Cu gândul la vacanță, dar după multe zile petrecute în casă, vă propun o rețetă tradițională din Georgia care pe mine m-a cucerit. Nu doar pentru că este gustoasă, dar se prepară foarte ușor, iar copiii o adoră, tocmai pentru forma jucăușă a mâncării.
Ingrediente blat:
- 200 de grame făină (și extra făină pentru presărat și întins aluatul)
- 5 grame de drojdie uscată
- un praf de sare
- o linguriță de zahăr
- o lingură ulei de măsline
- 100 de mililitri apă caldă (adăugați mai multă dacă cere făina)
Mod de preparare
Am amestecat ingredientele uscate, am adăugat uleiul și jumătate din apă și am început să frământ. Am adăugat treptat restul apei pentru a mă asigura că aluatul are o consistență uniformă, elastică și nu este prea moale. Bineînțeles, în funcție de tipul făinii pe care o folosiți, s-ar putea să fie nevoie de mai multă sau mai puțină apă. Adăugați câtă apă vă cere aluatul, astfel încât să fie elastic. Am uns apoi un bol cu ulei de măsline și am lăsat aluatul să dospească în bol, acoperit cu un prosop de bucătărie și pus undeva la cald.
Ingrdiente umplutură
- 200 de grame mozzarella
- 200 de grame brânză feta
- 4 ouă
- un cubuleț mic de unt
- ierburi aromate: rozmarin, oregano, cimbru
- fulgi de chili
Preparare
După ce aluatul și-a dublat cantitatea (aproximativ 90 de minute), l-am frământat bine și l-am împărțit în patru parti. Am întins fiecare biluță cu ajutorul unui sucitor până am obținut o formă ovală și am presărat mozarella rasă pe margine.
Apoi am împăturit marginile și am acoperit mozarella. Rezultă un fel de bărcuță/canoe cu marginile mai înalte, perfecte să găzduiască o umplutură de brânză si ierburi aromate. Am dat la cuptor, la 200 °C, pentru aproximativ 20 de minute.
Am scos bărcuțele din cuptor și am spart în mijlocul lor câte un ou și le-am mai lăsat la copt aproximativ 5 minute, cât să se întărească albușul, dar gălbenușul să rămână moale. După ce le-am scos din cuptor, am pus o bucățică de unt peste fiecare și am presărat sare și fulgi de chili.
Vă recomand să le mâncați imediat, cât sunt calde.
Spor la gătit și nu uitați să fiți creativi!
Am incercat ieri reteta dar aluatul s-a primit foarte tare. A trebuit sa mai pun 60 ml de apa ca sa pot sa-l framant. Sigur nu e gresita cantitatea de mai sus? E fff putin lichid.
Buna seara! Am incercat reteta si a fost grozava!!
Dorina, la modul de preparare scrie că în funcție de tipul făinii pe care o folosiți, s-ar putea să fie nevoie de mai multă apă. Adăugați câtă apă vă cere aluatul, astfel încât să fie elastic.