Creveți cu sos teriyaky

570

Ce e teriyaky, aflați de aici. Ce sunt creveții (crevetele)? Ei bine, pot fi și chipsurile acelea vietnameze care expandează la prăjirea în baie de ulei, dar mai pot fi și crustaceele pe care le putem cumpăra în diverse stări (congelați, pre-fierți, cruzi dar decongelați, pre-fierți și congelați), cam din orice supermarket. Apropo de chipsurile din creveți, îmi scria odată cineva că s-a dus la supermarket s cumpere creveți, a luat o cutie de pe raft și când a ajuns acasă a găsit în ea doar „cartofi”. Persoana-și exprima chiar nemulțumirea pentru faptul că „ăia de la supermarket habar n-au cum arată creveții”. O întâmplare chiar simpatică dacă n-ar fi fost atât de caraghioasă. Noi să fim sănătoși și să ne vedem de creveții noștri:

Am folosit creveți cruzi. Nu proaspeți, doar cruzi. Proaspeți ar fi fost dacă-i primeam după pescuire/recoltare. Cei vânduți în starea aceasta sunt recoltați, congelați și expediați, apoi sunt decongelați în vederea vânzării. Îi prefer pe aceștia întrucât cei prefierți nu-mi par a mai avea cine știe ce gust. În plus, pe aceștia pot să-i curăț.

crevețiCurățarea presupune două etape. Îndepărtarea carapacei e prima. Se face pornind dinspre cap spre coadă, ridicând platoșa dinspre burtă spre spate. Vine jos ușor.

crevețiA doua etapă e îndepărtarea tractului digestiv. Se crestează creveții pe spate, se agață „vena” de culoare închisă cu vârful cuțitului și se extrage (e ușor). La creveții prefierți (cei cu carapace e ei) nu face nimeni treaba asta și nici tu nu mai poți să o faci, deci mănânci și tractul digestiv. Nu-i periculos, e doar scârbos.

crevețiPoți să păstrezi capetele, poți să le arunci. Eu aș sugera să le păstrezi (am o rețetă și pentru asta, vine în câteva zile).

creveți

Creveții sunt ușor de gătit. Cea mai ușoară cale ar putea fi asta: încingi o tigaie, o stropești cu ulei, pui creveții, îi frigi un minut, întorcându-i pe toate părțile (în fundal vedeți niște bucăți de calamar, nu insist asupra lor azi, voi reveni cu o rețetă și o poveste în zilele următoare).crevețiE i-am combinat pe ai mei cu orez fiert, tras la tigaie cu sos teriyaky, ciuperci shiitake și frunze verzi de busuioc și pătrunjel.

crevețiA stropit creveții cu sos chiar înainte de a pune orezul peste ei, în tigaie. Am amestecat și am mai adăugat sos.

crevețiÎn ceea ce privește calamarii, vă spun azi doar că dacă ați trecut cu timpul de gătire de 1 minut, veți avea nevoie de o oră pentru a-i face din nou fragezi.

calamariSă fiți sănătoși.

creveți

 

Join the Conversation

  1. Sarbatori frumoase!

  2. Salut.Spune-mi , te rog de unde ai luat crevetii? La marketuri am vazut numai de aia prefierti..

    1. Adi Hădean Author says:

      metro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close