Rețeta de astăzi este ca de obicei inspirată de lucrurile pe care mama le pregătea în bucătărie pentru noi. Pentru că nu a mai avut rețeta scrisă pe nicăieri, din amintirile pe care le aveam și cu gustul de astăzi am reușit să fac o minunată plăcintă cu praz, la fel ca cea pe care o făcea mama acum 20 de ani. Este o rețetă ușoară, de primăvară, cu ingrediente puține și cu minim de efort depus.
Ingrediente plăcintă cu praz
- 1 kg praz (după curățare a rămas cam 875 grame)
- 250 grame telemea de vacă
- 2 ouă (unul pentru compoziție, unul pentru uns)
- 400 grame foi de plăcintă
- 1 legătură de mărar
- Unt (20 grame plus unt topit pentru ungerea foilor)
- 30 ml Ulei de măsline
- Sare
- gris
- Piper
- Oregano
Mod de pregătire plăcintă cu praz
Primul pas a fost să pregătesc prazul. L-am curățat, spălat bine și l-am pus un pic la scurs. Apoi l-am tocat cat de egal m-am descurcat, în timp ce am și plâns un pic de la el.
Într-o tigaie încăpătoare am pus 20 grame de unt și 30 ml de ulei de măsline și le-am lăsat la încins. Apoi peste am adăugat prazul tocat.
L-am lăsat la călit cam 7-8 minute până a început să se caramelizeze. Am oprit focul și l-am dat deoparte să se răcească.
În acest timp am pornit și cuptorul, la 180 de grade C, cu căldura pornită doar de jos. Apoi am trecut la următorul pas. Într-un castron am dat pe răzătoarea mare brânza, am adăugat mărarul tocat mărunt, oregano, piper și un ou. Deoarece brânza pe care eu am avut-o a fost sărată, nu am mai adăugat sare deloc în compoziție.
Am adăugat prazul călit după ce acesta s-a răcit, și le-am amestecat bine. Am dat deoparte.
Apoi mi-am pregătit tava pentru copt. Pentru a fi mai arătoasă plăcinta mea, am folosit o formă rotundă pentru tort, cu diametrul de 26 cm, însă se poate folosi orice formă se dorește. Ca la orice preparat pe care îl realizez, și de data aceasta am pus hârtie pentru copt pe toată suprafața tăvii să fiu sigură că nu se lipește nimic. Cam așa arată.
Cum am copt plăcinta cu praz?
Am început să așez cu grijă foile de plăcintă în tavă. După fiecare am uns cu unt topiit, sau cu ulei de măsline. Am aranjat în tavă cam 5 foi. Apoi am pus un strat foarte subțire de gris (ca sa se absoarbă excesul de lichid).
Peste am pus jumătate din compoziția de praz, apoi încă două foi de plăcintă, desigur unse între ele, apoi restul de compoziție, și restul de foi deasupra. Am decupat marginile, am uns cu oul bătut plăcinta și marginile, iar cu foile mici rămase am făcut un decor deasupra, care a devenit crocant la cuptor.
Am pus plăcințica la cuptor pentru 45 de minute. Apoi am lasat-o să se răcească la temperatura camerei.
Cum am servit eu această plăcintă cu praz
Eu cred că această plăcintă este bună și un pic călduță, alături de o lingură de smântână peste, însă a doua zi, de la frigider, alături de o salată de roșii delicioase de primăvară, castraveți, ridichii, ceapă roșie și mărar, este top.
Poftă bună,