Cremă de cartofi cu kefir de capră

991

Luni și marți sunt zile fără carne în meniul nostru. Cel de săptămâna asta arată așa:

Mic dejun
Croissant cu pesto și brânză, cicoare cu lapte
Papară cu ceapă verde și mărar
Prânz
Gnocchi cu papricaș de gălbiori
Tocană de legume cu germeni
Cină
Salată cu brânză friptă
Supă de legume

Sigur că n-am cum să vă arăt rețetele, n-am gătit mâncarea de ieri să am pozele azi. Pot însă să compensez cu alte idei, cu rețete ale unor mâncăruri fără carne pe care le-am făcut și mâncat săptămâna trecută. Azi, crema de cartofi care mi-a plăcut atât de mult încât o voi cuprinde și într-un meniu de restaurant, cât de curând. Pentru patru porții aveți nevoie de o jumătate de kilogram de cartofi, un morcov zdravăn sau doi mai mititei, cimbru ori cimbrișor, un ardei gras și câteva frunze de pătrunjel.

cartofi

Curățați legumele spălate, tăiați-le în bucăți nu prea mici, nu prea mari. Puneți-le într-o oală împreună cu plantele aromatice. Presărați puțin piper peste ele și puțină sare, nu prea multă. Puneți-le la fiert în doi litri de apă.
cremă

 Aici vedeți niște semințe de floarea soarelui, prăjite în casă, stropite din belșug cu apă sărată. Le-am folosit pe post de condiment dacă vreți, aroma lor de nucă sărat a completat crema foarte fain. Acesta e și motivul pentru care nu am pus foarte multă sare de la început.

floarea soarelui

 După ce au fiert legumele, am pus peste ele  o linguriță de unt.

unt

 Am turnat în oală două linguri de kefir și am mixat cu blenderul.

kefir

 Am garnisit cu ulei de măsline extravirgin, frunze de pătrunjel și semințe de floarea soarelui prăjite cu sare.

crema e cartofi

 A fost cea mai bună cremă de cartofi pe care am făcut-o până acum.

cremă de cartofi

 Să fiți sănătoși.

crema de cartofi

Join the Conversation

  1. Buna dimineata
    E ok sa mixam cu blenderul cartofii? Nu se fac lipiciosi? Care este secretul?
    Multumesc ca existi. Am facut multe retete de la tine. Toate sunt delicioase si ce imi place mie (deloc complicate).
    Multumesc.

    1. Adi Hădean Author says:

      în principiu, dacă pi destulă grăsime (unt+lapte sau smântână) și mixezi foarte puțin, cartofii sunt ok. ai nevoie de exercițiu și de teste cu mai multe tipuri de cartofi.

  2. Azi cred ca nu risc. O sa ii pasez cu zdrobitorul de cartofi de la ikea. Miroase divin in bucatarie.

    1. Adi Hădean Author says:

      e mai bine așa:).

  3. Buna Adi,as vrea sa te intreb de unde iei cimbrisor,ca am inteles ca nu e tot una cu cimbru.Multumesc!

    1. Adi Hădean Author says:

      kaufland, auchan, carrefour etc

  4. Buna Adi.
    O reteta interesanta. Abia astept sa o incerc. Am insa cateva intrebari. Eu nu pot manca momentan unt. Pot sa il inlocuiesc cu margarina? Iar chefirul de capra de unde il cumperi?
    Multumesc anticipat pentru raspuns.

    1. Adi Hădean Author says:

      decât să pui margarină, mai bine pui un ulei presat la rece, poate de florea soarelui sau măsline. chefirul de capră îl cumpăr din supermarket.

  5. Cristi a says:

    Salut. Se poate se folosit orice fel de chefir sau neaparat de capra? Mersi

  6. Cred ca merg si semintele de pin prajite putin ..in loc de semintele de floarea soarelui…..ca la humus :)

  7. Alexa Georgeta says:

    DELICIOS SI RAPID DE FACUT , ITI MULTUMESC DIN SUFLET PTR. RETETA .

  8. Saru’ mana de reteta, mai un pic si o fac si eu…ador lactatele de capra…

  9. Apropos, eu la ciorba de legume, la final pun „smantana” din seminte de floarea soarelui, care o prepar eu in casa: 7 linguri de seminte decojite de foarea soarelui, 7 linguri apa rece, sucul de la 1/2 lamaie, si sare, un vf lingurita.Mixez semintele in blender, adaug celelate ingredinte si blenduiesc cam 3 minute, aceasta „smantana”/crema, o adaug la ciorba de legume, imediat dupa ce ciorba este gata si am stins focul, este delicioasa.

  10. Multumesc, Adi, de reteta! Prietenul meu nu mananca supe creme, dar pe aceasta a dat-o repede gata si eu am ramas fara pentru ca facusem numai pentru mine (am prins si eu un polonic cu supa). Asa ca acum trebuie sa fac portii duble ca sa nu raman iar cu ochii in oala goala :)

  11. Hello…reteta asta mi-a trezit interesul…sunt fana supe crema si ma gandeam sa o testez intr-o zi …ca sa nu pierd retetele ce le gasesc intamplator de diferite site-uri culinare, obisnuiesc sa imi pin-uiesc reteta pe contul de pinterest…insa din pacate de aceasta data nu merge, butonul de punterest este inserat doar la finalul textului si cand incerc sa pin-uiesc reteta imi da eroare (nu gaseste o imagine la dimensiunea minima ceruta)…intampin probl. pe mobil, poate pe pc e functional pinterest-ul…oricum nu ar strica ca fiecare imagine sa aibe deja atasat butonul de pin, lucrurile ar merge mai usor :) sper sa faceti ceva in acest sens..pana atunci la cat mai multe retete delicioase ;)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close