Merișorul înroșește vara versanții Apusenilor dar se găsește și în alte zone ale României. Fructele, care seamănă cu afinele (și arbuștii seamănă între ei) sunt de celemai multe ori roșii dar pot fi și albe sau roz. Sunt recoltate și expediate în țările din care importăm apoi sucuri naturale pline de antioxidanți, pentru că atât putem noi. Din fericire, în ultima perioadă au început să apară merișoarele și prin piețele noastre. Acum două zile am cumpărat câteva sute de grame. O să le folosesc azi la Speciala de Joi de la Camino (am pulpe coapte cu sos de merișoare, cartofi copți și pere confiate). Am testat deja sosul, alaltăieri, gătind pentru o doamnă căreia soțul a vrut să-i facă o surpriză (adică mi-a scris și m-a întrebat dacă vreau să gătesc pentru soția lui însărcinată, care mai are puțin și naște – evident că am acceptat).
Am gătit piapt de pui, pe care l-am condimentat înainte cu un amestec de ierburi aromatice măcinate și mirodenii (coriandru, chimion, cimbru, boabe de muștar).
Pentru garnitură am folosit ceapă roșie, usturoi, cartofi, pere.
Am crestat cartofii și i-am împănat cu cimbrișor.
Am pus cartofii, ceapa și usturoiul înt-o tavă, pe hârtie de copt. Am presărat peste legume sare și piper, le-am stropit cu puțin ulei de măsline și am pus tava în cuptorul încins. 25 de minute la 200 de grade Celsius.
Am pus puiul, merișoarele, perele curățate de semințe, câteva frunze de mentă și o lingură de unt, într-o tigaie și apoi pe foc.
După 3-4 minute, puiul a început să se rumenească la exterior. Am stins cu vin alb, am mai lăsat puiul acolo 3 minute apoi l-am scos pe o tavă și l-am pus în cuptor, alături de cartofi (a stat 12-14 minute în cuptor). Am scos perele pe o farfurie și am lăsat merișoarele în tigaie, să scadă sosul de pe ele.
Am pus și o linguriță de zahăr în sos.
Oaspeții au mâncat tot, de unde am tras concluzia că le-a plăcut.
Am stat un pic la povești, am mai băut un ceai.
Cred ca a fost bun, bun…
dintr-un motiv necunoscut nu mai pot adauga sugestii de bloguri culinare la postul anterior. Si nu as vrea sa ratez ocazia sa o recomand pe codruta de la http://codrudepaine.ro/
Poate ca de altfel iti e familiar blogul ei (am vazut ca te mai preocupa si painile..) dar nu am vazut-o recomandata de nimeni. eu cred ca merita promovata mai intens. mie mi-a schimbat cu siguranta parerea despre paine!
motivul e că am închis comentariile
blogul codruței a stat în blogrollul meu luni bune:)
Acesta va fi meniul meu de duminica, evident cu supa de pui (care nu lipseste de pe masa noastra de duminica. Dar ca fel de baza va fi excelent!
A fost excelent !!!! :))) Abia astept sa repetam experienta , poate chiar azi, daca reusim :))). Multumim, Adi
cu drag:)
Am ajuns tarziu la petrecere. S-au inchis comentariile la postarea anterioara? :D
da
Daca nu am menta proaspata functioeaza cu menta uscata ?:D…Mersi!
O zi frumoasa!
desigur
Foarte frumos din partea ta ca ai gatit pentru o doamna insarcinata!
Am facut si eu o reteta asemanatoare, dar in loc de cartofi am folosit castane :). In reteta originala (Alain Ducasse) erau folositi cartofi dulci, dar cum ia-i de unde nu-s, m-am gandit ca ar merge castanele.
la auchan și kaufland am văzut cartofi dulci
Buna, tocmai am facut sosul de merisoare langa snitele din piept de curcan. A fost delicios!!!!!!!!!
Saru’mana pentru masa, a fost delicios. Sosul de merisoare e deosebit de bun! Eu am avut doar merisoare deshidratate dar s-au hidratat ele de la vin :)
Inca o data, multumesc Adi!
Daca nu am cimbru proaspăt pentru cartofi, ce as putea sa folosesc in loc? Multumesc!