Cotlet de porc cu sos de unt

1.9K

Cotlet de porc cu sos de unt

Începem săptămâna cu o nouă provocare a lui chef Adrian Hădean şi anume „pentru carnivori”.

Stau şi mă întreb ce carnivor ar refuza pe lăngă o faină bucată de carne, ceva chipsuri de cartofi, sos de unt cu verdeţuri şi un minunat buchet de sparanghel?

Deşi cotletul de porc nu este tipul de carne pe care să îl prefer deoarece, în general este o carne slabă, totuşi această bucată de carne m-a atras de cum am văzut-o la raft. Culmea, stratul subţire de grăsime m-a inspirat. Şi mi-am spus că nu poate exista ceva mai bun pentru carnivori decât un cotlet la cuptor bine aromat. Şi vreau să vă mărturisesc că am folosit toate condimentele posibile şi imposibile, iar rezultatul a fost wow.

Pentru a obţine o carne fragedă importantă este etapa de marinare a cărnii.

Pentru acest cotlet de porc eu am folosit atât marinarea uscată cât şi cea umedă, dar în varianta personalizată, şi folosind verdeţurile de la piaţă.

Am să enumăr doar ingredientele principale, iar pe restul vă las să le descoperiţi:

  • 600 gr coaste de porc, pe etichetă scria french rack iberico
  • boia de ardei
  • sare
  • piper cu lămâie
  • 1 ceapă roşie
  • 3 căţei de usturoi
  • 1 cartof dulce
  • 2 cartofi violeţi
  • 50 gr de unt
  • 50 ml ulei de măsline
  • piper lung
  • ierburi a la Provence
  • mărar, pătrunjel, cimbru.

ingrediente pentru cotlet de porc

Cum am pregătit acest cotlet de porc?

Înainte de orice am crestat stratul fin de grăsime aşa cum puteţi vedea în imagine, cu grijă, pentru a nu tăia carnea şi pentru a evita astfel pierderea sucurilor din carne, contractarea şi uscarea cărnii la cuptor.

pregătire cotlet de porc

 

Cum am realizat marinarea uscată­?

Am continuat cu marinarea uscată.

Am condimentat cotletul cu 1 linguriţă de sare, 1 linguriţă de boia, 1 linguriţă de piper cu lămâie, 3 căţei de usturoi, 1 ceapă roşie, 2 crenguţe de cimbru şi 48 de ore l-am lăsat la frigider, timp în care aromele au invadat cotletul.

marinare cotlet

 

Cum am realizat marinarea umedă?

După ce carnea a stat 48 de ore la frigider am continuat cu marinarea umedă încă 2-3 ore. Pentru această etapă de marinare eu am folosit 2 linguriţe de ulei de măsline, 1 linguriţă de ierburi a la Provence sau mai pe româneşte cimbrişor, rozmarin, busuioc, măghiran, oregano, tarhon, asmăţui, frunze de leuştean, culmea, şi un fir de piper lung.

Şi am completat marinarea umedă cu un strop de ulei de cocos.

marinare 2

 

Cum am pregătit carnea pentru coacere?

După toate aceste marinări, în tava de la cuptor am aşezat grătarul de la cuptorul cu microunde, dacă nu aveţi aşa ceva folosiţi grătarul de la cuptor, am pus apă caldă în tavă , pe grătar am aşezat cotletul condimentat şi am pus în tavă amestecul de ceapă şi usturoi de la marinarea uscată. Din când în când verificaţi şi mai adăugaţi apă caldă în tavă. Am pus tava în cuptor la 170 de grade pentru aproximativ 3 ore, timp în care m-am ocupat şi de alte treburi. În tot acest timp am supravegheat cotletul şi l-am stropit cu zeama din tavă, pe care apoi am folosit-o pentru un minunat sos.

pregătire cotlet pentru coacere

După 2 ore, şi am să menţionez că totuşi depinde de cuptor, timpul de preparare poate fi mai mic, eu mi-am dorit un cotlet well-done, am mutat carnea într-o altă tavă, fără apă şi am mai lăsat-o cam o oră să se rumenească frumos. La finalul celor 3 ore, şi iarăşi vin şi spun că depinde de cupotor, am uns carnea cu o cremă de unt conţinând 25 gr unt, 1 lingură de pătrunjel, 1 lingură de mărar şi un praf de sare.

cremă de unt

Am acoperit-o cu folie de aluminiu şi am lăsat carnea la odihnă pentru 15-20 minute, timp în care frăgezirea cărnii continuă. Ar fi minunat dacă am putea reda şi mirosurile ce s-au răspândit în bucătărie.

cotlet de porc cu unt aromatizat

 

Cum am pregătit chips-urile de cartofi?

Chipsurile de cartofi dulci şi violet le-am pregătit în cuptor, după ce am tăiat cartofii rondele si i-am condimentat cu sare şi nucuşoară.

chipsuri de cartofi

Cum am pregătit buchetul de sparanghel?

Pentru buchetul de sparanghel am folosit un pic de sos ce s-a scurs în tavă la pregătirea cotletului, buchet pe care l-am învelit într-o minunată şuncă crud uscată şi l-am călit pentru câteva minute în tigaie. 

Cum am realizat sosul de unt și cum am servit acest cotlet de porc?

Eu nu am tăiat cotletul pentru prezentare, dar vă las dumneavoastră plăcerea de a o face, doar adăugaţi o parte din sosul pe care l-aţi recuperat din tavă în care vă recomand să puneţi câteva fire de usturoi verde şi vă garantez că nu veţi regreta.

servire cotlet de porc

Am servit alături de chipsurile de cartofi si buchetul de sparanghel.

La final vă recomand să nu uitaţi de salata verde cu ridichi, ceapă verde, usturoi verde şi un strop de sare şi ulei de măsline sau salata care vă inspiră alaturi de acest minunat cotlet.

Deși tema este „pentru carnivori”, este primăvară, profitați de toate verdețurile din piață, nici nu vă puteți imagina ce puteți crea în bucătărie.

Până la următoarea reţetă vă doresc poftă bună şi vă mulţumesc pentru că mă urmăriţi şi pentru susţinere!

Monica

Alte idei de rețete pentru gurmanzi găsiți și aici.

Join the Conversation

  1. Arata extrem de bine reteta si chiar vreau sa o incerc si eu. Keep up!

    1. Monica Gabriela Paraschiv says:

      Mulțumesc Ioana, chiar merită încercată, este o nebunie de gust și arome. Chiar mi-ar plăcea să îmi spui

  2. Am incercat aceasta reteta si pot sa zic ca e cel mai delicios lucru pe care l-am gatit vreodata. Multumesc enorm de reteta!

  3. Mulțumesc, sper să mă urmăriți și în continuare, vor urma rețete la fel de delicioase și inspirationale.

  4. Dacă folosesc un termometru pt carne care ar fi temperatura pana la care trebuie copt?

    1. Bună Simona
      Pentru această rețetă eu nu am folosit un termometru pentru carne, am verificat din când în când carnea și când a căpătat o culoare arămie și a format un pic de crustă pentru mine a fost ok. După ce stingem focul , gătirea mai continuă un pic, deci trebuie să ținem cont și de acest aspect.
      Eu as recomanda pentru acest cotlet o temperatură de max 75°, în funcție de cât de gătită vă place carnea.

      Sper că ți-am fost de ajutor și îți mulțumesc pentru feedback

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close