Miroase a scorțișoară – panna cotta cremoasă cu dovleac și scorțișoară

334

Iubesc iarna din multe motive. Unul dintre ele este atmosfera din casă, mirosul de vin fiert, scorțișoară, prăjituri. Fiind frig afară, m-am pus pe prajiturit din timp, iar weekend-ul acesta am încins cuptorul și am parfumat toată casa a dulce.

panna cotta (1)

Ideală pentru vremea de afară, am făcut o panna cotta cremoasă cu dovleac și scorțișoară, cu biscuiți cu unt și sos de merișoare. Am început cu dovleacul plăcintar: l-am tăiat fâșii, am uns tava cu unt și l-am copt 20-30 de minute, până s-a înmuiat.

etape panna cotta (1)

Apoi l-am făcut piure fin și am adăugat puțină scorțișoară măcinată. Am dat deoparte.

etape panna cotta (2)

Separat, pentru panna cotta, am pus pe foc 200 de mililitri de smântână lichidă cu 50 de grame de zahăr. Am ținut pe foc mic până s-a topit zahărul, fără să dau în fiert, apoi am închis focul. Am adăugat 50 de mililitri de lapte, puțină esență de vanilie și am amesecat bine. Când compoziția s-a răcit puțin, cât să nu fie fierbinte, am adăugat un plic de gelatină hidratată în prealabil în apă rece. După ce s-a dizvolvat gelatina, am adăugat piureul de dovleac și am omogenizat.

etape panna cotta (3)

Am umezit formele pentru panna cotta, apoi am turnat compoziția și le-am pus în frigider.

Până este gata, m-am apucat de biscuiții cu unt. Am făcut o cantitate puțin mai mare, să mâncăm și separat, dimineața. Așa că am folosit 200 de grame de unt gras la temperatura camerei, 60 de grame de zahăr pudră, vanilie, 260 de grame de făină, un praf de sare.

Întâi am mixat untul cu zahărul până a devenit cremos.

etape panna cotta (4)

Am adăugat vanilia și am mai mixat două minute. Am amestecat făina cu sarea, apoi am încorporat-o în unt. Am frământat foarte puțin, apoi am pus aluatul la frigider pentru 30 de minute. După ce s-a răcit, am pudrat blatul de lucru cu făină și am întins într-o foaie de 5 milimetri.

etape panna cotta (5)

Am tăiat biscuiții în diferite forme, însă pentru panna cotta nu are relevanță, pentru că i-am folosit sfărâmați. Dar mi-am făcut și plinul la borcanul cu biscuiți.

etape panna cotta (6)

I-am copt la foc mediu pentru 10 minute.

Pentru final am lăsat sosul de merișoare. Acesta este partea proaspăt-acrișoară a acestui desert dulce. Am luat o mână de merișoare, le-am pus în crăticioară cu puțin zahăr. Le-am pus pe foc mic și le-am ținut până s-a topit zahărul, amestecând bine și zbrobind merișoarele.

etape panna cotta (7)

Apoi am strecurat, păstrând sucul și am revenit pe foc pentru încă 1 minut. Am adăugat un praf de amidon și am amestecat energic, apoi am închis focul.

Pentru montarea prăjiturii perfecte am zdrobit câțiva biscuiți, apoi am așezat panna cotta, cu sos delicios și puțin piure de dovleac. Crocant – cremos – dulce – acrișor; și bineînțeles, cu scorțișoară.

panna cotta (5)

Text&Foto: Aura Crăciun

Bake-Up Artist

alist

Join the Conversation

  1. Wow, trebuie sa fie delicios! Nu am mancat niciodata pana cotta cu dovleac.

  2. Ce bine arata, deja mi s-a facut pofta de dovleac si eu prefer dovleacul placintar are o culoare mai intensa si un gust mai deosebit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close