Azi vin cu o propunere cu carne -cotlet de miel – o rețetă de Paște. Da, cu carne, chiar dacă sunt vegetarian convins, nu fac o religie din asta, nici lucrare apostolică. Fiecare e liber să facă cum vrea și mai ales cum știe. ”Iar eu nu țin nici cu cei verzi, nici cu cei albaștri. Nici cu cel cu scutul mic, nici cu cel cu scutul mare”.
Paștele la noi în familie e cum e la tot românul: mâncare multă și foarte faină. Voie bună și priviri pline de drag.
Am tot ”furat” eu din modul în care pregătește tata masa de Paște, dar azi cu siguranță gătim total diferit. Motiv pentru care precis voi ridica vreo două, trei sprâncene când o să citească rețeta. Dar baza e de la el. Pentru că e cel mai bun.
Ingrediente pentru cotlet de miel:
- Cotlet de miel cu tot cu os, fasonat frumos, aproximativ jumătate de kilogram
- legătură de busuioc
- 100 g de pesmet
- legătură de pătrunjel verde
- Două crenguțe de rozmarin
- Două crenguțe de cimbru
- Trei-patru căței de usturoi
- 40 g de parmezan ras
- Sare, piper
- Trei hașme
- Două linguri de ulei de măsline
- 500 g de cartofi noi
- lingură de muștar de Dijon
- lingură de muștar cu semințe
- lingură de ulei
- Câteva fire de chives
- lingură de ulei de rapiță
- lingură de miere
- lingură de oțet balsamic alb
- 100 g de mazăre
Intrucțiuni:
Am tăiat cartofii pe jumătate și i-am pus la fiert în apă rece cu sare. Atent la ei să nu îi gătesc prea tare și să se sfarme.
Am preîncălzit cuptorul la 220 C
Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt am pus hașmele tăiate pe jumătate la copt cu sare și ulei. Aproximativ 15 minute. Foile de ceapă trebuie să fie caramelizate și să se desfacă din cotor.
Am mixat în robot ierburile aromatice cu doi căței de usturoi, o lingură de ulei și parmezanul.
Într-o tigaie neaderentă am fript la foc iute și pe toate părțile cotletul de miel, aproximativ 2 minute.
Am aruncat în tigaie trei cuburi de unt, o crenguță de cimbru și un cățel de usturoi. Am acoperit carnea cu untul aromatizat pentru încă 30 de secunde.
Am luat tigaia și am băgat-o în cuptor pentru aproximativ 12 minute. Am scos tigaia și am uns cotletul cu muștar dijon.
Apoi l-am trecut prin amestecul de ierburi cu parmezan, acoperindu-l bine. A mers imediat iar în cuptor pentru încă 8 minute. Sau până temperatura interioară a ajuns la 70 de grade C. L-am lăsat să se odihnească, apoi l-am feliat frumos pe lângă os.
Cât a stat cotletul la odihnit am făcut repede salata de cartofi. Într-un bol am amestecat cele două tipuri de muștar cu o lingură de mire, una de oțet balsamic alb, uleiul de rapiță și chives tăiat mărunt. Am pus peste vinegretă cartofii calzi ca să absoarbă cât mai bine din aromele dresingului.
În foile de ceapă caramelizate am pus mazărea ușor sotată într-o lingură de unt.
Am înroșit și câteva ouă cu foi de ceapă roșie pe care le strâng de vreo două luni deja.
Servire
Am tăiat cotletul frumos pe lângă os, e suculet si de un roz perfect. L-am servit altături de salata de cartofi și mazărea sotată.
Sărbători faine să aveți și poate învățăm să nu mai facem mâncare pentru douăzeci de oameni și noi suntem numai trei. Risipa nu e bună. Iar noi, românii, suntem campioni în risipa alimentară.
Să fiți sănătoși!
Alte idei de mâncăruri potrivite pentru Paște mai găsiți și aici.