Săptămâna fără carne

262

Ieri ne-am împiedicat de un cântar și am decis că-i bine să ținem cont de indicațiile sale. Mă rog, sunt mai multe lucruri de luat în seamă aici. de exemplu, soția mea vine după o sarcină și, deși nu a luat mult în greutate, vrea să termine de dat jos câteva kilograme pe care nu le avusese înainte, eu sunt accidentat din nou și nu am alergat decât o dată în ultimele două sătămâni, deci nevoile mele nu mai sunt la fel de mari și tendința de a pune kilograme se manifestă fără rușine:). Cum măsurile se iau imediat, nu peste o săptămână sau două, am trecut la fapte începând de azi, făcând un lucru care a dat roade și cu altă ocazie: renunțăm la carne timp de șapte zile. Poate vă veți întreba ce se întâmplă cu Gurmand apetit în săptămâna în care nu mâncăm carne. Păi, am mâncat suficientă în avans, este material destul. Și, dacă-i până acolo, oricând putem invita niște prieteni la o friptură:).

E un sezon numai bun să faci asta, piața s-a umplut de verdețuri, legumele și brânzeturile se găsesc peste tot și din belșug și, în plus, mi se pare interesantă provocarea de a găti o săptămână fără carne dar cu gust (era mai greu dacă alegeam asta în decembrie, dar nu imposibil). Rețeta pe care o am azi pentru voi e una simplă. Puteți să folosiți pentru ea vinete coapte de voi astă-vară și congelate (dacă mai aveți) sau vinete proaspete. Nu-s de aici, da’ undeva, în vreo seră, e miezul verii. Eu am gătit în felul ăsta 5 vinete, nu mai departe de sâmbăta trecută. Mâncarea a ieșit grozav de bună, poate și pentru că am fript vinetele pe o plită sub care duduia un foc de lemne.

vineteAm fript vinetele, le-am curățat. Le-am pus în blender. Cinci vinete coapte au însemnat cam 650 de grame. Împreună cu ele am pus cinci frunze de leurdă, mărișoare, un vârf de linguriță de sare, puțin piper abia zdrobit, o lingură de zeamă stoarsă dintr-o lămâie și șase linguri de ulei de floarea soarelui presat la rece. Am pornit blenderul și am transformat conținutul său într-o cremă fină. Nu, semințele n-au dat amăreală, poate pentru că nu prea erau (dacă găsiți multe sau vânăta-i mare și cu semințe sănătoase, renunțați la semințe).

vineteÎn imaginea de mai sus e doar puțin chef de joacă: crema de vinete, piure de țelină, dulceață de ardei iute. Potrivire 100%. Atât pentru azi. Să fiți sănătoși.

vinete

Join the Conversation

  1. Binevenite rețete nu numai pentru cei care se mai împiedică de cântar, ci și pentru cei care încearcă să țină post măcar un pic, înainte de Paște. Mulțumiri !

    P.S. Deci sunteți trei ? :) Poate ai anunțat pe undeva pe net, dar nu am prins eu. Să vă trăiască, să fie sănătos sau sănătoasă și să vă aducă numai bucurii !

    1. Adi Hădean Author says:

      asta cu postul nu o discut, consider că-i o opțiune intimă a fiecăruia dintre noi, n-ar trebui să fie cunoscută de cei din jur. cât despre urări, mulțumim frumos.

    2. Ei, nici chiar așa, exagerezi în celălalt sens, opțiune intimă (și personală) și pe care nu trebuie să o explici nimănui e aia legată de ce crezi (sau nu crezi) tu, plus alte opțiuni mult mai intime…acuma nici să le faci morală celor care nu țin post, că vor merge în iad, dar nici să nu îți fie frică să recunoști, dacă ții, că poate deranjezi pe cineva. Te îmbie oarecine să guști ceva și ce zici? Nu, mulțumesc, sînt alergic la carne, lapte și ouă?

