Coaste de vită în vin roșu – răsfăț de weekend

1.8K

Weekend-urile sunt zile de respiro, în care avem timp să ne bucurăm în tihnă de tot ce ne face plăcere. Așa că o mâncare pe care să o gătim încet și să o servim cu toată familia alături, este pentru mine cea mai frumoasă pauză de la zilele agitate și prea grăbite din cursul săptămânii. Vă propun, pentru primele zile liniștite pe care le așteptați, o rețetă de care se vor bucura deopotrivă iubitorii unei delicioase bucăți de carne gătită în cuptor, foarte încet, și amatorii de legume ce completează cu texturi diferite. Gătim coaste de vită în vin roșu, cu piure de țelină, morcovi glazurați și sfeclă cu hrean. 

Ingrediente pentru coaste de vită în vin roșu

  • Coaste de vită (400 g pentru fiecare persoană)
  • Ulei de măsline
  • O sticlă de vin roșu, fetească neagră
  • Supă de vită
  • O măciulie de usturoi 
  • Plante aromatice proaspete (cimbru, rozmarin, oregano, salvie)
  • Sare, piper
  • 2 rădăcini de țelină
  • 500 ml lapte
  • 250 g unt
  • 1kg morcovi tineri
  • Sfeclă (200 g pentru fiecare persoană)
  • Hrean
ingrediente pentru coaste de vită în vin roșu

Mod de preparare coaste de vită în vin roșu

Coaste de vită în vin roșu

Fiind elementul care are nevoie de cel mai mult timp, am început cu pregătirea coastelor, pe care le-am condimentat, și le-am prăjit rapid, în ulei de măsline, la foc mare, pe toate părțile. Când s-au rumenit și au primit o culoare aurie, foarte apetisantă, le-am transferat într-o tavă, le-am acoperit cu vin roșu, și le-am lăsat în cuptorul preîncălzit la 200 de grade, cam 4 ore, împreună cu măciuliile de usturoi, tăiate în jumătate. La fiecare oră am verificat cantitatea de lichid din tavă, și am adăugat, cam la jumătatea perioadei de coacere, supă de vită. Brezarea este tehnica pentru care sunt foarte importante și carnea și lichidul în care ea se gătește, pentru că el va infuza carnea și o va aroma, așa că am ales un vin foarte bun, din soiul fetească neagră. 

Coaste de vită în vin roșu

Legumele

Cu vreo o oră înainte să fie gata carnea, m-am ocupat de legume. Am curățat morcovii, apoi i-am fiert 10 minute, întregi. Am pregătit o tavă pentru cuptor și am glazurat morcovii cu un amestec de ulei de măsline, unt și miere, ierburi aromatice proaspete, i-am condimentat cu sare și piper, pentru a sta la cuptor o jumătate de oră, să se rumenească.  Deși au fost moi, și-au păstrat forma, și au rămas întregi și frumoși. 

legume coapte

Am curățat și am tăiat în cubulețe rădăcinile de țelină și le-am fiert în apă cu sare până când au devenit foarte moi. Le-am pasat împreună cu unt moale și lapte fierbinte, până când legumele s-au transformat într-un piure cremos. Am condimentat cu sare și piper proaspăt râșnit. 

pure de telina

Am fiert sfecla tăiată felii cu mandolina si am murat-o 10 minute într-un lichid fierbinte, din apă, oțet și condimente. Am scurs-o și am adăugat hrean proaspăt răzuit și sare, pentru o iuțeală plăcută lângă coastele și piureul dulce.

sfecla murata

Am servit carnea, după ce s-a odihnit în lichidul din tavă pentru a nu-și pierde hidratarea, peste piure-ul cremos, cu morcovii glazurați alături. Sfecla picantă cu hrean a adus o notă picantă și acrișoară, contrastantă. Un pahar de fetească neagră a completat perfect coastele brezate.

coaste de vită în vin roșu

Chiar dacă gătirea cărnii a durat ceva, de asta am și ales-o pentru o zi în care nu mă grăbeam nicăieri. Rețeta este ușoară și se prepară relaxat, așa cum ar trebui să fie toate weekend-urile noastre. Sper să vă bucurați și voi de acest deliciu cât mai curând. 

Cu drag, Cristina

Aici găsiți și alte rețete cu carne.

Join the Conversation

  1. Molnar-Kovacs Viorica says:

    Multumesc pentru reteta.Acuma sambata am s-o incerc.Este ce ne-am propus oricum.(inainte de-a primi e-mailul vostru).Sfarsit de saptamana linistit si relacsant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close