Coșulețe crocante cu brânză și gem de smochine

1.7K

Aceste coșulețele crocante cu brânză și gem de smochine sunt o alegere foarte inspirată pentru mesele elegante, dar şi pentru momentele cozy în familie. Delicioase, ușor de pregătit și spectaculoase la servire, aceste gustări din aluat foietaj sunt ideale atunci când nu e nevoie de tacâmuri – se savurează cel mai bine cu mâna și cu zâmbetul pe buze. 😋

Deși poate părea intimidant să faci acasă aluat foietaj, recomand să îţi luaţi inima în dinţi şi să încerci această reţetă rapidă. Rezultatul merită cu adevărat.
Desigur că, dacă eşti pe fugă, poţi folosi şi aluat din comerţ, dar de preferinţă să fie cu unt pentru o gust special. Și tipurile de  brânză sau gemul pot fi adaptate după bunul plac. Sau chiar întreaga umplătură poate fi schimbată în funcție de scopul dorit.

Hai să vezi, pas cu pas, se fac aceste coșulețe sau vol au vent!

Ingredinete coșulețe cu brânză și gem de smochine

Ingrediente pentru aluat foietaj de casă

  • 250 g unt cu minimum 82% grăsime
  • 250 g făină albă
  • 80 ml apă foarte rece
  • ½ linguriță sare
  • 1 ou

Ingrediente pentru umplutură

  • camembert
  • blue cheese
  • gem de smochine
  • sâmburi de nucă jumătăţi

Mod de preparare aluat foietaj rapid

Toate ingredientele trebuie să fie foarte reci. Pune făina și apa în frigider și congelează untul cu cel puțin 24 de ore înainte.​

Într-un bol mare se cerne făina amestecată cu sarea. Bucata de unt tăvăleşte-o puţin prin făină ca să nu-ţi alunece din mână. Rade untul congelat direct peste făină, amestecând din când în când, ușor, pentru a nu se lipii „cârlionţii” între ei şi a fi distribuiți uniform.​

Toarnă treptat apa rece peste amestecul de făină și unt, amestecând cu o spatulă până când aluatul începe să se lege. Apoi răstoarnă aluatul pe masă şi începe să frămânți cât se poate de rapid, până obții o bilă legată.

Împachetează aluatul în folie alimentară și lasă-l la frigider pentru 30 de minute – nu-l lăsa mai mult căci el se va crăpa la întindere, dar nici prea puțin pentru că se va lipii de masă.

Pe o suprafață ușor înfăinată, întinde aluatul într-un dreptunghi. Grosimea foii să fie cam de 5-7mm. Împăturește-l în trei, pe lungime, aducând marginile către centru. Apoi întinde-l din nou pe cealată direcție. Din nou se împăturește în trei și astfel vei obține straturi fine și multe.​ După ultima împachetare, învelește aluatul în folie alimentară și lasă-l la frigider pentru încă 1 oră înainte de utilizare.​

O dată ce timpului de răcire a trecut, întinde puțin aluatul cu sucitorul, doar dacă e cazul și doar ca să-l mai îndrepți. Taie forme circulare de aluat – trebuie să ai 2 mărimi de discuri astfel încât să poți tăia baza, dar și inelele care vor forma pereții coșuleţului. Înțeapă discurile de la bază cu furculița ca să nu se umfle foarte tare. Bagă-le la rece pentru 10-15 minute.

Bate oul cu puţină sare şi unge discul de bază, cu atenţie să nu curgă pe margine. Dacă oul curge pe margine va împiedica creşterea uniformă a straturilor. Aşează un inel de aluat pe fiecare disc şi presează-le puţin ca să se lipească bine. Trebuie să ungi strict partea superioară a inelelor, din nou cu atenţie să nu curgă pe margine. Aşează şi al doilea inel, presezi uşor şi le ungi cu ou. Bagă-le la rece pentru 10-15 minute.

 Încinge cuptorul la 220°C cu ventilaţie şi căldură sus+ jos, respectiv treapta maximă la cele pe gaz. Acesta trebuie să fie bine preîncins înainte de a coace cojile de foietaj. Tapetează o tavă mare cu hârtie de copt și pune foietajul pe tavă.

Sfat: Discurile mici ce au rămas din interiorul inelelor, cât și aluatul rămas după decuparea coșulețelor așează-le pe o altă tavă, unge-le cu ou, presară-le cu sare și niște semințe după preferință. Astfel eviți risipa și vei avea mai multe snack-uri gustoase.

Bagă tava cu coșulețe la cuptor super-încins la 220°C. După 5 minute redu temperatura la 200°C (fără să deschizi ușa cuptorului). În total se coc cojile de foietaj cca. 13 minute sau până ce sunt aurii și bine coapte.

Sfat: După 8 minute de coacere se poate întoarce tava pentru a obține rumenire uniformă, dacă e cazul.

Mod de preparare cosulețe

            Cât timp coșulețele sunt la cuptor porționează cele 2 tipuri de brânză în cubulețe potrivite cu interiorul coșulețelor.  Și gemul trebuie să-l amesteci puțin cu o linguriță pentru a-l omogeniza din nou (posibil ca deasupra să fie mai gelatinos).

Asamblare coșulețe crocante cu brânză și dulce de smochine

Când formele sunt coapte pune în fiecare câte un cubuleț de camembert, respectiv blue cheese. Mai dă coșulețele câteva minute la cuptor astfel încât să se înmoaie puțin brânza și astfel gusturile se vor întrepătrunde.

După ce scoți formele din cuptor așează, în centru, câte o linguriță de gem de smochine și o jumătate de miez de nucă. Acest preparat este gata de servire, dar merge de minune şi când e rece.

E genul de preparat care fură priviri la mesele festive, dar merge perfect și într-o seară cozy, cu un pahar de vin. Textura foietajului, combinația de brânzeturi și dulceața smochinelor creează un echilibru delicios. Este un preparat simplu, dar cu aer sofisticat.

Aşa că aceste coșulețe crocante cu brânză și dulce de smochine sunt o gustare perfectă – elegantă, savuroasă și surprinzător de ușor de făcut!

Poftă bună și spor la gătit!
Să fie cu bucurie!
A voastră, DIANA 😊

Alte rețete aperitiv mai găsiți și aici. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close