Acum două-trei zile m-a întrebat un prieten/furnizor dacă vreau să testez o bucată de vită americană. Spată, mai exact. Ba bine că nu! Am profitat de faptul că eram taman cu domnul Petreanu la o poveste la Kharma, și de faptul că am acces la bucătărie. Am pus carnea temperată (adică ținută afaă din frigider pentru o vreme) într-o tigaie încinsă bine, cu câțiva stropi de ulei de măsline.
Am fript-o câte două minute pe fiecare parte și apoi am pus-o în cuptorul încins la peste 250 de grade Celsius pentru alte 4 minute.
Înainte de a tăia carnea, am lăsat-o să se odihnească 8-10 minute, până am copt o piadina și am condimentat două farfurii. Pe farfurii am presărat za’atar și am turnat emulsie de pătrunjel și emulsie de lămâie.
Pentru unii poate fi prea crud. Pentru mine e singurul mod decent în care te poți bucura de o bucată de carne de vită friptă. În principiu, ce nu se poate găti în 7-8 minute, când e vorba de carne, apoi e mai bine să stea pe foc/în cuptor, măcar trei ceasuri. Desigur, există excepții dar ele nu fac decât să întărescă regula.
Mulțumit am fost și eu. Spata, departe de a avea structura mușchiulețului sau a vrăbioarei, dacă provine de la un soi de carne și dacă-i gătită cum trebuie, poate constitui o masă încântătoare.
Iti doresc din suflet sa testezi si un sirloin steak irlandez, eventual din Angus beef maturat 21 zile ;).
ceea ce-mi doresc și eu! am făcut în londra, pe grătar, într-o curte mică din spatele casei unui prieten. a fost cam bun.
„Domnul a fost multumit” este o surdina nedreapta pusa gemetelor glorioase de incantare si satisfactie pe care l-am scos in timp ce am devorat ce ai gatit :)
Imi ploua in gura cand vad imaginile … :)
de ce ai mai pus lamaie pe za’atar?? are sumac doar. si patrunjel? sint curios ce a zis cimbrul de asta.
banuiesc ca arata frumos de aia :))
te prea arunci in condimente. za’atar la steak e deja prea intraznet oricum.
As avea si eu o intrebare, ca mare gospodina ce ma aflu: am uitat acum vreo doua saptamani (de fapt in urma cu doua miercuri) doua bucati de carne de vita iun frigider, la dezghetat (rumsteak). Acolo le-am uitat. Le-am descoperit ieri seara (intre timp eu am mai dezghetat si gatit alte cele de prin congelator). Cu mirosul nu m-au deranjat. Aseara erau oxidate pe dinafara si miroseau lejer a acrisor. Am taiat fasiile oxidate, sub care carnea tot roz este, si le-am dat pisicului (le-a mancat plescaind de fericire). Acu ce fac, ma aventurez sa gatesc restul de rumsteak sau pisicul va avea o zi excelenta? Multam fain de sfaturi, pune si niste retete anti-Alzheimer pe site :).
make a cat happy:).