Mâncare de mărar cu piept de pui

535

Mâncare de mărar cu piept de pui

Nu de multă vreme vă scriam despre mâncărurile de suflet, acelea care ne întorc în timp și care ne dau o stare de bine pentru că ne fac să ne amintim de anumite momente frumoase din trecut.

Astăzi vin către voi cu o rețetă veche, din regiunea Moldovei, pe care deseori bunica din partea mamei o pregătea cu multă dragoste din ingrediente proaspete cultivate în mica ei grădină.

Inspirată fiind de tema acestei săptămâni (“Aromat”) și făcând această rețetă în modul meu, am ales să pregătesc o mâncare de mărar cu piept de pui.

Înainte de a vă scrie despre ingrediente și modul de preparare, trebuie să vă relatez o întâmplare amuzantă.

Locuiesc în Italia și aici, din păcate, mărarul se găsește foarte greu (cel puțin în aprozarele sau în supermarketurile din care îmi fac cumpărăturile).

Mi-am dorit atât de mult să pregătesc această rețetă și să o împărtăşesc cu voi încât am început să caut mărarul în mediul online.

Și ce credeți? Cum pe internet există orice în zilele noastre, l-am găsit și l-am comandat.

Astfel în ziua imediat următoare am fost sunată de curier pentru a primi comanda pe care o așteptam cu mare entuziasm.

Voi însă nu veți fi nevoiți să faceți acest lucru, având în vedere că această minunată plantă aromatică se găseşte peste tot în România.

Altfel vă imaginați cum ar fi fost să vă sune și pe voi curierul și să vă aducă la uşă un buchet aromat, bogat și frumos de… mărar? ☺️

Buchetul de mărar

Revenind la rețetă, pentru aceasta am avut nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 buchet mare de mărar (aproximativ 500-600 gr)
  • 300 gr de piept de pui feliat
  • o ceapă galbenă
  • câțiva căței de usturoi
  • 1 morcov
  • 2-3 linguri de pastă de ardei kapia (făcută în casă)
  • câteva roșii cherry
  • ulei de floarea soarelui
  • 400 ml de smântână pentru gătit
  • sare și piper

Ingrediente mâncare de mărar

Pregătire mâncare de mărar

Într-o oală am pus ulei de floarea soarelui și am călit următoarele legume: ceapa tocată, usturoiul mărunțit și morcovul pe care l-am tăiat în cubulețe.

Am condimentat cu sare și piper, iar după câteva minute am adăugat roșiile cherry și pasta de ardei kapia (o puteți înlocui cu un ardei crud).

Pregatire bază mâncare

Am completat cu un pahar de apă și am lăsat totul să fiarbă la foc mic până când legumele s-au gătit și lichidul a scăzut.

Între timp m-am ocupat de mărar, pe care l-am spălat foarte bine fir cu fir, apoi l-am tăiat mărunt (inclusiv codiţele deoarece am înlăturat doar extremitatea acestora).

Mărarul

Am pregătit și pieptul de pui feliat pe care l-am condimentat și l-am rumenit într-o tigaie grill.

Pieptul de pui pe grill

După ce a scăzut lichidul din oală, în mâncare am adăugat mărarul proaspăt şi aromat.

Mâncarea după adăugarea mărarului

La pasul final am adăugat și smântâna pentru gătit.

Dacă voi veți pregăti această rețetă cu smântână de la țară (grasă, gălbuie, proaspătă, cu gust intens de lapte), cum nu se găsește nicăieri în comerț, mâncarea va fi cu atât mai delicioasă.

Smântână pentru gătit

Adăugarea smântânii în mâncare

Am încorporat smântâna în mâncare şi am mai gătit-o preț de câteva minute, după care am închis focul.

În bucătărie s-a răspândit o mireasmă atât de plăcută, care pe mine m-a întors în timp. Unele gusturi sau arome ale bunătăților nu se uită niciodată, nu-i așa?

Mâncarea de mărar final

 

Servirea mâncării de mărar

Pe o farfurie am pus mâncarea de mărar, așezând deasupra pieptul de pui pregătit la grill.

Ar fi ideal să o serviți cu o pâine făcută în casă, din aceea cu coajă crocantă și miez pufos.

Servire - mâncare de mărar

Eu am savurat-o cu gândul la copilărie și cu speranța că veți încerca și voi, măcar din curiozitate, această veche rețetă de care foarte multă lume nu știe.

O rețetă simplă, dar delicioasă, cu ingrediente la îndemâna oricui.

Dacă vă place aroma mărarului proaspăt, cred că o să fiți încântați de mâncarea pe care v-am propus-o astăzi.

Servire - mâncare de mărar

Până data viitoare, eu ca întotdeauna vă transmit numai gânduri bune.

Aveți grijă de voi și bucurați-vă de această minunată primăvară și de tot ceea ce vă oferă.

Cu drag,

Lușa

Alte idei de mâncăruri cu carne găsiți și aici.

Join the Conversation

  1. Mihaela E. says:

    Mulțumesc că ai împărtășit aceasta rețetă delicioasă

  2. Și mie îmi place mărarul in multe preparate și această mâncare arată extraordinar
    Cred că și curierul a zâmbit când a livrat așa buchet aromatic

    1. Mulțumesc mult pentru apreciere. Da, cred că nu se comandă prin curier, atât de des, buchete de…mărar. :)) Pupici.

  3. Ce bunătate aromată și frumos colorată

    1. Mulțumesc cu recunoştință pentru apreciere și pentru cuvintele frumoase. Îmbrățișări. :)

  4. Cu tot dragul meu. Pupici și îmbrățișări multe, Miha mea dragă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close