Un tort în culorile lunii Martie, un tort Red Velvet, însă cu un element surpriză, asta am pregătit eu pentru voi. După cum îi spune și numele, acest tort are un blat ca de catifea, de vină fiind ingredientele, care, odată amestecate, produc o magie. Este un tort foarte interesant, relativ ușor de pregătit și care se poate face în orice perioadă și cu orice ocazie.
Ingrediente tort Red Velvet
Ingrediente pentru blat:
- 110 grame unt la temperatura camerei
- 350 grame zahăr
- 2 ouă la temperatura camerei
- 100 ml ulei
- 25-30 ml colorant roșu
- Extract de vanilie
- 1 lingură oțet
- 320 grame făină
- 5 grame bicarbonat
- 2 grame sare
- 360 ml lapte
- 15 ml zeamă de lămâie
Ingrediente pentru cremă:
- 600 grame cremă de brânză
- 400 grame frișcă lichidă
- 150 grame zahăr pudră (250 dacă se omite siropul de șampanie)
- Opțional 100 grame sirop șampanie
Ingrediente pentru sirop de șampanie:
- 450 ml vin spumant
- 50 grame de zahăr
Mod de pregătire tort Red Velvet:
Primul pas a fost să dau drumul la cuptor la 175 grade C. Cel de-al doilea a fost să pregătesc tava cu hârtie pentru copt.
Într-un pahar/castron am amestecat laptele cu zeama de lămâie și am lăsat pe masă, până a trebuit să folosesc acest amestec.
Într-un castron pentru mixer, am pus untul și zaharul, și le-am bătut bine cam 5 minute. Apoi am pus peste ouăle și le-am amestecat și pe ele până s-au încorporat.
Am agăugat și restul ingredientelor umede: uleiul, colorantul, esența de vanilie și oțetul. Am amestecat bine.
Într-un bol am trecut prin sită făina, sarea și bicarbonatul. Acum este momentul în care vom folosi și amestecul de lapte cu lămâie (care ajută la frăgezirea blatului). În compoziția de mai devreme, am pus pe rând 1/3 din făină, am amestecat, apoi am turnat 1/3 din lapte, am amestecat din nou, și tot așa până când am terminat de încorporat toate ingredientele.
Am turnat compoziția în forma de copt, și am dat la cuptor pentru aproximativ 75 de minute (sau până trece testul scobitorii). După ce a trecut timpul, am scos blatul și l-am lăsat la răcit.
Blatul s-a crăpat puțin, dar nu e nicio problemă, este la fel de bun și așa. 😊
Pregătire sirop de șampanie
Ca să nu mă plictisesc, în timpul în care blatul era la cuptor, am pus pe foc într-un ibric 450 ml vin spumant și 50 grame zahăr, și le-am lăsat la fiert aproximativ 30 de minute, până când a scăzut și a devenit un sirop gros. L-am lăsat la răcit complet.
Pentru cremă am folosit 600 grame de brânză pe care am amestecat-o bine cu zahărul, siropul de vin spumant (acest pas se poate omite) și cu frișca. Le-am bătut cu mixerul aproximativ 5 minute până când amestecul a devenit foarte fin și aerat.
Mod de asamblare tort Red Velvet:
Blatul l-am tăiat în 3 felii, cât am putut eu de egale, iar cu un poș am decorat cu cremă fiecare strat.
Mie personal îmi plac torturile naked, nedecorate pe margini, deoarece cred că sunt mai ușor de realizat și parcă sunt mai aspectuoase. Așa, că pe al meu de astăzi l-am lăsat la fel.
Și din cauză că stau prost la partea cu decoratul, am ales ceva simplu și nu m-am complicat, și am decorat cu niște capșune.
Cu drag,
Buna,
Arata delicios!
Pot sa intreb: ce diametru are tava?
Multumesc
Delicios – bun la Nunta !
Buna. Iti multumesc. Chiar este (a fost) delicios :)
Tava are diametrul de 24 cm.