(P)
Căldură mare, mon cher. Dar nu renunț la mâncat desert nici în ruptul capului, așa că m-am reprofilat. Vara aceasta am decis să pregătesc deserturi răcoroase, rapide, ușor de digerat. Așa că am oprit cuptorul pentru o perioadă și am ales un alt ajutor de nădejede în bucătărie, blenderul Oster Reversible, care săptămâna aceasta m-a ajutat să fac 3 deserturi diferite foarte rapid, cu ingrediente puține.
În principiu, m-am axat pe fructe de vară din grădină, pentru că este păcat să nu le folosesc, fiind în plin sezon. Așa că am luat un coș, și am început să culeg: căpșuni, cireșe, am găsit și ceva zmeură.
Nu trece nicio vară fără ca eu să prepar măcar o dată înghețată, așa că am început să fac un desert bazat pe înghețată de căpșuni rapidă și sănătoasă, fără zahăr.
Am luat 300 de grame de căpșuni, le-am curățat și le-am pus în vasul blenderului Oster Reversible cu 2 -3 linguri de miere.
L-am pornit pe a doua viteză și în câteva secunde am obținut un piure fin și pufos.
Am adăugat 200 de grame de iaurt grecesc gras, încă puțină miere, și am amestecat bine. Am dat înghețata la rece în două vase mai mici, ca să se răcească mai repede. La fiecare 15 minute am amestecat în ea, ca să sparg cristalele de gheață care s-au format, astfel a ieșit foarte cremoasă.
În continuare pentru acest desert am făcut câteva batoane de ciocolată amăruie, pentru că întotdeauna mi-a plăcut combinația dintre gustul intens al ciocolatei și prospețimea fructelor. Întâi am luat o mână de alune, pe care le-am mărunțit rapid în blenderul Oster Reversible.
Am amestecat alunele mărunțite cu 2-3 lunguri de biscuiți digestivi mărunțiți, peste care am topit 100 de grame de ciocolată amăruie.
Am amestecat bine și am întins compoziția pe hârtie de copt, după care am dat la rece pentru 30 de minute.
Pentru sos am folosit 2 felii de pepene galben și o portocală. Am făcut la blender un piure din pepene, peste care am stors sucul de portocală. Am pus amestecul pe foc mic și am gătit la foc pentru 5 minute. Spre sfârșit am adăugat un praf de amidon și am amestecat bine, după care am oprit focul. Am lăsat sosul la răcit înainte de a-l folosi.
După ce înghețata s-a răcit bine bine, am combinat-o cu batoane de ciocolată, sos răcoros, fistic și căpșuni. O adevărată plăcere dulce.
Însă, cât timp am așteptat ca înghețata mea de căpșuni să se facă, nu am stat degeaba și am mai făcut un desert rapid, pe bază de cremă de mascarpone și căpșuni.
Am făcut mini cheesecake-uri fără coacere, pentru care am folosit 2 pachete de biscuiți digestivi de 200 de grame, 100 de grame de unt și 500 de grame de cremă mascarpone.
Dacă tot am ales să folosesc multe căpșuni săptămâna aceasta, am decorat și aceste prăjituri tot cu ceva răcoros; am făcut un sorbet rapid de căpșuni, care s-a potrivit de minune cu crema de mascarpone.
Întâi am luat un bol cu căpșuni peste care am pus o ceașcă de zahăr. Le-am lăsat la rece aproximativ jumătate de oră, amestecând din când în când, până s-a topit zahărul și s-a format un sirop.
Le-am pus în vasul blenderului Oster Reversible, am pulsat pe viteza 1 timp de câteva secunde și am obținut rapid un piure spumos. Apoi am hidratat o linguriță de gelatină în apă rece, am dizolvat-o la foc mic și am adăugat-o peste căpșuni. Am dat amestecul deoparte.
Crusta pentru cheesecake a fost gata în mai puțin de 5 minute. Am pus biscuiții în vasul blenderului, am mărunțit folosind viteza a doua pentru câteva secunde și i-am transferat într-un bol. Am amestecat cu 2 linguri de zahăr pudră si 100 de grame de unt topit. Am montat baza folosind cercuri de patiserie, presând bine.
Pentru cremă am mixat brânza mascarpone cu 3-4 linguri de zahăr pudră, o lingură de ghimbir proaspăt ras și sucul de la jumătate de lămâie. Am obținut o cremă fermă, dar pufoasă.
Apoi am început să montez cheesecake-urile. Pe baza de biscuiți am pus cremă, apoi am turnat amestecul pentru sorbet de căpșuni. Le-am dat la congelator pentru 10 minute, apoi le-am transferat la frigider pentru încă jumătate de oră.
Mi-au ieșit 5 mini torturi cheesecake, însă mi-a mai rămas compoziție, așadar cât s-au răcit acestea, am mai făcut un desert rapid, plin de fructe și răcoare.
Într-o cupă pentru desert am pus un strat din compoziția pentru crustă de biscuiți, peste care am adăugat un strat de cremă de brânză și am decorat cu multe fructe proaspete.Dacă tot am avut de așteptat să se răcească înghețata, pofta nu m-a lăsat să aștept și am putut savura acest desert la pahar, imediat.
Pentru un plus de răcoare, am adăugat granita de căpșuni, pe care am făcut-o foarte rapid dintr-o cană de căpșuni proaspete și o mână de cuburi de gheață.
Simplu: le-am pus în vasul blenderului Oster Reversible, l-am pornit pe viteză mare, dedicată pentru zdrobirea gheții pentru câteva secunde și am turnat cu nerăbdare peste desert.
Nu este o regulă ca cele mai bune deserturi să fie coapte. Având ajutorul potrivit, am umplut masa cu bunătăți în foarte scurt timp.
Text&Foto: Aura Crăciun
Bake-Up Artist
Super, mulțumiri pentru rețete!