Brioşe cuminţi cu cimbru de iarnă şi cardamom

316

Cine spune că crenguţelor de cimbru de iarnă le şade bine doar într-un bouquet garni, ori pe friptură sau peşte la grătar? Azi vă propun o rețetă de brioșe cu cimbru și cardamom. Aroma plăcută a frunzelor proaspete de cimbru se potriveşte de minune şi într-un desert dulce-acrişor în care se simt gustul proaspăt de lămȃie şi vanilia. Iar pentru ca reţeta de brioşe, pe care v-o propun să fie într-adevăr un desert special, mai are în ea şofran şi o aromă plăcută de seminţe de cardamom proaspăt măcinate.

Ingrediente pentru brioșe cu cimbru și cardamom
Ingrediente aluat

(pentru 12 brioşe)

·         150 g făină albă;

·         50 g fulgi de migdale fără coajă coapte şi măcinate foarte fin;

·         80 g zahăr alb;

·         120 g unt moale, plus 10 g pentru uns tava;

·         2 ouă la temperatura camerei;

·         zeama şi coaja rasă de la o lămȃie mare;

·         2 linguriţe extract pur de vanilie;

·         2 linguriţe cardamom măcinat;

·         7 g praf de copt cu şofran;

·         un praf de sare;

·         10 g frunze proaspete de cimbru de iarnă zdrobite uşor pentru a li se elibera aroma.

Ingrediente glazură

·         1 lingură zeamă de lămȃie;

·         70 g zahăr pudră aromatizat cu cardamom.

Brioșe cu cimbru și cardamom
Preparare brioșe cu cimbru și cardamom

Am preîncălzit cuptorul la 180 de grade Celsius (treapta a 4-a / mediu, la cuptorul pe gaz) şi am uns cu puţin unt moale o formă de copt pentru 12 brioşe. 

Am prăjit fulgii de migdale crude cȃteva secunde într-o cratiţă încinsă, avȃnd grijă să nu îi ard. Apoi i-am măcinat cu rȃşniţa de cafea. Se poate folosi şi făină de migdale din comerţ, însă brioşele nu vor avea aceeaşi savoare. Am cernut împreună toate ingredientele uscate pentru a le aera şi le-am amestecat cu frunzele de cimbru într-un castron pe care l-am pus deoparte.

Prăjire fulgi de migdale crude

Am mixat untul moale cu zahărul pȃnă cȃnd s-a deschis la culoare, a devenit cremos şi aerat (un semn că zahărul s-a dizolvat şi că aluatul va fi crescut frumos), apoi am redus viteza mixerului. Am încorporat ouăle, unul cȃte unul, extractul de vanilie şi zeama de lămȃie (din care am pus deoparte o lingură pentru glazură). Ouăle au avut doar rolul de a lega aluatul de brioşe, deci nu am amestecat prea mult după ce le-am adăugat în compoziţie. A venit rȃndul ingredientelor uscate să le încorporez treptat în cremă, mixȃnd uşor şi scurt.

Mixat compoziția pentru brioșe

Am umplut formele de brioşe pe trei sferturi din volumul lor, le-am aşezat în cuptor, iar după 25 de minute au fost gata. Timpul de coacere depinde de tipul de cuptor, de aceea, după 20 de minute, am verificat dacă brioşele sunt coapte, cu ajutotul unei scobitori.

Pus compoziția în forme

După ce le-am scos din cuptor, le-am aşezat imediat pe un grătar de bucătărie ca să se răcească.

Preparare Glazură

Am măcinat cele 75 g de zahăr împreună cu cȃteva seminţe de cardamom. Astfel, am obţinut zahăr pudră puternic aromatizat. Am turnat treptat zeama de lămȃie peste zahăr. Apoi, am amestecat cu mixerul pȃnă cȃnd am obţinut o glazură destul de groasă. Am avut pregătite suplimentar cantităţi mici de zahăr şi zeamă de lămȃie, pe care le-aş fi adăugat în glazură dacă aceasta nu ar fi avut consistenţa potrivită. Această glazură trebuie să curgă. Aşadar, dacă ar fi fost prea subțire aş mai fi adăugat zahăr pudră, iar dacă ar fi fost prea groasă aş mai fi subțiat-o cu zeamă de lămâie.

Aceste brioșe cu cimbru și cardamom ţi se topesc în gură, iar gustul, aroma şi culoarea lor sunt minunate!

S-aveți poftă,

Gabi

Găsiți mai multe rețete de brioșe aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close