Mousse de ciocolată cu cardamom şi portocală – alintul zilelor de iarnă

492

Azi propun un desert simplu, aromatizat, pentru iubitorii de ciocolată. Vă invit la mousse de ciocolată cu cardamom şi portocală. Ador ciocolata, iar savoarea ei mă încȃntă cu atȃt mai mult cu cȃt ştiu că e preţuită încă de pe vremea mayaşilor şi aztecilor, ca aliment, ca obiect ritualic şi ca monedă de schimb.

Fiecare bucată de ciocolată ce mi se topeşte în gură mă fascinează cu atȃt mai mult cu cȃt ştiu cȃt de complex este procesul prin care se produce aceasta. Cȃt de spectaculos şi magic este drumul parcurs de boabele de cacao, de la umbra frumosului arbore de cacao, pȃnă la ceva atȃt de minunat ca ciocolata! Nimeni nu ar trebui să fie privat de gustul şi aroma ciocolatei. Fie că e vorba de ciocolata fierbinte – cea mai veche băutură nealcoolică cunoscută, de deserturile cu ciocolată, ori de mȃncărurile savuroase cu ciocolată şi ardei iute.

Ingrediente pentru mousse de ciocolată cu portocale şi cardamom

 • 4 portocale netratate mari
 • 4 ouă mari
 • 150 g ciocolată amăruie, cu  minimum 70% cacao
 • 30 g unt moale
 • 20 g zahăr pudră
 • 1/2 linguriţă pudră de cardamom
 • coajă de portocală rasă fin

Ingrediente pentru ganache de ciocolată şi frişcă

 • 50 g ciocolată amăruie, cu  minimum 70% cacao
 • 150 ml smȃntȃnă lichidă pentru frişcă, cu minimum 35% grăsime
 • 20 g zahăr pudră
 • 1/2 linguriţă extract de vanilie

Ingrediente pentru biscuit de unt şi portocală

 • 30 g făină albă
 • 30 g zahăr pudră
 • 30 g unt moale
 • 20 ml suc de portocale
Ingrediente Mousse de ciocolată cu cardamom

Preparare mousse de ciocolată cu portocale şi cardamom

Mai întȃi, am cȃntărit ingredientele pentru mousse. Am măcinat în mojar o jumătate de linguriţă de seminţe de cardamom verde. Am spălat bine portocalele şi am tăiat cȃte o treime din vȃrful fiecăreia. Am ras fin coaja de pe fiecare capac de portocală şi am pus-o deoparte.

Apoi, am scos pulpa din fiecare fruct şi am tăiat-o în cuburi mici pe care le-am pus la scurs într-o sită. Am oprit 20 ml suc de portocale şi l-am pus deoparte. Nu am uitat să tai fin fundul fiecărei portocale golite de pulpă pentru a le putea aşeza stabil la servire.

Preparare mousse de ciocolată cu portocale şi cardamom
Preparare mousse de ciocolată cu portocale şi cardamom

Am separat gălbenuşurile de albuşuri şi am pus cuburile de ciocolată la topit pe baie de aburi, după ce apa a dat în clocot şi am luat-o de pe foc. Cȃnd ciocolata a început să se topească, am adăugat untul moale şi am amestecat pȃnă cȃnd amestecul a devenit omogen. Am adăugat zahărul şi pudra de cardamom şi, cȃt amestecul a fost cald, am încorporat, pe rȃnd, gălbenuşurile, amestecȃnd energic cu un tel după adăugarea fiecăruia. 

Am adăugat şi coaja rasă fin şi jumătate din cuburile de pulpă de portocală. La final, am încorporat cu grijă albuşurile bătute spumă. Am umplut cojile de portocală cu această spumă şi le-am aşezat în frigider.

 Preparare ganache de ciocolată şi frişcă

Între timp, am preîncălzit cuptorul la 200 de grade, fără ventilaţie şi am pregătit ganache-ul. Am pus restul de ciocolată într-un castron, pe baie de aburi, iar după ce s-a răcit, am încorporat frişca bătută tare împreună cu zahărul pudră. Cu ajutorul unui poş, am aşezat ganache-ul deasupra spumei de ciocolată şi am aşezat cojile de portocală din nou în frigider. 

Ganache pentru mousse de ciocolată și cardamom

Preparare biscuit de unt şi portocală

Între timp, am pregătit biscuitul crocant. Am amestecat cu o spatulă ingredientele uscate. Apoi, am adăugat şi sucul de portocale şi extractul de vanilie. Am obţinut un aluat foarte moale, pe care l-am întins pe hȃrtie de copt, în formă de discuri mici, de 5-6 cm în diametru, cu ajutorul unei linguriţe. Am copt discurile timp de aproximativ 5 minute, pȃnă cȃnd au devenit aurii. Le-am scos din cuptor şi le-am lăsat la răcit în tavă, timp de 1 minut.

Înainte de servire, am aşezat biscuiţii crocanţi pe ganaşul de ciocolată şi am presărat deasupra coajă de portocală proaspăt rasă. Aceasta este reţeta de mousse de ciocolată cu cardamom şi portocală, pe care îmi doresc să o savuraţi cu plăcere şi fără teamă că vă veţi murdări prea tare cu ciocolată atunci cȃnd o preparaţi.

Poză finală mousse de ciocolată și cardamom

Gabi

Alte rețete cu mousse găsiți aici!

Join the Conversation

 1. Arată foarte delicios și cred că și gustul este pe măsura .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close