Tagliatelle de primăvară

496

1

O rețetă cu paste proaspete, pasta fresca le spun italienii, vă propun azi, cu bucățele de verde aproape crud și undă aurie, picantă, parfumată de coaja unei lămâi. E o gură de aer curat, o poveste blondă pe o pajiște cu lujeri, un zâmbet în soare, curat, neatins de greutatea cărnii ori al altui lucru de frupt.
Se prepară iute și ușor bucuria asta și nu se face de rușine nici în ochii musafirilor: 250 de grame de tagliatelle fără ou, dacă țineți post, câteva fire de sparanghel, un castronel cu mazăre, unul cu fasole verde și altul cu broccoli, 2 fire de ceapă verde, 3 linguri de muștar, o lămâie, sare, piper și ulei de măsline.

2

Sparanghelul tăiat în bucățele se pune împreună cu mazărea, broccoli și fasolea verde într-o cratiță încăpătoare cu apă clocotită. Nu uitați să puneți sare. După 5 minute, se adaugă și tagliatellele proaspete al căror timp ideal de fierbere este de 3 minute.

3

Într-o tigăiță, puneți 3 linguri cu muștar de Dijon, 3 linguri cu ulei de măsline de calitate cât mai bună, zeama și coaja rasă de la o lămâie pe care le condimentați cu o linguriță de piper. Pentru o textură perfectă, adăugați și 3 linguri din apa în care fierb legumele cu pastele. Amestecați la foc mediu și încorporați două fire de ceapă verde tăiate rondele. E nevoie de doar un minut sau două de gătire a acestui sos proaspăt.

4

Scurgeți tagliatellele și legumele fără să le clătiți cu apă rece. Clătirea închide porii pastelor și le distruge microtextura menită să faciliteze aderarea sosului la ele. Din același motiv, este greșită adăugarea de ulei în apa de fiert a pastelor.
Puneți tagliatellele cu legume înapoi în cratița de fierbere, adăugați sosul de muștar cu lămâie și amestecați bine 1 minut, la foc potrivit.
Așezată clasic și cuminte în farfurie, sub primul soare de primăvară, risipește ultimele semne ale iernii cu gusturi verzi și calde, parfumate de zâmbetul plin de viață al lămâii.
Când nu e post, domnița asta blondă cu ochi verzi iubește în taină Chardonnay-ul. Îl soarbe din priviri când rece și aspru îi trece pe dinainte. În fața ei, se pleacă și spune povești cu arome de fir de iarbă.

Miroase a primăvară, prieteni.

Text&Foto: Costin Barbutz

Facebook 16 minutes & guests

Join the Conversation

  1. De cand asteptam o astfel de reteta! Cateva intrebari: mazarea si fasolea sunt congelate, la borcan sau nu conteaza?
    Asparagus poate fi inlocuit cu altceva sau lasat la o parte?
    Multumesc!

    1. Si eu as vrea sa stiu asta

    2. Irina, eu am folosit mazare, fasole verde si broccoli congelate. De multe ori, in opinia mea sunt mai bune decat cele „proaspete”din piata deoarece sunt congelate rapid la foarte scurt timp dupa recoltare, intr-un mediu supravegheat, cu norme stricte. Nu bag mana in foc in legatura cu prospetimea celor din piata. Cele din borcan se departeaza usor de planta verde, plina de gust si substante nutritive, dar nu e o crima sa le folosesti. In bucataria ta faci ce iti place tie, eu iti povestesc doar ce cred eu ca e mai bine.
      Sparanghelul ii da o nota aparte, dar il poti inlocui de exemplu cu niste morcovi din aceia foarte mici care se gasesc tot in forma congelata. Nu mai e insa acelasi lucru. :-)
      Sa ai o zi frumoasa!

    3. Costin iti multumesc frumos pt sfaturi! Am folosit si eu tot congelate si intr-adevar a fost foarte bine asa. Intrebam de sparanghel ca mi se pare prea scump, dar am sarit peste el si a fost foarte bun si asa, desi sunt sigura ca are si el rolul lui acolo.
      Ideea e ca am incercat reteta si a iesit excelent si sunt convinsa ca nu e nici pe jumate la fel de buna ca a lui Adi. Deci clar merita incercata!

  2. Retetele tale mi se par minunate, mai ales ca in aceasta perioada fac si un curs de nutritie si ma inspira foarte mult in a crea meniuri. Blogul tau imi ofera o diversitate extraordinara.

  3. Arata foarte bine aceasta reteta si cred ca le-ar placea si copiilor foarte mult. Pe langa faptul ca e aspectuoasa, iti ofera si o alta alternativa de a a face eclere.

  4. Am reusit sa citesc reteta abia dupa ce m-am uitat vreo 5 minute la imagini! Le mananci din priviri, asa apetisant pare totul :)

  5. Imi suna bine reteta, si as vrea sa o incerc. Legumele pe care le voi folosi, cu siguranta vor fi congelate, si as dori sa intreb daca se modifica ceva in timpii de fierbere sau succesiunea in care se adauga. Multumesc.

    1. Tot legume congelate au fost folosite si la realizarea retetei. Am explicat motivele mai sus, in raspunsul pentru Irina. Prin urmare, nu e necesar sa modifici timpii de fierbere decat daca doresti legumele fierte mai mult…sau mai putin. :-)
      O zi frumoasa iti doresc!

  6. Când spun interesant înseamnă că …. mă duc să încerc reţeta neapărat.

  7. Molnar-Kovacs Viorica says:

    Minunat,multumesc pentru reteta.

  8. Imi pare rau;nu se mai gaseste asparagus,caz in care ,din cate am inteles,desi nu cu acelasi succes,voi folosi baby carrots.
    Pasta o voi face in casa in speranta ca lipsa sparaghelului nu se va simti daca pasta este foarte proaspata.
    Oricum,multumesc pentru reteta!

  9. Raluca Puscau says:

    Faza cu mustarul mi se pare chelcheshozu cel mai interesant in reteta! Multumesc de recomandari Costin! In sfarsit cineva imi confirma faptul ca legumele congelate, si fructele de altfel, pot fi folosite fara probleme si putem depasi mitul ca ar fi nesanatoase! Cat despre imagini, inca imi mai zaboveste verdele pe retina!

  10. JOS PALARIA!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close