Una dintre cele mai vii amintiri din bucătăria mamei mele este crema de zahăr ars, un desert delicios şi uşor de preparat. Crema de zahăr ars sau creme brulee? Multă lume confundă cele două creme, de altfel la fel de delicioase. Spre deosebire de creme brulee care se face cu ouă şi smântână, la crema de zahăr ars folosim ouă şi lapte. Şi caramelizarea este diferită.
În luna martie sărbătorim femeia, mama, bunica, şi ce desert cu gust de copilărie , îndrăgit de toată lumea ar fi mai potrivit decât crema de zahăr ars şi dacă îi dăm şi forma potrivită nu ştiu dacă cuvintele îşi mai au rostul.
Voi spune doar ”Mama. Cuvântul pentru a spune dragoste, tandreţe, legătură, nevoie, inimă, uneori dor sau absenţă.” Atât, nimic mai mult.
Pentru această Inimă de zahăr ars avem nevoie de următoarele ingrediente:
- 7 ouă
- 150 gr zahăr brun
- 150 gr zahăr brun pentru caramel
- 1 l lapte gras , cu sau fără lactoză, pentru persoanele cu intoleranţă la lactoză
- seminţele de la o păstaie de vanilie sau zahăr vanilat, eu am folosit pentru aromă ambele
- şi alte arome pe care le doriţi
- un praf de sare.
Cum am început?
Pentru că am vrut să îi dau acestei creme o formă mai deosebită, aceea de inimă şi pentru că vasul este din material termorezistent, yena am preparat caramelul într-un vas metalic.
Încălzim vasul de yena în cuptor la 150 de grade pentru 10 min, astfel încât în momentul în care vom turna caramelul acesta să nu se spargă.
Am pus zahărul pentru caramel la topit, la foc mic amestecând din când în când pentru a nu se arde. În momentul în care zahărul s-a topit şi a căpătat consistenţă şi o culoare aurie se stinge focul.
Acum turnăm caramelul în vasul de yena , cu grijă să nu ne ardem, rotim vasul astfel încât pereţii şi fundul vasului să fie îmbrăcaţi în caramelul obţinut.
Lăsăm vasul la răcit la temperatura camerei.
Cum am pregătit crema pentru Inima de zahăr ars?
Se pun ouălele într-un vas, se adaugă restul de zahăr, seminţele de la păstaia de vanilie sau zahărul vanilat, ce avem la îndemână, şi mixăm totul pentru câteva minute, nu mult.Se adaugă şi laptele rece şi se mai mixează încă 1 minut.
Cum se coace crema?
Compoziţia cu laptele şi ou se toarnă în forma tapetată cu zahărul caramelizat, pe care apoi o aşezăm într-o altă formă care este umplută până la jumătate cu apă şi coacem crema la bain-marie la 180 de grade timp de 40-50 de minute, în funcţie de cuptor. Pentru a permite coagularea ouălelor şi pentru a evita crema să iasă poroasă, la fiecare 10-15 minute adăugăm apă rece pentru că apa din tavă nu trebuie să fiarbă. Astfel crema va ieşi netedă, fină şi gustoasă.
Când crema este gata, se mai lasă în cuptor pentru 5-10 minute, după care se scoate şi se lasă la răcit la temperatura camerei. Când s-a răcit bine se pune la frigider unde o lăsăm până a doua zi.
Crema de zahăr ars este gata atunci când, la înclinare nu curge şi se desprinde puţin de marginile formei.
Cum asamblăm crema?
Pentru a aşeza crema de zahăr ars pe un platou, desprindem cu grijă marginile cremei de formă/cratiţă, punem o farfurie mare sau un platou cu marginile adânci deasupra formei, drept capac şi cu o mişcare rapidă se răstoarnă crema pe platou.
Ornăm fiecare dupa inspiraţie. Pe mine m-au inspirat căpşunile.
Până la următoarea reţetă vă doresc poftă bună şi vă mulţumesc pentru că mă urmăriţi şi pentru susţinere!