În această unitate nu se fumează

453

De fiecare dată când am avut ocazia am scris despre efectele negative ale fumatului în spațiul public, puteți citi aici și aici. Nu m-am ferit niciodată să declar că sunt împotriva fumatului în locurile unde se mănâncă și am justificat mereu poziția mea dând argumente suficiente, cu riscul de a stârni controverse și dezbateri în rândurile fumătorilor și nefumătorilor, deopotrivă. Am lăudat inițiativele unor restaurante care, chiar dacă mai timid, încep să facă pași în direcția interzicerii fumatului și am promovat orice inițiativă în acest sens (vezi Non Smoking Romania, o inițiativă de la Cluj, un proiect pentru care am toată admirația și care a pornit de la Cluj, inițiatorii fiind câțiva tineri care-mi sunt foarte dragi și pe care îi apreciez pentru eforturile lor de demarare a campaniei antifumat în locurile publice).

Constat cu bucurie că fiecare ocazie ivită de a vorbi despre acest subiect adună în spate tot mai mulți oameni, tot mai multe proiecte și inițiative care generează pași concreți în schimbarea unei stări de fapt și-a unei mentalități. Da, de acord, pașii sunt încă mici, dar substratul este unul bun, iar curentul este tot mai favorabil unei schimbări de anvergură.

Spuneam în postările anterioare că deși susțin fiecare gest făcut, fie el cât de mic, simt că lipsește curajul de a adopta o poziție drastică, dar fermă, fie că vorbim de stat, restaurante sau consumatori. Acum am în sfârșit ocazia să scriu despre o inițiativă pe care am așteptat-o de foarte multă vreme și de la care îmi doresc să tranșeze lucrurile mult mai clar.  Este vorba de inițiativa deputatului Aurelia Cristea care a realizat o propunere legislativă aflată în prezent la Camera Deputaților și care vizează interzicerea totală a fumatului în spațiile publice închise. Adică exact cum se întâmplă în foarte multe țări din lume unde stilul de viață sănătos este regula și nu excepția, unde nefumătorii nu sunt obligați să fumeze pasiv și nu trebuie să suporte și să înghită fără voie fumul celor din jur. Repet, nu am o problemă cu fumătorii sau cu alegerile fiecăruia, dar normal este ca oamenii din jurul tău să nu aibă de suferit de pe urma viciilor tale.

Într-o societate normală nu ar trebui să-mi pun problema că nu am unde să ies în oraș să mănânc într-un mediu sănătos și aerisit. Nu ar trebui să stau să verific un site ca să văd care localuri îmi dau posibilitatea să-mi scot copiii la o cină în familie și să constat neputicios că nu pot beneficia decât de aceleași două-trei opțiuni (asta în cazurile fericite). Cred că dreptul la un mediu care să nu pericliteze sănătatea trebuie să primeze, de aceea consider de bun simț adoptarea unei legi care să-mi asigure garanția acestui drept. Chiar dacă inițiativa doamnei deputat Aurelia Cristea față de legea antifumatului nu este nouă – au mai existat și alte propuneri de-a lungul timpului, care din diverse motive au rămas în aer – are totuși aprecierea mea pentru că a lansat în dezbatere această temă destul de controversată. Iar eu cred în continuare că prin dezbatere vom reuși să găsim soluțiile cele mai bune de a implementa astfel de proiecte într-o formă care să aducă beneficii tuturor. Cu condiția, evidentă, de a avea curajul de a duce dezbaterile până la capăt. Inițiativa doamnei Cristea are nevoie de suportul tuturor celor interesați de sănătatea lor și a copiilor lor, dar mai ales de un nou mod de viață. Vă invit să citiți pe site-ul Domniei Sale (http://www.aureliacristea.ro/consultare-publica-initiativa-legislativa-de-interzi-art-724/), draftul proiectului de modificare a legii  sau să semnați petiția pe care o găsiți aici.

De ce aleg să scriu despre asta, din nou? Pentru că e prima dată de când am drept de vot când simt că o lege ar putea să rezolve una dintre problemele grave ale industriei în care lucrez (pentru personalul din localurile de alimentație publică în care se fumează e de 100 de ori mai rău decât pentru clienți, acela fiind locul lor de muncă la care trebuie să meargă pentru a-și câștiga existența și în care petrec multe ore zilnic, într-un mediu toxic), industrie care are nevoie de o lege clară, care să nu dezavantajeze un agent economic în fața altuia și care să ofere șanse egale (măcar) din această perspectivă, a non-fumatului.

Așadar, pe 12 Martie va avea loc dezbaterea publică la Cluj. Mi-ar plăcea să fiu acolo în persoană, mi-e imposibil însă voi face tot ce pot pentru a participa la următoarele. Am multe argumente pentru susținerea unei astfel de legi și o viață de motive pentru a le expune. Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

 1. Am sarit sa semnez petitia dar link-ul nu e bun. Ne ajutati cu linkul corect?

 2. Tocmai ce s-a deschis un nou restaurant, e pe langa libraria universitatii, ii spune Eben Ezer, am intrat din curioZitate, si va spun sincer ca mancarea e foarte buna si arata super! si preturile mult mai mici decat pe centru! va recomand, si ii un loc in care nu se fumeaza, deci pot sa imi duc linistita copiii cu mine!

 3. „pagina cautata nu exista!”…e vorba de petite.

 4. Aceeași mare problema o am și eu . De 8 ani nu mai locuiesc în România și tot de atâția ani a fost interzis fumatul în spațiile publice închise în tara în care locuiesc acum . Este vis să poți pleca acasă fără să mirosi din cap până în picioare ca o fabrica de tutun și să poți îmbracă aceleași haine a doua zi dacă vrei. Nu am fumat niciodată. În România îmi este imposibil sa mai stau într-un local unde vezi Cum plutește fumul de țigară. Și a fost aproape imposibil sa găsesc un restaurant cu un spațiu de nefumatori cât de cât decent în care sa putem mânca și cu copilul după noi .

