Se dă una bucată porchetta mitică, flori, frunze și facem parfum. Cu rețeta de astăzi am ales să vă duc într-o călătorie prin lumea texturilor și a aromelor. Drumul poate părea crâncen la început, dar veți vedea că e presărat cu petale de trandafir.
Fără alte înflorituri, astăzi am pentru voi porchetta cu dulceață de smochine și trandafir.
Ingrediente pentru Porchetta cu dulceață de smochine și trandafir
- Porchetta de la MEATic
- Smochine 200g
- Petale de trandafir 50g
- Ceapă galbenă 100g
- Amaretto 50ml
- Unt 50g
- Vin alb 50ml
- Făină 50g
- Lapte 100ml
- Zahăr 100g
- Ulei de floarea-soarelui 100ml
- Sucul de la o lămâie
- Frunze de smochin
Mod de preparare porchetta mitică
Ca și în rețeta anterioara, Adi mi-a făcut munca ușoară când vine vorba de prepararea cărnii. Tot ce am mai avut de făcut pentru a obține o porchetta crocantă la exterior și suculentă în mijloc, a fost să o trântesc în cuptor pentru 15 minute la 180 de grade, apoi am scos-o la relaxat, timp în care am încins cuptorul la 230. După alte 5-7 minute la cuptor, șoricul a început să devină crocant, moment în care am știut că e gata.
Cum am făcut sosul beurre blanc?
Deși numele franțuzesc ne poate speria, crezând că este o rețetă complicată, în realitate nu e chiar așa.
Am tocat ceapa mărunt și am călit-o la foc mic până a devenit transparentă, dar fără să prindă culoare, apoi am adăugat treptat făina, în timp ce amestecam cu un tel. Următorul a fost vinul alb, pe care l-am amestecat, iar după un minut am adăugat laptele, continuând să amestec cu telul. Am presărat niște sare, iar când sosul s-a îngroșat îndeajuns, l-am luat de pe foc.
Ulei de smochin?!
Sosul beurre blanc este minunat, dar am vrut să îl îmbogățesc cu o aroma mai aparte. Am ales să presar câțiva stropi de ulei de smochin. Cum l-am făcut e foarte ușor. Am aruncat în blender câteva frunze proaspete de smochin, ulei de floarea-soarelui (sau orice ulei cu gust neutru) și le-am blenduit până au devenit ca un sos. De aici, singurul lucru rămas de făcut a fost să trec uleiul de câteva ori printr-o sită foarte fină, și gata.
Instrucțiuni pentru dulceața de smochine și trandafir
Am început prin a toca mărunt smochinele verzi și petalele de trandafir, apoi am pus pe foc apa și zahărul pentru a face sirop. Am adăugat smochinele și petalele și am lăsat la fiert până a scăzut, devenind ca un sos mai vâscos. Au urmat untul și sucul de lămâie, iar pentru a da o notă aparte, am folosit amaretto.
După 3-4 minute, dulceața a fost pregătită de servire.
În concluzie, deși poate părea o rețetă complicată, dacă o luăm pas cu pas, rezultatul vă va impresiona.
P.S: Am testat porchetta cu dulceață de smochine și trandafir pe o mână de prieteni și vă spun eu, chiar merge.
Ținem aproape,
Alte rețete cu fleică de porc găsiți și aici.