Cotlet de berbecuț cu sos de unt și vinars

1.5K
Cotlet de berecuț cu sos de unt și vinars

Dragii mei, azi am numai lucruri interesante pentru voi. Ca de pildă, cum deglazurezi o tigaie. Cum faci să îți iasă friptura fragedă și suculentă. Sau cum potrivesti un vinars cu o bucată de unt rece și un cotlet de berbecuț. Am zis berbecuț? Am zis. Și nu oricum, ci cotlet de berbecuț cu sos de unt și vinars. O bunătate.

Ingrediente pentru cotlet de berbecuț cu sos de unt și vinars:

  • Cotlete de berbecuț
  • Unt rece (nu la temperatura camerei ci rece, cu cât mai rece cu atât mai bine)
  • Vinars
  • Sare
  • Piper

Pentru garnitură:

  • O mână de salată din frunze verzi

Pentru dressing:

  • Ulei de măsline
  • Zeamă de lămâie
  • Sare
  • Piper

Mod de preparare cotlet de berbecuț cu sos de unt și vinars:

Cotletele de berbecuț pe care le pregătesc aici au un pic de grăsime pe partea exterioară, pe care o crestez ușor cu cuțitul.

Cotlet de berbecuț

Așez apoi cotletele cu grăsimea in jos în tigaie. Temperatura nu trebuie să fie foarte înaltă  pentru că vreau să topesc un pic de grăsime în care să prăjesc carnea. Frig cotletele 3-4 minute pe fiecare parte, timp în care cuptorul se încinge la 200 de grade Celsius.

Cotletele merg apoi la cuptor, 3-4 minute dacă vreau să obțin o friptură spre medium rare. Las apoi carnea să se odihnească pe o farfurie. Acest ultim pas nu e de neglijat, e chiar foarte important dacă vrei o friptură fragedă și suculentă.

Mai avem nevoie de o mână de salată din frunze verzi și de un sos foarte fain. La partea cu sosul intervine secvența cu deglazurarea tigăii, untul rece și vinarsul.

Cum se deglazurează o tigaie

În general tigăile se glazurează, adică adună reziduuri, dacă frigi ceva în ele. Tocmai aceste reziduuri, dizolvate cu un pic de apă sau chiar cu un alcool de bună calitate, se transformă, cu puțin meșteșug, întru-un sos foarte fain. Torn așadar un gât generos de vinars în tigaie, iau tigaia de pe foc, las să bolborosească și în timp ce se răcește lichidul, adaug o bucată de unt. Untul să fie neaparat rece, din frigider (sau chiar din congelator dacă așa vreți). Cu cât mai rece untul, cu atât mai repede se formează emulsia, adică sosul nostru.

Nu rămâne decât să așez cotletele pe o mână de salată din frunze verzi pentru care am pregătit un dressing simplu și bun: ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare și piper.

Cotlet de berbecuț cu sos de unt și vinars

Găsiți mai jos rețeta, pas cu pas, cu toate detaliile.

Să fiți sănătoși!

Aici găsiți alte rețete cu carne de berbecuț.

Adrian Hădean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close