A zis cineva rubarbă?

312

Originile acestei rețete s-au pierdut în negura timpului, dar este o certitudine faptul că acest desert este preparat de trei generații la noi în familie. Fie vară, fie iarnă noi cu drag îl savurăm.  Rețeta originală este cu mere călite, dar eu am primit niște rubarbă cadou și am zis să fac o probă. Am înlocuit merele cu rubarbă, iar concluzia este că am creat o nouă versiune care a fost votată în unanimitate pentru noul meniu primăvară spre vară. Așadar vă las mai jos cantitățile pentru o tavă de chec, cu rugămintea de a ajusta rețeta în funcție de vasul în care o să păstrați prăjitura. De reținut ca acest vas trebuie sa fie rezistent și la cuptor.

Ingrediente

 • 800 grame rubarbă
 • 80 g zahăr
 • 20 grame unt

Pentru crema de vanilie:

 • 500 ml lapte
 • 6 galbenușuri
 • 250 g zahăr
 • 40 g amidon
 • miezul de la 1 baton de vanilie
 • 1 vârf de cuțit de sare

Pentru bezeaua din albuș:

 • 3 albușe
 • 50 grame zahăr

Pasul 1

De la rubarbă folosim doar tijele deoarece frunzele sunt toxice din cauza conținutului ridicat de acid oxalic. Așadar, am îndepărtat cu ajutorul unui cuțit pielița subțire de pe fiecare tijă. Într-o tigaie am pus untul zahărul și rubarba tăiată rondele mai groase. Am așteptat până ce zahărul s-a caramelizat, iar rubarba s-a înmuiat. Vreo 5 minute:

Pasul 2

Am încălzit laptele împreună cu vanilia. Separat am mixat gălbenușurile împreună cu zahărul până ce amestecul s-a deschis la culoare și a devenit spumos. Am adăugat și amidonul și am amestecat până ce s-a încorporat. Peste acestă compoziție am turnat laptele fierbinte. Am transferat toată compoziția în oala în care a fiert laptele și am lăsat-o la foc domol preț de vreo 3 minute amestecând continuu. Acum se petrece întreaga magie. Aromele se intensifică, textura prinde curaj și totul se leagă într-o cremă plină de caracter.

Pasul 3

Într-o tavă de chec am turnat compoziția de rubarbă. Dacă are prea mult sos puteți să îl scurgeți. Deasupra am adăugat crema de vanilie. Trebuie avut în vedere faptul că avem nevoie de un vas termorezistent deoarece o să petreacă vreo 20 minute în compania cuptorului:

Pasul 4

Albușele le-am bătut spumă împreună cu zahărul și le-am turnat peste crema de vanilie:

Pasul 5

Totul a mers la cuptorul preîncălzit la 160 de grade, iar în 20 de minute bezeaua a prins o culoare arămie, semn că e gata. Acum ne punem un pic răbdarea la încercare căci desertul nostru trebuie să se răcească, iar în acest moment frigiderul preia comanda:

Aveți puțintică răbdare căci o să devină cu siguranță desertul vostru preferat, răcoros și delicat în același timp!

Să aveți poftă mare!

Cu drag,

Ioana

 

 

Join the Conversation

 1. Excelenta reteta! Am respectat cu precizie de laborator etapele si proportiile si mi-a iesit o capodoperă culinară! O desfătare pentru copii, fiind un desert foarte neobișnuit pe aceste meleaguri. Multumesc, Ioana! :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
AdiHadean.ro © Copyright 2023. Toate drepturile sunt rezervate.
Close