Tort de mere cu afine și cremă de mascarpone

1K

Tort de mere

Pentru că este încă iarnă şi mirosul de măr copt şi scorţişoară ar îmbia pe oricine, m-am gândit că ar fi tare bine dacă aş pregăti acest minunat tort de mere cu afine. Şi pentru că se apropie şi sărbătoarea de Dragobete i-am dat formă de inimă. Cei dragi vor fi tare încântaţi.

Pentru acest tort avem nevoie de următoarele ingrediente:

Blatul pentru tort de mere

  • 3-5 mere, în funcţie de tavă,
  • 250 gr afine,
  • 5 ouă,
  • 7 linguri de ulei,
  • zeama de la jumătate de lămâie,
  • coajă de portocală sau lămâie (confiată),
  • 10 linguri cu vărf de făină,
  • 6 linguri de zahăr brun,
  • 100 gr unt,
  • un praf de sare şi de scorţişoară.

Crema pentru tort de mere

  • 3 ouă
  • 4 linguri de zahăr,
  • 500 gr mascarpone,
  • 250 gr frișcă lichidă.

Pentru ornare am folosit afine.

Cum am început?

Am spălat merele, le-am curăţat de coajă, le-am scobit în interior cu un cuţit pentru a scoate sâmburii şi partea lemnoasă, le-am stropit cu zeamă de lămâie pentru a nu se oxida, iar în scobitură am adăugat un praf de scorţişoară, puţin zahăr brun, o bucăţică de unt şi câteva afine.

Punem merele în tavă si le coacem cam 15 min la cuptor la 180 de grade, până se înmoaie un pic şi se topeşte zahărul. Scoatem din cuptor şi lăsăm tava la răcit.

Cum pregătim blatul de tort?

Separăm gălbenuşurile de albuşuri. Amestecăm gălbenuşurile cu un praf de sare, un pic de zeamă de lămâie, cele 7 linguri de ulei pe care le punem una câte una şi pregătim amestecul ca în cazul maionezei, încet să nu se taie. Nu ar fi o mare problemă dacă se taie dar aceasta poate influenţa procesul de coacere. Adaugăm zeama de lămâie şi coaja de portocală sau lămâie.

pregătire blat pentru tort de mere

Separat batem albuşurile spumă, adăugăm un praf de sare, zahărul brun şi batem cu mixerul în continuare până se topeşte zahărul.

Amestecăm gălbenuşurile pregătite anterior cu albuşurile bătute spumă, de jos în sus pentru aerarea blatului.

Acum adăugăm făina, cernută şi amestecăm totul cu mişcări circulare de jos în sus.

pregătire blat

În tava în care am pregătit merele adăugăm restul de unt şi amestecul realizat anterior. Untul va asigura însiroparea  și frăgezirea blatului. Coacem la 180°C pentru 45-60 min, în funcţie de cuptor.  Blatul este gata atunci când introducând o scobitoare în blat o scoatem curată(nu are aluat pe ea).

blat pentru tort cu mere

Cum pregătim crema?

Amestecăm cele 3 gălbenuşuri şi cele 4 linguri de zahăr până la completa dizolvare a zahărului, adăugăm mascarpone şi frișcă lichidă şi batem cu mixerul pâna când crema capătă consistenţă.

Se poate face şi varianta fără ou, dar mie mi s-a părut că este mai delicioasă aşa.

Mi se pare cea mai uşoară şi rapidă cremă, cu multiple întrebuinţări, la sfârşitul articolului veţi vedea de ce spun asta.

cremă pentru tort de mere

Cum asamblăm tortul?

Când este gata scoatem blatul din cuptor, îl lăsăm să se răcească şi îl ornăm cu cremă şi afine şi cu ce mai doriţi voi, după preferinţele pofticioşilor.

Dacă aveţi o altă reţetă de pandişpan o puteţi folosi cu succes. Blatul pe care eu l-am preparat nu necesită praf de copt.

servire tort de mere

Şi pentru că mi-a rămas cremă şi nu vrem să risipim nimic, în pahare pentru desert am pus:

  • un rând de biscuiţi digestivi pisaţi,
  • crema de mascarpone care mi-a rămas,
  • afine, iar la alegere putem presăra fistic.

Până la următoarea reţetă vă doresc poftă bună şi vă mulţumesc pentru că mă urmăriţi şi pentru susţinere!

Monica

 Alte idei de rețete dulci, aici.

 

Join the Conversation

  1. Oare blatul acesta nu e putin greu si ar necesita putina insiropare?

    1. Am specificat in rețetă că untul, alături de mere sunt cele care vor asigura însiroparea blatului, dar dacă doriți puteți și însiropa blatul.Eu v- aș recomanda sucul de la compot.

      Vă mulțumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close