“Iubește românește”. Gândindu-mă la o rețetă pentru această temă , am realizat: ce poate fi mai românesc decât preparatele pe care ni le făceau bunicii în copilărie, și ce altă formă de iubire este mai pură decât aceea pe care bunicii o poartă nepoților?
Plecând de la această idee, am luat două preparate care mi-au rămas bine întipărite în suflet și le-am combinat pentru a crea o rețetă nu doar echilibrată, dar absolut delicioasă.
Atât cu partea siropoasă, pentru rețeta de astăzi vă prezint: balmoș cu magiun de prune.
Ingrediente pentru balmoș cu magiun de prune
- Mălai 400g
- Smântână 1kg
- Lapte 750ml
- Prune 1 ½ Kg
- Sare 2g
*Un lucru foarte important pentru ca această rețetă să ajungă la adevăratul ei potențial este ca laptele și smântâna să fie de foarte bună calitate, preferabil procurate de la producători locali.
Preparare magiun de prune
Am început prin a spăla prunele, care trebuie să fie foarte bine coapte, apoi le-am scos sâmburii și le-am tăiat în sferturi. În ceaunul încins am pus puțină apă, după care am azvârlit prunele. Este foarte important ca focul să nu fie prea puternic, magiunul nu are voie să se prindă de fundul cratiței.
Acestea fiind spuse, m-am echipat cu multă răbdare, pentru că magiunul trebuie să fie amestecat aproape constant pentru aproximativ o oră.
Când a scăzut aproape la jumătate din volumul inițial, l-am luat de pe foc.
Preparare balmoș
Primul pas a fost să torn laptele și smântâna în ceaun, apoi am amestecat bine până s-au omogenizat. Când au început să fiarbă, am presărat treptat mălaiul în timp ce amestecam pentru a nu se forma cocoloașe.
Am continuat să învârt în ceaun cu o lingură de lemn pentru aproximativ 10 minute, cu focul domol.
Balmoșul este gata atunci când grăsimea din smântâna începe să iasă la suprafață și compoziția are o textură cremoasă.
Aceasta este rețeta mea de balmoș cu magiun de prune, o rețetă ușor de făcut, dar care necesită puțină răbdare.
In final, vă vând un pont primit de la bunica mea care spune că, dacă fata s-a trezit devreme, balmoșul face “lipi, lipi”, ceea ce înseamnă că a ieșit bun. Eu nu sunt nici fată, și nici nu m-am trezit devreme, dar a fost delicios. :D
Ținem aproape,
Alte rețete mai dulci găsiți și aici, că tot vin Dragobetele.