Brioșe cu ciocolată pentru Farfurii curate

848

Rețeta de azi e din meniul Farfurii curate. E simplă și e cu ciocolată. Puțină. Iată:

Copiilor le place ciocolata, e un lucru demonstrat (excepțiile sunt rare). E greșit să le interzicem să o mănânce doar pentru că poate fi rea, e mult mai important să discernem pentru ei și să le oferim ciocolată de calitate, în cantități mici și nu foarte des. Lucrul acesta va îndepărta ciocolata din sectorul „fructul oprit” și-i va obișnui pe cei mici cu un anumit standard. Ciocolata neagră, cu 60-70% cacao  are conținut foarte mic de zahăr și dacă e folosită cu grijă, poate fi un aliat bun.

Pentru 12 brioșe:

280 g făină

100 g unt, 50 g ciocolată neagră, 1 plic praf de copt, 250 ml lapte bătut sau iaurt slab, 1 ou, 100 g zahăr brun

Ciocolata răzuită se amestecă bine cu făina, zahărul și praful de copt. Laptele bătut, oul și untul se amestecă între ele până la omogenizare apoi se combină cu amestecul uscat.

Compoziția obținută se pune în forme pentru brioșe (unse cu unt dacă e cazul, adică dacă nu-s de silicon sau nu aveți hârtie de copt pentru brioșe). Brioșele se coc 20 de minute  la 180 de grade Celsius (cuptorul încins înainte).

Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Va imaginati cum este, dimineata devreme, sa miroase casa a briose proaspat coapte?!!

  2. Azi faceam briose, reteta mea, daaaar acum incerc reteta ta. Eu le condimentez la propriu cu piper alb.

  3. Am facut briose daaar…am uitat sa pun praf de copt..daah…

  4. florina raica says:

    Am facut ieri mini-brisoe dupa reteta ta – delicioase!!! Crezi ca as putea inlocui ciocolata cu fructe de padure sau alte bucatele de fructe?

  5. Well, americanul zice(de la francez citire) ca briosele sunt cu drojdie si muffins sunt cu praf de copt. Ramne sa studiem ce e cu cupcakes.
    Intrebarea mea e daca as pune cicolata alba, se mentine in aluat, ori se absoarbe?
    MA tenteaza reteta asta, muffins-briosa, cum o fi sa se cheme:)

    1. Adi Hădean Author says:

      astea fără drojdie și fără praf de copt ce-s?:)

    2. Adi Hădean Author says:

      ce importanță are? e acolo:). probabil o parte se va topi.

    3. Eu stiam ca muffins sunt cele de genul aperitiv, adica sarate. Iar cupcake sunt cele dulci, adica desert.

  6. Adi draga, super faine sunt :)
    LOL, fara drojdie ( alea sunt English muffins) si cu praf de copt dunt American style breakfast muffins. Me is a fan :)
    Am sa folosesc reteta cu mare incredere.

  7. Am facut de cateva ori briose dupa reteta ta. Daca nu e cu suparare o sa postez si eu reteta pe blog.

  8. Am facut si eu briose dupa aceasta reteta, au iesit absolut grozave ! Doar ca am trisat un pic, nu m-am indurat sa pun zahar brun, ca il tin pentru cafeaua de dimineata (cafe soluble Carte Noire)… dar au iesit perfecte !

  9. eu am pus 300 ml iaurt si mai putin de-o lingurita cu bicarbonat si au iesit foarte gustoase. maria mea deja mananca :) Multumim, Adi!

  10. AdrianaElena says:

    A doua data cand le fac si de fiecare ies peste 12(18-20) insa Daria mea le-a primit foarte bine si asta ma bucura nespus.

    1. Adi Hădean Author says:

      să fiți sănătoase! :)

  11. De ce trebuie folosit unt moale si nu topit? Care e explicatia? De cate ori amestec unt moale cu ou se taie. Am incercat si cu unt slab si cu unt gras, si cu un mai tare si cu unt mai moale. Cand pun untul topit nu patesc chestia asta. E vreun secret la amestecat?

  12. mihaela d. says:

    ffffff bune si ffffff pufoase,multumesc de reteta! Le-am mancat cu un sos de zmeura, capsuni si coacaze rosii alaturi si au fost grozave.

  13. Arata fain. Nu e cam mult un plic de praf de copt la atata faina?

    1. Adi Hădean Author says:

      e o compoziție grea, are nevoie de praf de copt. într-un plic sunt 14-15 grame, ar merge și cu 10.

  14. Alexa Georgeta says:

    daca nu-I cu suparare am sa copiez si eu reteta sa o pot face in tihna ,iti multumesc …reteta e minunat de buna.

  15. Am facut seara aceasta briose dupa reteta si au iesit foarte bune. Eu am adaugat si zmeura in ele. Yummy

  16. Moiraine says:

    Am făcut și eu brioșele, la cererea piciului, au iesit PERFECTE! Eu nu știu sa gătesc, mai multe rețete am stricat decât am reușit, dar cu rețeta asta mi-am reabilitat imaginea, mulțam mult!

  17. Cristina says:

    O minunăţie!E cea mai buna reţetă de briose pe care am încercat-o,si am încercat ceva pana acum :P Doar ca noi nu suntem fani ciocolată neagră asa ca am pus în compoziţie ciocolată cu lapte,rahat cu cacao si nuci…Multumim pt reţetă :)

  18. am facut si noi, tocmai le-am scos din cuptor :D si au iesit bestiale :)

    multumim Adi Hadean

  19. Multumesc mult pentru toate retetele postate!
    Esti extraordinar!
    Am facut si eu briose dupa reteta ta, si pentru a ma apropia de spiritul sarbatorilor de iarna, am adaugat coaja rasa de la o portocala. Au iesit nemaipomenite. Si a fost prima oara cand am facut briose…

  20. Aveti un blog tare dragut, de unde m-am inspirat de nenumarate ori. Imi place mult felul in care povestiti.
    Multumim pt reteta! Au iesit niste briose „yummy yummy”. Voi incerca si varianta sarata, am observat ca doar se inlocuiesc unele ingrediente.

  21. Doamne ce nebunie!!! Eu le-am ornat cu reductie de zmeura cu piper!!! Multumim Adi! Ador retelele postate de tine si nu numai pe acest site.

  22. Cristina Crintea says:

    Am facut si eu! Sunt minunate . din graba si greseala am topit untul pe aragaz peste care am pus si iaurtul. ciocolata s-a topit partial si au iesit o minunatie de briose colorate ciocolatiu !

  23. Felicitari si multumiri !
    initiativa si reteta raman de mare actualitate.
    pentru ca stiu ca sunteti parinte de copil mai marisor si ati trecut prin toate etapele, va rog aveti si alte retete pentru diverse prajituri sau mancaruri adecvate copiilor mititei, de la varsta dupa 2 ani?
    Eu ma topesc de placere cand nepotica mea vine la masa din bucatarie si vrea sa guste din tot ce pregatesc si sunt pe masa. Ca toti parintii si bunici, mi e drag sa o rasfat si sa ii gatesc ,,bunn, buun!,,
    Multumesc si spor in toate cele biune !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close