dacă, desigur, suntem.
Buna, Roxana, aia de la Good Food de ce nu mentioneaza sursa lor de inspiratie? Hmm?
Care e clasicul tiramisu, nu stiu ce abereaza ei acolo cu terrine, ca terrine e cu totul altceva.
Ideea e ca exista mii de variatiuni pe o tema data si daca doua retete seamana, nu inseamna ca una e neaparat copiata dupa cealalta. Nihil novi sub sole.
Nu am cuvinte. Deci efectiv nu mai am cuvinte. Asta faci tu ziua la serviciu? Stai si cauti pe net cine de la cine plagiaza? My God.. Mai bine tai frunze la caini decat sa stai pe net. Sau si mai bine.. cabluri de usb/alimentare rootere/switchuri ce mai ai prin birou/casa.
Ca e reteta lu mama , lu tata sau a saptea spita din bunica.Ce a fost de inventat s-a inventat de cand se potcovea puricele cu 9 oca zbura cat haul.Ce e acum e variatiune pe tema data si daca facem cu totii sarmale acum pe cine sa invinuim ca ar copia? Si de unde …
Eu cred ca mai important e ca fiecare din noi muncim sa pregatim o reteta , copiata din Good Food , Adi Hadean sau cine stie ce alta sursa de isnpiratie.Placerea consta in faptul ca noi am muncit sa o reproducem , ca ne-a placut si ne-am dori sa o repetam .Nu-i asta cel mai important ? Sau voi credeti ca e mai bine sa ne certam ca la scoala in loc sa savuram frumusetea momentelor?
daca nu faci ceva cu bannerul asta din stanga, te acuz si eu de plagiat.
care dintre ele?:)
O la la!!! Unii n-au treaba si isi gasasc de lucru!
Chiar asa de importanta e sursa de inspiratie sau mai important e produsul finit?
OMG!! Asa cum ai zis si tu, Adi, reteta ta e mult mai light dpdv al caloriilor… Si de nu, mult mai gustoasa. Eu faceam tiramisu in varianta clasica, dar de cand am incercat reteta ta, as face incontinuu…si mai improvizez pe ci colea. :) asa ca share-uieste cu noi si alte retete …. Plagiate sau nu :))
Dar cum se incheaga fara gelatina?
ca prin farmec:).
vai de capul meu, raman fara cuvinte ! asemenea chestiuni…..fratilor (si surorilor !) retetele culinare sunt foarte asemanatoare si se repeta din generatie in generatie, cu mici modificari, insa sunt aceleasi!!!!!!! cum ar fi sa ne luam de gat unii cu altii pentru ca ne-am copiat retetele! caci, sincer, cele ale lui Adi Hadean nu ai cum sa te abtii sa nu le copiezi (ma refer ca iei reteta, o pregtaesti si vezi ce iese)….asa ca hai sa ne bucuram de ce e bun si frumos si sa nu mai cautam nod in papura pentru orice!
Vai de capu meu…. la asa ceva chiar ca poti sa visezi….
Scuza-ma, Adi, dar asta cu fara zahar decat cel din lapte :) mi se pare un pic…adica laptele ala condensat oricum e jumatate zahar, care nu merge nicaieri, tot acolo e. Nu cred ca e mai putin caloric fiinca e din lapte :) si nu zahar adaugat, pur si simplu.
In alta ordine de idei, mi-am amintit ca faceam o prajtura geniala cu lapte condensat, faceam un blat de biscuiti peste care adaugam 1 cutie lapte + 1 cutie smantana dulce (eu puneam una cu 12%) + 2-3-4 lamaisau portocale, dupa gust. Laptele condensat se intarea la simplul contact cu acidul din fructe si, dupa cateva ore la frigider, avea consistenta unui cheesecake acrisor si racoros…il serveam cu caspsuni proaspete deasupra.
ana, n-am spus că-i mai puțin caloric, am spus că 110 grame de zahăr reprezintă mai puțin decât 200 de grame de zahăr:). trebuie să recunoști că-i o diferență.
