Din nou „gata în 30 de minute”, tema cu care ne provoacă chef Adrian Hădean la început de an.
Ce m-a inspirat de această dată?
Şalăul, un peşte minunat la gust, dar şi ca textură, cu puţine oase.
Reţeta este foarte simplă, iar rezultatul extrem de delicios.
Fiică a Deltei fiind, nu puteam să închei acest internship decât în maniera în care l-am şi început, cu o reţetă pe bază de peşte.
Şi să începem cu ingredientele:
- 2 fileuri de şalău
- 3 linguri de ulei de măsline
- sare, piper după gust
-pentru sosul de capere:
- 1 lămâie
- coaja rasă de la 1 lime
- 1 ceapă roşie sau albă
- 20 gr de capere în saramură
- 150 gr de unt
- 100 ml vin alb
- câteva fire de mărar
- sare, piper după gust
- usturoi, opţ
Cum am început?
Fileurile de peşte se şterg uşor cu un şerveţel de bucătărie pentru că urmează să le dăm prin făină.
Lămâia se cojeşte, se curăţă de pieliţă, iar pulpa se taie felii.
Lime-ul se dă pe răzătoare.
Ceapa albă se curăţă şi se taie mărunt. Ştiu că în poza cu ingrediente apare ceapa roşie, dar pe parcursul preparării reţetei m-am gândit că ar fi mai bine să folosesc ceapă albă pentru a nu influenţa gustul peştelui.
Cartofii se curăţă de coajă, se spală şi se taie cuburi.
Mărarul se spală, se scutură de apă şi se taie mărunt.
Cum am continuat?
Am pus la fiert cartofii şi cât au stat pe foc m-am ocupat de peşte şi de sosul de capere.
Cum am pregătit peştele?
Condimentăm fileurile de şalău cu sare şi piper, apoi le dăm prin făină şi le scuturăm bine pentru a elimina excesul de făină.
Într-o tigaie punem cele 3 linguri de ulei de măsline şi prăjim fileurile câteva minute pe fiecare parte.
Putem pregăti peştele şi la cuptor, dar se măreşte timpul de preparare. Eu am prăjit peştele pentru că am avut la dispoziţie doar 30 de minute.
Lăsăm la odihnit pe o farfurie.
Cum am pregătit sosul de capere?
Într-o crăticioară am călit ceapa in 25 gr de unt, apoi am adăugat vinul alb şi am redus totul un pic.
Adăugăm restul de unt, 100 gr, pe care l-am tăiat cuburi mai mari, unul câte unul şi amestecăm bine până se formează un sos gros.
În sosul astfel preparat adăugăm caperele, feliile de lămâie, coajă rasă de lime şi mărar şi mai fierbem 1-2 minute, astfel aromele să se întrepătrundă.
Opţional puteţi adăuga în sos şi 1-2 căţei de usturoi.
Peste fileurile de peşte din farfurie turnăm sosul de capere.
Cum am servit acest Șalău cu sos de capere?
Alături de cartofi presăraţi cu coajă rasă de lime, unt şi mărar.
Puteţi servi şi alături de orez în care adăugaţi un pic de unt, coajă rasă de lime şi mărar. Sau alături de orice vă inspiră. Poate o salată verde?
Sper că v-am inspirat şi de această dată!
Pentru mai multe idei vă aştept pe facebook şi pe instagram.
Până la următoarea reţetă vă doresc poftă bună şi vă mulţumesc pentru că mă urmăriţi şi pentru susţinere!
Alte rețete cu pește găsiți și aici.