Piept de rață caramel cu legume și ciuperci shimanji în sos de soia

491

Ne lăsăm prinși foarte ușor în vâltoarea vieții și uităm să zâmbim, să ne zâmbim nouă și vieții în general. Dar mă întreb cam ce vă aduce vouă zâmbetul pe buze? La mine e simplu: mâncarea, iar dacă se întrevede în meniu si piept de rață, lucrurile sunt clare. Am multe feluri în care îl prepar, de la stilul franțuzesc până la cel în care mirodeniile asiatice se împletesc perfect cu frăgezimea cărnii.  Astăzi mi-am propus să împart zâmbete cu un piept de rață în sos caramel cu legume și ciuperci shimanji în sos de soia. Combinația mea preferată între dulce și sărat presărată cu niște boabe de piper roșu cu a lor aromă puternică și fructată.

Ingrediente pentru două persoane

Pentru siropul caramel

 • 125 grame zahăr
 • 50 grame apă
 • suc de la o jumătate de lămâie

Pentru sos

 • boabe de piper roșu
 • vin alb 75 ml
 • unt 25 grame

Garnitură

 • 1 ardei roșu
 • 100 grame ciuperci shimanji
 • broccoli
 • sos soia – 10 ml

Pasul 1

Zahărul și apa le-am pus la fiert la foc domol. Trebuie să avem puțintică răbdare și să dăm răgaz zahărului să își îmbrace cele mai frumoase culori. Când zahărul s-a caramelizat, am adăugat sucul de lămâie care are ca rol să oprească recristalizarea zahărului după răcire:

Pasul 2

Am zvântat bine pieptul de rață și l-am fasonat. Cu un cuțit ascuțit, am crestat pielea fără a ajunge la carne și l-am condimentat cu sare și piper alb:

A venit timpul ca sosul caramel să îmbrace pieptul de rață pe parte cu pielea.

Pasul 3

Am încălzit o bucățică de unt cu putin ulei într-o tigaie și am rumenit pieptul de rață cu pielea în jos.  Când a fost învăluit într-o culoare arămie l-am întors pe partea cealaltă:

Pasul 4

După ce am sigilat pieptul de rață, l-am pus într-o tavă și l-am dat la cuptorul setat la 180 de grade pentru 6 minute. De atât avem nevoie pentru a ne bucura de o carne rozalie, gătită medium rare,  având la interior o temperatură de 56 de grade. Această metodă de a pregăti carnea mai întâi în tigaie și apoi la cuptor vă poate fi de mare ajutor dacă aveți invitați la masă. Astfel pregătiți bucata de carne în tigaie, pentru ca mai apoi să o introduceți la cuptor la momentul oportun și toate felurile de mâncare să fie gata în același timp. După ce a petrecut suficient timp în cuptor, am sos carnea pe un fund de lemn și am lăsat-o să se odihnească cam tot atât timp cât a petrecut la cuptor.  Așa ne asigurăm că avem parte de cele mai minunate arome și evităm ca atunci când tăiem carnea în farfurie să se scurgă sucurile.

Pasul 5

Legumele au venit și ele rapid pentru a complete farfuria, așadar am sotat în unt ciupercile împreună cu ardeiul capia, brocoli  fiert în prealabil  și le-am asezonat cu sos de soia:

Pasul 6

Am recuperat sucul pe care carnea l-a lăsat cât a stat la cuptor, l-am pus intr-o tigaie împreună cu cateva boabe de piper roșu, Am adăugat vinul alb, l-am lăsat să se evapore, iar mai apoi l-am luat de pe foc si am încorporat untul:

M-am lăsat sedusă de notele dulcege ale pieptului de rață completate de sosul caramel și echilibrate perfect de legumele cu soia. Ceea ce vă doresc și vouă!

Cu mare drag,

Ioana

 

Join the Conversation

 1. Foarte apetisanta combinatie…

 2. Molnar-Kovacs Viorica says:

  Multumesc pentru reteta.E delicioasa.

 3. Este o reteta absolut exceptionala, multumesc mult pentru postare :D

 4. Este o reteta absolut exceptionala, multumesc mult pentru postare!

 5. Doamne cum arata! Delicios!

 6. Caramel înainte de prăjire in unt și ulei, nu e o idee buna. La mine sa a luat culoare repede și tot caramelul sa diluat in unt , începând sa fumege.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close