Potrivit cu un vin bun – așa sună tema pe care am avut-o în această săptămână. M-am gândit la tot felul de preparate, dulci, sărate, de tot felul care se potrivesc perfect cu un vin bun. Însă mi-a venit în minte rețeta care a luat naștere acum ceva ani la mine în bucătărie, când aveam prin frigider niște paste, roșii cherry și niște creveți. A devenit rețeta de paste preferată a familiei, cea de paste cu creveți. Alături de un pahar de vin alb rece, este senzațională. Și faptul că se pregătește foarte repede și ușor o face și mai plăcută.
Ingrediente paste cu creveți (pentru 2 porții)
- 300 grame de creveți cruzi ( după decongelare/curățare)
- 250 grame roșii cherry (eu am folosit un sortiment mai dulce)
- 250 grame paste proaspete (sau 180 grame paste uscate după preferințe)
- 5-6 grăunți de usturoi (după gust)
- 150 ml vin alb demisec
- Pătrunjel proaspăt
- Ulei de măsline
- Sare, piper
- Busuioc proaspăt opțional
Cum am pregătit pastele cu creveți
În primul rând m-am ocupat de creveți. Eu i-am ales pe cei congelați pentru astăzi. Deoarece am dorit să iasă pozele mai frumoase, le-am păstrat cozile, dar în mod normal i-aș curăța. După ce s-au decongelat, i-am scurs și i-am pus într-un castron. I-am asezonat cu sare, piper și ulei de măsline și i-am pus deoparte.
Apoi am trecut la pregătirea restului de ingrediente. Am spălat roșiile și le-am tăiat pe jumătate. Pe cele mai mici le-am păstrat întregi.
Am curățat usturoiul și l-am mărunțit cu ajutorul dispozitivului pentru usturoi. Între timp am pus și o oală cu apă pe foc pentru a fierbe pastele. Într-o tigaie am pus un pic de ulei de măsline, am lăsat la încins iar apoi am pus creveții.
După 2-3 minute, după ce s-au făcut un pic roz, am adăugat vinul alb și usturoiul. După alte 2 minute, am adăugat și roșiile și am acoperit tigaia cu un capac.
În acest timp am fiert și pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj, adică 3 minute. Consider că pastele proaspete sunt o alegere mai bună pentru gustul final, deoarece sosul aderă mai bine pe ele.
Așa că după ce roșiile s-au înmuiat, iar in tigaie s-a format un sos gros, am adăugat un pic de busuioc tocat, și pastele fierte și am amestecat. Am cules și cojile de la roșii, atât cât am reușit. În acest punct aș fi adăugat și pătrunjel verde, dacă nu uitam să-l și iau de la magazin.
Cum am servit pastele cu creveți
Deoarece este un adevărat război al parmezanului cu fructe de mare/pește, nu am îndrăznit să pun parmezan deasupra, deși că noi așa servim aceste paste, și ni se par delicioase. În schimb le-am servit cu piper proaspăt râșnit, busuioc verde și dacă aveam, pătrunjel din belșug. Au fost o încântare a simțurilor, alături de un pahar de vin alb rece.
Poftă bună!
Merge si parmezanul la fructe de mare – in tigaie loc de rosii pune unt gateste crevetii si la final pune usturoiul taiat felii subtiri – trebuie gatit putin si acesta ca sa ramana doar aroma fara iuteala, dupa care pastele,apa de la paste din belsug si parmezan, se firbe pana se ingroasa si iese un sos delicios .
Am făcut rețeta pas cu pas. A ieșit delicioasa! Mulțumesc!