Friptură înăbușită cu arome mediteraneene

1K

Friptură înăbușită cu arome mediteraneene.

Drept să vă spun, am pus ochii pe la începutul iernii pe rețeta asta de friptură înăbușită cu arome mediteraneene. Iar garnitura o să fie un piure de cartofi cu unt și infuzat cu cimbru.

Dacă vara ne petrecem serile libere socializând afară, pe terase până noaptea târziu, alta e povestea iarna. Iarna ne ține în case, la un vin cu povești și board games și, uneori, gătind mâncăruri pentru suflet. Despre o astfel de seară povestesc azi, friptura înăbușită regăsindu-se negreșit în categoria de soul food.

Fripturile înăbușite par complicate, dar nu sunt deloc așa. Cu puțină organizare, termini pregătirea în 15 minute și lași cuptorul să-și facă treaba aproximativ 3 ore.
Între timp te poți ocupa de garnitură, mai citești o carte sau cucerești lumea, că timp e destul.
Sau petreci timp fain alături de prietenii tăi, așa cum fac eu azi. Gătitul pentru cei dragi mereu a adus o stare de bine in mine, așa că o fac cât mai des.

Ingrediente friptură înăbușită:

-2 kg carne de vită (antricot)
-2 morcovi
-1 ceapă galbenă
-Piper proaspăt zdrobit
-Sare
-3 tije de apio
-Rozmarin
-Cimbru
-Ulei de măsline
-bacon
-2 căpățâni de usturoi
-2 conserve de roșii tocate (aprox 800g)
-500 ml de zeamă de oase (vită)
-400 ml de vin roșu sec
-frunze de dafin uscate
-ierburi aromatice proaspete (salvie, cimbru, oregano, coriandru)
-amestec de condimente mediteraneene uscate

ingrediente friptură

Ingrediente piure de cartofi aromatizat cu cimbru:

-1,5 kg de cartofi pentru piure
-unt gras
-lapte gras
-nucșoară
-sare
-piper
-cateva crenguțe de cimbru proaspăt

Ingrediente piure de cartofi

Instrucțiuni friptură:

Am aprins cuptorul și am setat temperatura la 180°C.

Am legat carnea să nu se desfacă, apoi am asezonat-o cu sare și piper proaspăt zdrobit în mojar.

Am încins puțin ulei de măsline într-o oală, la foc iute. Am rumenit carnea pe ambele părți, aproximativ 3 minute pe fiecare parte. După rumenire am scos carnea pe o farfurie și am aruncat uleiul ars din oală.

Rumenirea cărnii

Am încins din nou puțin ulei de măsline. Am pus la dinstuit baconul, ceapa, morcovii și tijele de apio tăiate cubulețe. Am redus focul și am lăsat la dinstuit aproximativ 6 minute sau până legumele își schimbă culoarea.

Ingredientele pentru friptura înăbușită tocate

Am adăugat usturoiul tocat și l-am lăsat la distuit 15 secunde, până când a început să își elibereze aroma.

Am adăugat vinul și l-am lăsat să fiarbă 2 minute.

Am pus înapoi în oală carnea împreună cu sucurile lăsate în farfurie.

Am adăugat zeama de oase, roșiile, rozmarinul tocat, usturoiul tăiat feliuțe, plantele aromatice proaspete și frunzele de dafin.

Buchețel plante aromatice

Am lăsat să ajungă în punctul de fierbere, am adăugat și condimentele uscate, am acoperit totul cu hârtie de copt. Am acoperit și oala cu un capac rezistent la cuptor. Apoi am băgat oala în cuptor și am setat timer-ul la 3 ore.

Instrucțiuni piure de cartofi:

Într-o oală mică am pus laptele la fiert, împreună cu câteva crenguțe de cimbru. Când a ajuns în punctul de fierbere, am luat oala de pe foc și am lăsat laptele să se infuzeze.

Lapte infuzat cu cimbru

Am pus cartofii curățați și tăiați simetric la fiert, în apă rece cu sare.
Am zdrobit cartofii fierți, am adăugat laptele infuzat dat printr-o sită, apoi am asezonat cu sare și nucșoară. Am amestecat totul cu un tel. La final am adăugat și untul. Și am pus unt, nu glumă, că e frig afară.

După ce au trecut cele 3 ore am scos friptura pe un platou. E atât de fragedă că se desface cu furculița.

Prezentare friptură

Textură friptură

Nu îmi place in mod deosebit iarna. Cel puțin nu asta de la noi, fără zăpadă și cu temperaturi de zici că suntem în California. Dar serile de iarnă alături de prietenii tăi cei mai buni sunt cele mai faine! Cum e și friptura asta înăbușită cu arome mediteraneene. Hrană pentru trup și pentru suflet.

Până data viitoare.

Să fiți sănătoși,

Andrei

Alte rețete de friptură găsiți și aici.

Join the Conversation

  1. Bucatos Mihai says:

    Sigur antricot – ca e frageda si se preteaza pt steack – pt gatit lent de obicei se folosesc bucati cu carne mai tare. Pe deasupra e aproape cea mai scumpa bucata de vita si e prima oara cand aud de antricot gata asa bine – e cam ca si cum ai face friptura de antricot – well done:)

    1. Așa e. Am gătit de data asta cu ce am mai găsit prin frigider. Aveam și niște mușchi de vită, dar am zis că îmi sare lumea-n cap dacă îl folosesc in rețeta asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close