Există un fel de mȃncare faimos, inventat acum două secole în bucătăria rusească, cu influenţe franţuzeşti, ce era servit la petreceri şi dineuri. Pentru mine, vita Stroganoff cu ciuperci de pădure este o alegere perfectă pentru o cină rafinată împreună cu prietenii. Este plină de savoare şi nu îţi ia mai mult de 20 de minute din timpul atȃt de preţios pe care îl ai la dispoziţie pentru poveşti, la un pahar de vin. La cȃt de încȃntaţi şi de plăcut surprinşi vor fi de combinaţia de arome, prietenii nici nu îşi vor da seama cum carnea fragedă li se topeşte literalmente în gură.
Ingredientele pentru vita Stroganoff (pentru 4 persoane)
- 500 g carne de vită (muşchi sau chiulotă)
- 1/2 linguriţă piper negru proaspăt măcinat
- 1-2 linguri ulei de măsline
- 50 ml coniac
- 50 g unt
- 2 cepe medii
- 300 g ciuperci de pădure (gălbiori, hribi)
- 200 ml supă concentrată de vită
- 1 linguriţă muştar Dijon
- 5 linguri smȃntȃnă fermentată
- 1 castravete mic în saramură
- o legătură mică de pătrunjel
- sare după gust
Pe lista de cumpărături am mai adăugat: 400-500 g paste făinoase proaspete.
Preparare vită Stroganoff
Cu o oră înainte de gătire, am scos carnea din frigider şi am lăsat-o să se odihnească la temperatura camerei. Am pregătit şi legumele. Ciupercile le-am tăiat pe lung, iar ceapa, castravetele şi frunzele proaspete de pătrunjel le-am tocat mărunt.
Am şters carnea de apă, am curăţat-o de pieliţă şi grăsime, am tăiat-o în fȃşii subţiri şi am piperat-o bine. Am încins jumătate din ulei într-o tigaie încăpătoare şi am gătit jumătate din cantitatea de carne timp de 2 minute, nu mai mult. La fel am procedat şi cu cealaltă cantitate de carne, după ce am curăţat tigaia şi am încins în ea restul de ulei. Am avut grijă să nu aglomerez tigaia şi am gătit carnea în două ture, astfel încȃt să se rumenească rapid, ci să nu fiarbă. După fiecare tură de prăjire, am aşezat carnea într-un castron cu capac, cu ajutorul unei palete, punȃnd deoparte sucul format.
Am încins din nou tigaia, de data aceasta, cu tot lichidul format în urma gătirii cărnii. După 2-3 minute în care lichidul s-a închis la culoare, a urmat momentul flambării. Am adăugat rapid coniacul în tigaia fierbinte, amestecȃnd uşor şi înclinȃnd puţin tigaia astfel încȃt lichidul din ea să se aprindă. După ce flacăra s-a stins – semn că flambarea s-a încheiat cu succes – am turnat sosul peste fȃşiile de carne. Am acoperit castronul cu un capac, aşezȃndu-l într-un loc cald.
Într-o cratiţă potrivită, am călit ceapa în unt timp de cȃteva minute, la foc mediu, pȃnă cȃnd aceasta s-a rumenit uşor. Apoi am adăugat ciupercile şi le-am sotat în jur de 5 minute, amestecȃnd din cȃnd în cȃnd în cratiţă.
Fierberea pastelor făinoase
Între timp, am pus la fiert cam 4 l de apă, pentru paste, pe care am sărat-o fără milă. Adică am aruncat în ea vreo 4-5 linguri bune de sare. Apa pentru paste trebuie să fie sărată, altfel, pastele nu vor avea niciun gust. Dacă sare am pus din belşug în oală, în schimb, ulei nu am turnat nicio picătură, aşa cum se mai practică, pentru că nu îşi avea rostul. Pastele proaspete au avut nevoie de 2-3 minute al dente pentru a fi fierte, din momentul în care apa a dat în clocot.
Revenind la sosul cremos în curs de pregătire, după ce gălbiorii s-au sotat frumos, am turnat în cratiţă supa concentrată de vită. După cȃteva clocote, am adăugat muştarul, smȃntȃna şi cubuleţele de castravete, împreună cu carnea şi sucul în care s-a odihnit aceasta. Am potrivit de sare, am amestecat de cȃteva ori pȃnă cȃnd sosul s-a îngroşat şi am stins focul. Am presărat pătrunjelul tocat deasupra, pentru ca savoarea vitei Stroganoff să fie completă. Am aşezat carnea şi sosul cremos pe un pat de paste fierbinţi, iar masa a fost gata! Aşteptarea a luat sfȃrşit, pofta a fost bună, iar prietenii, mulţumiţi!