      Oricum, poți întotdeauna să le dai peste nas celor care îți scot ochii cu postul spunându-le că cad în păcatul trufiei:). Postul adevărat e ăla interior, nu ăla în care nu mănânci carne, lapte, ouă, ci ăla în care ești atât de concentrat pe partea spirituală, că nici nu te mai gândești la mâncare…sînt incompatibile postul și remarcile răutăcioase, așa că, dacă ăsta e cazul cuiva, persoana respectivă nu ține post.

    3. Adi Hădean Author says:

      nu exagerez. dacă nu te întreb e pentru că nu vreau să știu. e atât de simplu. dacă-mi spui despre postul tău de fiecare dată când ne vedem/intri pe pagina mea, mă simt agresat (nu e cazul dumitale, desigur).

    4. Nu sînt de acord:). Nu în totalitate, vreau să zic. Nu mă refer la morala ținută de postitorii îndârjiți și la împărtășirea de către ei, cui vrea și cui nu vrea, a faptului că țin post. Ci la ignorarea completă a perioadelor de post, care țin totuși de cultura poporului român, la fel cum vegetarianismul ține de cultura din sudul Indiei, iar Ramadanul, de cultura popoarelor musulmane (cred că ar fi cel puțin nepoliticos să îi spui unui hindus că nu te interesează vegetarianismul lui, iar unui musulman, că nu te interesează Ramadanul lui, acestea fiind opțiuni intime care nu îi interesează decât pe ei).

      Și aici nu am în vedere blogul tău, și nici opiniile tale, pe blogul tău ești rege, evident. Mă refer mai mult la restaurantele cu specific tradițional românesc: postul e și el un element de tradiție, chiar și Radu Anton Roman a inclus în cartea sa un capitol despre mâncărurile de post, deși a recunoscut că îi sînt antipatice. Ei, eu, dacă aș avea un restaurant cu specific tradițional, aș include, în perioada asta, neapărat și un meniu de post. Înțeleg că sunt enervante persoanele care îți atrag tot timpul atenția: dar ceva de post nu pui? vaai, dar cum se poate să nu ții post?, însă nici să sari în sus de fiecare dată când cineva pomenește cuvântul…

      Nici nu știu de ce mă ambalez așa, eu nici măcar nu țin post:). Iar tu se pare că ții oricum în perioada asta :).

    5. Adi Hădean Author says:

      ați înțeles greșit, nu țin post, am făcut câteva ajustări temporare în dietă. motivul pentru care nu mă interesează postul nimănui e legat în primul rând de faptul că oamenii care mi-l flutură pe sub nas, confundă postul cu dieta. postul, ca manifestare a laturii spirituale, e o treabă fix între tine și Dumnezeul tău. dietele poți să le împarți cu alții, câtă vreme le numești ca atare, adică diete. nu e treaba nimănui să-ți valideze dietele, cel mult a nutriționistului tău, după cum nu-i treab nimănui să-ți alimenteze dietele. cât despre specific și restaurație, vă spun din experiență (multă și-n multe restaurante) că vânzările farfuriilor de post sunt slabe, tinzând spre zero profit. nu mi-aș deschide un restaurant ca să aibă unde să postească oamenii ci unde să mănânce, și nu pentru că am ceva cu postul ci pentru că aș da faliment în primul an (sunt două posturi anuale mari și late la noi, plus altele mai mărunțele, se adună undeva spre 150 de zile, dacă pun la asta zilele libere, eu plătesc chirie, cheltuieli, personal, taxe, pentru un an din care rămân cu 100 de zile în care pot să produc bani, lucru inacceptabil din punct de vedere aritmetic). Orice produs din meniul unui restaurant înseamnă alocare deresurse, deci cheltuială. Dacă aduce profit e justificată prezența lui, dacă nu, nu. Gândind ca un om de afaceri, da, aș deschide un restaurant dedicat postului, dacă românii ar avea obiceiuri legate de mâncatul la restaurant măcar ca ale spaniolilor. Pentru asta ar trebui ca toată țara să aibă un nivel de trai mai ridicat.
      Rămân la părerea că postul trebuie să-l țină fiecare acasă și pentru sine, altfel e indecent, la fel cum e indecent să te rogi cu voce tare pe stradă, așteptând culoarea verde la trecerea de pietoni sau să bați mătănii în troleibuz.

