Vin iar cu o rețetă inspirată din copilărie. Mama mereu pregătea acasă chifetluțe de dovlecel, însă eu ca de fiecare dată le-am dus la un alt nivel. Este o rețetă cu ingrediente din grădină, în proporție de 90% și foarte accesibile în tot timpul anului. Aceste chifteluțe se pregătesc foarte rapid, iar gustul acestora este unul special și foarte delicios. Sunt și foarte versatile, se pot servi în diverse feluri, însă pentru a afla asta trebuie să mai așteptați până la final.
Ingrediente chifteluțe de dovlecel ( 20 de chifteluțe)
- 1 kg de dovlecei
- 250 grame morcov
- 250 grame brânză telemea (sau orice fel de brânză se dorește)
- 5 grăunți de usturoi
- 1 legătură de mărar
- 1 legătură de pătrunjel
- 3 ouă
- 4 linguri de făină
- Sare
- Piper
Metodă de preparare chifteluțe de dovlecei
Primul pas a fost spălarea și curățarea legumelor. Am curățat morcovii de coajă, am curățat usturoiul, și am spălat verdeața bine. Dovleceii i-am spălat și i-am curățat la margini, coaja am păstrat-o. I-am tăiat pe jumătate și am scos partea cu sâmburi. Apoi i-am dat pe răzătoarea mare.
Au urmat și morcovii pe răzătoare. Apoi am pus peste ei sare, am amestecat bine și i-am pus deoparte cam 15 minute.
Între timp am pregătit brânza și usturoiul pe care le-am dat pe răzătoarea mică. Apoi am tocat mărarul și pătrunjelul cât de mărunt am reușit. După cele 15 minute, legumele noastre au lăsat zeamă, așa că trebuiesc stroarse bine.
Peste dovleceii storși am pus restul ingredientelor: brânza rasă, ouăle, verdeața, făina, usturoiul ras și niște piper. Deoarece am avut o brânză sărată, sare nu am mai adăugat la compoziție.
Le-am amestecat bine până când s-a format o compoziție omogenă. În funcție de preferințe sau de textura compoziției, se mai poate adăuga 1 lingură în plus de făină.
Prăjire chifteluțe de dovlecei
Se pregătește o tigaie cu ulei pe care o punem la încins, pentru a prăji chifteluțele de dovlecel. Ca să iasă mai aspectuoase, am modelat chifteluțele cu ajutorul mâinilor, însă mai ușor se pot face cu ajutorul a două linguri.
Le-am prăjit câteva minute pe fiecare parte,la foc mediu, până ce s-au rumenit bine, appi le-am scos pe un prosop de bucătărie pentru a se scurge excesul de ulei.
Cum am servit chifteluțele de dovlecel
Aceste bunătăți se pot servi și călduțe, deși, personal, cele mai bune mi se par reci, a 2 a zi. Eu am pregătit 2 sosuri. Unul mai light, format din iaurt grecesc, castravete ras (fara mijlocul cu sâmburi), sare și un pic de ulei de măsline, iar cel de-al doilea a fost un amestec 1:1 din smântână, maioneză, ceapă verde și sos iute sriracha.
Ce am făcut cu chifteluțele rămase?
Și pentru că nu îmi place deloc risipa, am pregătit cu chifteluțele rămase un preparat la cuptor. Într-o tava am pus chifteluțele, am pus peste sos de roșii cu busuioc, oregano, sare, un pic de ulei de măsline, printre ele câteva lingurițe de ricotta iar deasupra mozzarella, si am pus la cuptor pentru 25 de minute la 200 grade C. La final am ornat cu busuioc proaspăt.
Poftă bună,
Deja mor de pofta…
Am făcut astăzi. Wow!
Mulțumim frumos dl. Mi-au ieșit bine de data asta.