Este acel moment din an când ne pregătim cu bucurie şi multă căldură în suflet să întâmpinăm Crăciunul şi colindătorii.
Îi aşteptăm cu multă emoţie şi îi răsfăţăm de fiecare dată cu daruri dulci, şi nu numai. Ca să nu mai spun despre cei dragi care aşteaptă şi ei să fie răsfăţaţi cu aceste daruri dulci. Colindă şi ei pentru a le primi.
Cornulețele cu nucă fac parte din categoria prăjiturilor tradiționale românești, delicioase și apreciate în special în perioada sărbătorilor.
Ca să întâmpinăm cum se cuvine sărbătorile, iată vin către voi cu două propuneri, reţete moştenite pe care cu mult drag şi multă căldură îmi doresc să le împart cu voi.
Cornuleţe cu nucă şi fursecuri asortate, perfecte pentru a le savura cu o ceașcă de ceai sau cafea. Aceste deserturi delicioase combină gustul nucii, stafidelor și rahatului într-o textură moale și aromată. Reţete simple şi cu puţine ingrediente ce pot fi pregătite simultan.
Pornim la treabă şi începem cu ingredientele:
-pentru cornuleţele cu nucă avem nevoie de:
- 250 gr unt
- 110 gr nuci măcinate
- 125 gr zahăr candel brun măcinat
- 1 pliculeţ de zahăr vanilat
- 300 gr făină
- un praf de sare
- zahăr pudră vanilat
-pentru fursecuri asortate avem nevoie de:
- 2 ouă
- 100 gr zahăr candel brun măcinat
- 120 ml ulei
- 200 gr făină
- nuci, stafide, merişoare
- 3 cuburi de rahat de trandafiri
- coaja rasă de la o lamâie
- 5 ml esenţă de floare de portocal
- 1 pliculeţ de zahăr vanilat
- un praf de sare.
Cum am început?
Am început cu aluatul pentru cornuleţe.
Într-un castron am frământat untul, adus la temperatura camerei, cu zahărul, nucile măcinate, zahărul vanilat, praful de sare şi făina. Aluatul pentru cornuleţe l-am pus la frigider şi m-am apucat de fursecuri.
Am pregătit nucile, stafidele, merişoarele şi am tăiat rahatul în bucăţi mai mici.
Într-un castron am amestect ouăle cu zahărul, apoi am adăugat uleiul, zahărul vanilat, lămâia rasă, esenţa de flori de portocal, praful de sare şi făina până am obţinut un aluat moale, dar nu fluid.
Cum am continuat?
Cât cornuleţele au stat la frigider am pregătit fursecurile. Cum?
Am pus hărtie de copt pe o tavă, hârtie pe care am umezit-o un pic cu apă ca să adere la tavă şi cu o linguriţă sau cu ajutorul unei pungi pentru ornare am format fursecurile. Deasupra am pus nuci, stafide, merişoare şi rahat de trandafiri. Am pus tava la cuptorul preâncălzit la 190 de grade pentru 15 minute. Am continuat în acelaşi mod până am terminat aluatul pentru fursecuri. După ce scoatem fursecurile din cuptor le lăsăm un pic să se răcească şi apoi le scoatem din tavă, altfel se vor rupe.Gata fursecurile. Trecem la prepararea cornuleţelor.
Am pus hârtie de copt pe o tavă, hârtie pe care am umezit-o un pic cu apă pentru a adera mai bine la tavă şi cu mâna am format cornuleţe pe care le-am aşezat în tavă şi le-am copt 15 min la 190 grade în cuptorul preîncâlzit. Îi puteţi implica şi pe cei mici la prepararea cornuleţelor, creând astfel amintiri de neuitat, dar îi introduceţi astfel şi în atmosfera de Crăciun.
Un alt mod în care putem pregăti cornuleţele este acela în care întindem o foaie din aluatul pregătit, tăiem semicercuri, rulăm şi formăm astfel cornuleţele.
După ce s-au copt le scoatem din cuptor, le lăsăm să se răcească şi le pudrăm cu zahăr vanilat.
Şi dacă nu avem timp să pregătim covrigi pentru colindători putem realiza din aluatul de cornuleţe cornuri pe care apoi le pudrăm cu zahăr vanilat şi le oferim urătorilor. Iar în ceea ce priveşte forma fursecurilor sau a cornuleţelor poate fi aceea care vă inspiră cel mai mult.
Cum am servit aceste cornuleţe cu nucă şi fursecuri asortate?
Am servit fursecurile şi cornuleţele pudrate cu zahăr vanilat alături de o cană de ceai, şi în funcţie de momentul zilei alături de o cafea sau o cană de vin fiert, după preferinţe.
Foarte uşor de preparat, din ingrediente puţine, atât fursecurile cât şi cornuleţele sunt atât de delicioase căci se topesc în gură.
Aştept părerea voastră.
Sper că v-am inspirat şi de această dată!
Pentru mai multe idei vă aştept pe facebook şi pe instagram.
Până la următoarea reţetă vă doresc poftă bună şi vă mulţumesc pentru că mă urmăriţi şi pentru susţinere!
Alte idei de rețete dulci găsiți și aici.