Adica, ajuta-ma sa inteleg, tu spui ca 110 g de zahar (alea din cutia de lapte) indulcesc tot atat cat 200 g de zahar obisnuit? Ca laptele asta e un superindulcitor, intr-un fel ca inlocuitorii de zahar, cu putere de indulcire mult mai mare decat zaharul simplu? Ca altfel nu vad de ce nu ai pune pur si simplu 110 g de zahar. In afara de consistenta pe care o da laptele condensat, of cors. Apropo, f. buna prajitura, eu as stoarce si o lamaie sau o portocala inauntru, am sa incerc asa data viitoare. Ca nu sunt probleme, in contact cu zeama de lamaie, laptele condensat chiar se incheaga de la sine si sta bat.
da. eu mi-am redus consumul de zahăr/lapte în cafea de exemplu, destul de mult. de la 2 lingurite de zahăr am ajuns la 1 lingurită de lapte condensat. nu mă întreba de ce-i așa, nu știu să explic.
și, să nu uit, dacă o să pui 110 grame de zahăr pur și simplu, nu o să ajungi la același rezultat – mă refer în primul rând la consistența cremei. că n-ai din ce, adică nu-i destul să combini brânza cu zahărul (poți să încerci, dacă iese la fel de bine fără lapte, punând doar brânză și zahăr, dă-mi de știre:) ).
Ce dulce bei cafeaua :), sirop, nu cafea. Eu nu as putea sa o beau atat de dulce, mai bine fara zahar decat cu prea mult. Insa am incercat si eu laptele condensat in cafea (nu o lingurita, mai putin) si ii da un gust f. fain.
te grăbești. nu știi câtă cafea la atâta zahăr:) (o cană, mare).
Ba nu ma grabesc deloc…ceasca mica, 1 jumatate de lingurita. Cana mare, o lingurita. Cu mai mult zahar mi se pare ca nu mai are gust de cafea. Si pot sa spun ca imi plac dulciurile, de obicei.
Am reușit sa cumpăr si eu laptele…si am făcut prajitura,este minunata, soțului meu ii place foarte mult așa ca am mai cumpărat azi ingredientele pentru încă o porție!!! Multumesc muuuult Adi Hadean pentru retete…Te admir foarte mult pentru tot de faci
am facut-o si pe asta:D bun, bun!
Vreau sa fac si eu reteta dar nu am Marsala… Tot ceea ce am gasit prin bar a fost un pic de limoncelo, eu una nu beau deloc si habar nu am daca e bun in loc de marsala. La cum e vrea in Bucuresti, nu pot sa ies,mai ales ca sunt si in medical, racita cobza. Ce spui merge sa pun ce am sau stric tot? merci
Folosește ce ai:)
multumesc
Dupa cele spuse de tine in 2 randuri si anume : „La 750 de grame de brânză&iaurt „+”doar brânză fină de vaci și iaurt strecurat” sincera sa fiu nu inteleg daca la reteta asta ai folosit doar acest produs de la Ehrmann care se numeste Crema de branza proaspata in cantitate de 750 gr SAU ai folosit si o branza de vaca plus acest produs de la Ehrmann totalizand impreuna 750 gr??????
Nu de alta dar u vreau sa gresesc reteta.
Produsul, cum îi spui tu, e o cremă făcută din brânză fină de vaci și iaurt. Ai înțeles acum?:)
Asa un pic…. :p.
Adevarul e ca neatentia mea m-a facut sa inteleg gresit :). Merci.
Adi chiar nu merge mascarpone in loc de branza de vaci ? Ca iaurt grecesc gasesc da branza de vaci aici la mine mai greu :) . Am un pachet de piscoturi in casa si tare sta degeaba . Tiramisu am tot facut pentru apropiati ca eu nu ma omor cu el … ei da s-ar omora pentru o portie :).
ba merge dar nu-i același lucru.
Eu una vreau Marsala!!! Adi, unde ai gasit? In afara de Italia, desigur! :)
în italia, desigur:)
vreau si eu sa fac acest desert dar sub forma de tort, daca pun branza dulce de vaca in loc de crema aceea de branza, oare mi se mai intareste asa ca la tine?
miha, mie nu mi-a ieșit, poate ai tu mai mult noroc:).
Doar ce am facut acest desert, diferenta e ca am folosit visine. Este excelent.
Crema de branza este foarte buna caci eu am mai folosit-o. Prajitura arata extraordinar si de-abia astept s-o pun in practica. Cat de curand ii vine randul: ma incanta faptul ca pe langa aspectul ei absolut delicios, este si usoara. Multumesc!
Foarte interesanta reteta.Felicitari!Ma gandesc sa o fac de sarbatori dar v-as ruga sa precizati si ce fel de iaurt grecesc ati folosit.Va multumesc
as dori sa stiu daca as pune un strat de piscoturi unul de crema apoi iar unul de piscoturi si crema iar deasupra budinca cu fanta s-ar tine prajitura (sa nu se imprastie)?
