Dacă ați urmărit rețetele pe care le-am postat de-a lungul timpului în cadrul acestui internship, înseamnă că știți deja faptul că cele care-mi aduc aminte de copilărie ocupă un loc special în inima mea.
Cum tema acestei săptămâni a fost “Amintiri din copilărie”, m-am gândit să împărtășesc cu voi atât o frumoasă amintire, cât și o rețetă simplă, dar delicioasă: bulz umplut cu brânzeturi.
Nu mai rețin exact ce vârstă aveam, cel mai probabil până în 7 ani, dar îmi aduc aminte că eram la bunica mea, cea din partea mamei, în satul Orăşa din comuna Livezi, județul Bacău.
Eram foarte împlinită sufleteşte de fiecare dată când mergeam acolo, pe acele meleaguri petrecându-mi o mare parte din copilărie.
Într-una dintre seri, stând alături de bunica mea, țin minte că s-a întrerupt curentul.
Maia, așa cum o alintam eu, tocmai se pregătea să formeze bulzuri umplute cu brânză de burduf, din mămăliga făcută la prânz.
Nu putea lăsa ca o astfel de întâmplare precum lipsa curentului să îi strice planurile, așa că de îndată și pe bâjbâite s-a dus să caute lumânari.
După ce a aprins lumânările, în încăpere s-a creat o lumină atât de caldă și o atmosferă foarte plăcută, iar eu eram tare încântată. ☺️
Copilă fiind, mă bucuram enorm de lucrurile mărunte.
Anii au trecut, lumea şi timpurile s-au schimbat, însă pot spune că am rămas la fel ca atunci (cel puțin din acest punct de vedere).☺️
“Bucură-te de lucrurile mărunte. Pentru că, într-o zi, ai putea să priveşti înapoi şi să-ţi dai seama că erau lucruri mari.”
Revenind la ceea ce începusem să vă povestesc mai sus, acum că aveam din nou lumină, Maia a făcut bulzuri (boțuri) de mămăligă umplute cu multă brânză de burduf pe care le-am servit și cu smântână de țară.
Și uite-aşa ne-am petrecut seara împreună, la lumina lumânărilor, savurând bunătăți. Minunate amintiri…
Acum să vă scriu lista ingredientelor cu care am pregătit rețeta de astăzi
Pentru mămăligă:
- mălai
- apă
- sare
- unt
Pentru umplutură:
- telemea de vacă
- cașcaval afumat
- mozzarella de bivoliță afumată
Aş fi folosit și eu brânză de burduf, cum folosea şi bunica mea, însă locuiesc în Italia și la momentul cumpărăturilor nu am găsit acest tip de brânză, așa că m-am gândit să fac umplutura cu un mix de brânzeturi.
Mozzarella de bivoliță (Mozzarella di Bufala) este o brânză proaspătă cu pastă filată, din lapte de bivoliță, preparată după o rețetă de origine italiană.
Eu am folosit una afumată, este absolut delicioasă!
Alte ingrediente:
- ouă (pentru prăjire)
- cârnați tradiționali românești
- piper măcinat și boabe de piper roșu
- cepşoară verde
Modul de preparare al bulzului
Am început prin a face mămăliga deoarece aceasta trebuie apoi să se răcească.
Dacă aveți mămăligă făcută în urmă cu o zi, o puteți folosi la fel de bine pe aceea.
După ce mămăliga s-a răcit, am tăiat-o în trei părți, formând întâi bile, apoi aplatizându-le între palme.
Am umplut fiecare parte cu mixul de brânzeturi.
Telemeaua și cașcavalul au fost date prin răzătoare, iar mozzarella de bivoliță a fost ruptă cu mâna în bucăți mai mari.
Am închis bulzul, având grijă să sigilez umplutura foarte bine cu mămăligă.
Pe un grătar electric am rumenit bulzurile, după care am prăjit și cârnații tradiționali românești.
Servire bulz
L-am servit cald, alături de ouă ochiuri și cârnați tradiționali românești.
Este o mâncare atât de simplă, dar atât de gustoasă pe care am pregătit-o cu drag și cu dor de copilărie.
Bucurați-vă de lucrurile simple și mărunte fiindcă acelea contează cu adevărat.
Până data viitoare, s-aveți parte numai de bine!
Cu drag,
Alte rețete cu mămăligă, aici.