 5. Calin Daniel says:

  Sunt total de acord cu acest lucru. Logic, voi semna petiția :)

 6. Laura Laurentiu says:

  Semnat, confirmat, atras universul. Doamne-ajuta!

 7. sunt fumator inrait si nu accept sa fie lege ca in localurile inchise sa nu se fumeze. ceea ce trebuie reglementat e o eticheta, la fel ca la parizer, in care sa se zica clar: aici se fumeaza – aici nu se fumeaza! ca fumator voi ocoli localurile unde nu se fumeaza, voi ca nefumatori pe alelalte. simplu. fiecare patron e liber sa-si aleaga clientela. fumatori sau nefumatori. sa vedem care o va duce mai bine. parerea mea e ca fumatorii sunt mai buni clienti, consuma mai mult. in general nefumatorii nici nu prea consuma, nefiind viciosi, stau la o apa 3 ore. ori localurile se bazeaza pe vicii si de pe urma lor fac bani. asada, repet, lasati patronii sa-si falimenteze sau sa-si duca la cer afacerea, nu va mai bagati voi sau statul peste ei. nimeni nu-mi poate mie indica ce sa fac pe proprietatea mea si cu afacerea mea. dar ma poate obliga sa scrie cu litere cat china: aici se/nu se fumeaza, cu asta-s total de acord.

 8. E loc pentru toata lumea..atata timp cat majoritatea romanilor fumeaza vor prima astfel de locatii..dincolo fumeaza foarte putini, deci e mai greu sa gasesti restaurante de acest gen, plus ca e vorba si de respectul fata de nefumatori..dar in Romania acest lucru e inca SF.

 9. Daca piata nu e in stare sa selecteze restaurantele pentru non fumatori, inseamna ca nu exista cerere suficienta pentru asa ceva. Iar o lege care sa interzica fumatul in restaurante nu poate fi decat inoportuna din moment ce nu reprezinta dorinta consumatorilor.

 10. Nu doar in restaurante miroase a tigara. Daca vrei sa iesi cu prietenii oriunde, fie club, fie sala de jocuri, tot a drogherie mirosi. Dupa o astfel de iesire eu fac o baie si spal imediat hainele de pe mine.
  Ce mult mi-ar placea ca o astfel de lege sa fie aprobata.

 11. Nu am inteles niciodata placerea fumatului…
  Ma bucur ca intreaga familie suntem NEFUMATORI !
  Semnat !!!

 12. Buna ziua. Imi permit sa postez si aici comentariul postat pe FB-ul Dvs Chef Adi:
  S-a starnit (dupa cum ma asteptam) polemica pe subiect…Adresez ambelor tabere, fumatori/ nefumatori, intrebarea: discriminarea nu are definitie unidirectionala. Atunci, unde tragem linia de demarcatie intre toleranta si discriminare? Sustin dreptul nefumatorilor de a sta in aer nepoluat de fum de tigara (specific, fum de tigara, ca de alti poluanti nimanui nu-i pasa!) si susin si dreptul fumatorului (amarat platitor si el de taxe si impozite plus accize la viciul sau) de a avea acces in spatii publice cu destinatie clar specificata, PT FUMATORI! Poate echilibrul si bunul simt ne-ar aduce mai aproape de dezideratul de civilitate pe care ni-l dorim, decat militantismul ieftin si partizanatul gaunos, lipsit de substanta.

 13. in principiu sunt de acord cu tine,eu sunt fumator,dar atata timp cat statul are monopol pe tigat si le vinde,este discriminare si ipocrizie.ok,fiecare fumator ar trebui sa aiba bunul simt sa iasa afara sa fumeze intre 2 feluri de mancare

 14. O inițiativă demnă de toată lauda, să vedem rezultatul…

 15. Chiar zilele acestea stateam si ma gandeam ca unele restaurante au spatiul special amenajat pentru fumatori. Ideea e ca multi asta fac intr-un restaurant dupa ce servesc o masa: stau de vorba la o tigare si cafea

 16. Problema vis-a-vis de fumat in localuri o am si eu, sunt nefumator. Mi-e teama insa ca nu se vor lua masuri, numarul fumatorilor este unul destul de semnificativ.

 17. Eu sunt foarte fumatoare insa m-as supune regulilor! De ani de zile nu mai fumez in casa (MEA), fie vara, fie iarna asa ca la fel as face si la restaurant ! Tot raul spre bine ….fumez mai putin !!!

 18. Alexandra says:

  E plin, plin de fumatori in oraselul micut din Danemarca in care locuiesc. Dar toate restaurantele sunt lipsite de fumul urat mirositor, lumea iese si fumeaza afara, fara sa se simta nimeni lezat, se intampla lucrurile in mod firesc. Bunul simt primeaza.

 19. Nici in Italia n-ai voie sa fumezi in restaurante si nu se supara nimeni.

 20. Sunt fumator dar cum spunea cineva mai sus nu este moral ca mie sa mi se taie un drept. Am dreptul sa fumez cum si altcineva are dreptu sa nu simta in local miros de fum. In orice local care serveste mancare gatita interzis fumatul, in orice local care serveste bauturi alcoolice permis fumatul. Spunea cineva ca ii este greu sa cineze cu copii datorita fumului…stie ca conform legii nu este permis cu minori in localuri unde se vinde alcool? Doriti sa serviti o bautura fara a avea prezenta fumului? La cofetarii va rog…eu sunt fumator platesc taxe si impozite si cer sa nu fiu discriminat…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close