  2. E discutabil in ce masura carnea este responsabila de ingrasare. Crema asta de vinete, intinsa pe o paine proaspata.. cred ca as putea manaca oricat. (si cu paine multa n-as slabi).

    1. Adi Hădean Author says:

      pentru mine nu-i discutabil, așa funcționez. crema poate fi mâncată cu lipie sau biscuiți sărați. sau cu pâine albă, proaspătă, care îngrașă:).

    2. Acelasi lucru pe care l-a spus Ionut voiam sa-l mentionez si eu. Te ingrasi din cauza carbohidratilor si a zaharului care au un indice glicemic ridicat. Un piept de pui sau de curcan e mult mai sanatos decat un cartof sau o felie de paine, fie ea si integrala…

    3. Adi Hădean Author says:

      și dacă atunci când nu consumi carne slăbești e pentru că…?

    4. Cine slabeste? Daca slabeste o singura persoana, sa nu o luam de buna ca functioneaza pentru toti. Citeste putin despre dietele paleo sau keto si vei vedea care de ce este bine sa renunti la carbohidrati si zaharuri.

    5. Adi Hădean Author says:

      eu slăbesc. postările de pe blogul ăsta, cu rare excepții, sunt despre ce fac eu și cum fac. nu dau sfaturi de viață, nu fac recomandări de dietă, nu mă dau deștept și nutriționist. știu însă că și carbohidrații și zaharurile au rolul lor în alimentație, carnea la fel (găsești zaharuri și-n carne, apropo). proporțiile ne omoară.
      ps: nici keto/paleo/atkins/dukan/montignac nu funcționează pentru toți. de fapt, funcționează pentru prea puțini și n-am văzut nutriționiști înghesuindu-se să le recomande. cunosc în schimb nutriționiști serioși care fac recomandări bazate pe caracteristicile individului care le cere ajutorul.
      în altă ordine de idei, am slăbit 30 de kilograme într-un an (de la 130 la 100) cu ajutorul unui program conceput de mine, pentru mine și nevoile mele. sunt destul de avizat în ceea ce mă privește.

  3. Imi place crema! Bebe!? :)Multi ani binecuvantati!

    1. BRAVO ADI!!!
      Nu te mai obosi sa le explici tuturor opiniile tale,e inutil!
      Si eu am slabit 12kg in 4 luni doar mergand la psiholog,fara nici o alta schimbare in dieta mea sau miscarea pe care nu pot s-o fac.
      Sa fiti sanatosi voi 3 si toata lumea!

  4. Cate merisoare se pun? Vreau musai sa o fac perfecta :)
    Mersi mult

    1. Adi Hădean Author says:

      unde am scris eu de merișoare?

  5. Leurda proaspata? Netratata termic sau altcumva? Intotdeauna m-am intrebat la ce foloseste leurda :)

  6. Alexa Georgeta says:

    minunat de bun , iti multumesc.

  7. Ana Persa says:

    Doar ca sugestie pentru aceasta saptamana!!!!.

    Pasta de Conopida cu telina. va garantez succesul.

    Reteta :

    – una conopida medie
    – una telina medie
    – sare ,piper,ulei( poate sa fie sau nu de masline)
    – patrinjel verde,usturoi sau ceapa in functie de preferinta.

    mod de preparare :
    – telina se curata, se fierbe, iar dupa racire se formeaza o pasta fina ,in care se adauga precum la maioneza ulei pana devine usor spumoasa.
    – conopida se fierbe in apa cu sare apoi se scurge bine se lasa la racit si se marunteste foarte bine cu blendarul .
    Se amesteca pasta de conopida cu cea de telina ,se potriveste gustul(sare piper, usturoi(pisat )sau ceapa (eu am folosit usturoi este mai dupa gustul meu) si patrunjelul taiat foarte marunt ).

    ESTE FOARTE BUNA !! SI APOI CE SA MAI PUI LA SOCOTEALA BENEFICIILE ADUSE SANATATII.