Adi,am si eu o intrebare:unde mai gasim laptele condensat pe care il cumparam din carrefour,DeLatte?nu-l mai gasesc de cateva luni:(
merci mult!
Pe http://www.delatte.ro
Foarte delicata, in acelasi timp… delicioasa!!! :)
Retea lui Adi seamana cu cea din goodfood cam tot atat de tare cat seman eu cu Queen Elizabeth…
Draga Adi, nu am avut rabdare sa citesc chiar toate comentariile, asaca-ti adresez o intrebare care e posibil s-o mai fi pus si altcineva: cum adaptam reteta pentru copii? Ce ar merge pentru insiroparea piscoturilor?
Adi, dar fara lapte condensat oare ar merge ? Ca sm branza, dar am uitat sa cumpar lapte condensat :( Sa pun lape cu zahar ? Din cate am inteles ar fi 200g zahar cu 50 ml lapte. Mai sta bat ?
nu chiar
Recunosc, ma uimesc comentariile facute. Pe mine ma intereseaza doar reteta in sine si te intreb: se pot folosi 750 g ricotta in loc de crema de branza folosita de tine? Inteleg ca reteta trebuie respecatata destul de strict in ceea ce priveste ingredientele pentru a fi o reusita!?
Si mai vreau sa stiu, daca se poate, ce reteta de tort mi-ai recomanda (pentru vineri, 25 oct 2013) sa fie usor de facut si sa aiba ingrediente accesibile.
Multumesc mult si numai bine!!!!
mă tem că ricotta nu dă bine în combinație (mă rog, știu sigur că nu-i pe gustul meu, nu așa).
https://adihadean.ro/2012/12/tort-de-ciocolata-mama-style/
https://adihadean.ro/2013/01/tort-cu-mere-caramel-si-nuci/
Adi ce vin as putea sa pun in loc de marsala? ma refer la tipul vinului, rosu, demisec, dulce? Multumesc
un vin dulce, licoros.
Mulrumesc mult si poti sa ma mai ajuti cu ceva te rog? la crema zici 750gr crema si iaurt. cata crema e in aceste 750gr?
Servus Adi,
am făcut prăjitura asta de mai multe ori, iarna :). Vreau să o prepar și de Crăciun, dar ghici ce?! nu mai este brânza cu iaurt ehrmann :(. Care dintre opțiuni mă sfătuiești: Quarq, sau amestec brânză de vaci cu iaurt grecesc (făcut manual, de mine) ?
Mulțumesc !
quark
Buna,
O reteta de piscoturi ai putea sa ne postezi, te rog?
Multumesc.
Hey,
sunt la a doua „varianta” de visul unei nopti de iarna…
Nici urma de acea Ehrmann la Kaufland…am mers pe Exquisa quark natural 0,2% m.g. queso fresco batido.
Bineinteles ca nu am gasit Lapte condensat la Carrefour dar am descoperit:
Berezka Magazin Rusesc (pe Ion Mihalache, il gasiti pe Facebook).
Cum nici Marsala nu am gasit, am mers pe ceai verde cu Amaretto Disarono.
As vrea sa va spun ca am descoperit reteta dupa ce sotul meu a intrat la regim si…marea lui Iubire, Tiramisu, i-a fost interzis.
Prajitura e usoara din toate punctele de vedere.
E atat de racoritoare ca o asociez mai bine cu o seara torida de vara..decat cu iarna..
Give it a chance!
multumim, Adi!
lapte condensat gasiti la kaufland si lidl…am facut zilele trecute si eu aceasta prajitura care mai degraba este pentru o seara de vara
Am facut aceasta delicioasa prăjitura de ziua mea. A iesit perfect!
A fost delicioasa si ușoară!
Multumesc pt inspirație si creativitate!
Mult respect!
Camelia H
Salut, Adi! Am descoperit reteta pe blog-ul tau, in 2011, si de atunci a devenit o traditie in familia noastra sa o pregatesc de Anul Nou. In fiecare an a iesit perfect, este desertul ideal dupa Craciun, cind iti doresti si ceva mai usor, mai racoros!
Este prima data de cind il pregatesc, cind nu am gasit ingredientul de baza: brinza Ehrmann a disparut si din Kaufland si din Auchan….:(
Ce fel/tip/ de brinza crezi ca se potriveste pentru a inlocui produsul „de baza”?
Salut, Adi! Am planificat ca maine sa fac această rețeta. Am o rugăminte, imi poți da cantitățile exacte de la ingrediente?