    POATE O INCERCATI??? MERITA . POFTA BUNA

  8. Multumesc pt idee. mi-ai infrumusetat saptamana.
    Felicitari si numai bucurii sa va dea Dumnezeu.

  9. Ca te-ai accidentat e de inteles, si eu sunt exact de varsta ta si dupa doua saptamani de alergat in parc pe beton mi-au cedat ligamentele de la genunchiul stang si e naspa de tot, dar ce nu inteleg ce legatura are renuntatul la carne si slabitul? :) La mine carbohidratii au fost problema intotdeauna, nu proteinele.

    1. Adi Hădean Author says:

      că presupui că m-am accidentat alergând, e de înțeles, având în vedere faptul că alerg. n-are legătură dar nu dau detalii. e de înțeles și de ce dau oamenii toată vina pe carbohidrați, cumva pe bună dreptate. totuși, carnea nu-i doar proteină și carnea nu vine niciodată singură. cât despre slăbit, am exercițiul acesta, îl practic de pe la 14 ani. s-a dovedit că reducerea cantității de carne din dieta mea sau îndepărtarea temporară a acesteia, a dat rezultate foarte bune.

    2. Nu inteleg de ce romanii, in general, sunt atat de sceptici in legatura cu vegetarianismul. Tot organismul uman functioneaza cu zaharuri, ele sunt principala noastra sursa de energie, biologic vorbind. Nu spun ca daca rontaim dulciuri toata ziua e ok, dar o dieta bogata in fructe si legume, care contin zaharuri naturale, nu aduce beneficii doar in ceea ce piveste greutatea ci este foarte sanatoasa si aduce un aport mai mare de energie. Cat despre proteine, da, nu ingrasa, dar nu este sanatos nici excesul. Bineinteles, fiecare persoana are nevoile sale proprii, deci aceeasi dieta/ mod de viata nu va functiona la fel pentru toata lumea.

  10. Da, carnea vine impreuna de cele mai multe ori cu cartofi imbuibati :) de ulei si de o muratura care nu de cele mai multe ori este corecta, si se cheama …in otet, si contine mult zahar, si cum ai zis tu, paine alba. Si te poti accidenta si altfel doamne fereste decat alergand. Totusi dupa experienta mea de douazeci de ani si vorbesc foarte serios consumul de alcool slab ( bere) consumat seara pentru socializare-relaxare-somn ingrasa cel mai mult, cu mult mai mult decat painea sau carnea. Extracontext nu recomand pentru nimeni sa schimbe banda de alergat cu parcul betonat desi psihic e mai bine. Scuze, asta e ca si cum unde sunt merisoarele :)

  11. Am luat o piatra-n gura si am intrat prima data.Multumesc frumos pentru retete si mai ales pentru idei.Am si eu o livada cu gradina,pica padurea pe mine,mi-am facut si o afumatoare,imi plac lucrurile de calitate.Prefer sa le fac eu,sau sa le iau de la neamuri care sunt specializate pe categorii :)
    .Fara suparare,dar un gust are o sunca luata de la magazin si alt gust are aia de la varu’ Nelu,fara tot felul de chimicale sau rachia de la Paia,la care am asistat la procesare pana ne-a luat somnul.Mai vorbim.Sarbatori Fericite.

  12. Am incercat cateva din retetele primite;sunt fosrte bune.
    Multumesc!

  13. …pentru vegetarieni este saptamana binecuvantata !

  14. dumitrita says:

    Hello, am facut reteta imi place multttttt.Multumesc

  15. „[…] poate și pentru că am fript vinetele pe o plită sub care duduia un foc de lemne.”
    Vezi, acum toata lumea se va complexa ca nu are plita cu lemne si n-o sa iasa mancarea buna! :))
    Eu le frig sub grill-ul cuptorului. E drept, nu au acel iz de afumat pe care-l capata pe o plita, dar macar e ceva.

    (eu glumesc cu complexatu’, sa nu te simti „agresat” :)) )

  16. Adi, merci pentru reteta, din pacate aici in sudul Spaniei nu gasesc leurda…poate ceva spanac cu putina lamaie..in fine, m-am distrat copios de comentarii…de la post, la carbohidrati…si cireasa de pe tort cu merisoarele. Deh, riscurile „meseriei” de blogger. Bafta si sa va crasca puiul mare si mancacios.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close