Ciulama de pui cu ciuperci

950

Ciulamaua de pui e o mâncare tradițională. Cea de pui cu ciuperci, la fel. Cititorii site-ului bucatarulunisol.ro o vor reinterpretată așa că am procedat în consecință (nu scăpați din vedere promoția și faptul că puteți participa la povestea asta cu reinterpretarea rețetelor tradiționale românești, votând pe site).

Cunosc mai multe tehnici prin care poate fi făcută o ciulama cel puțin decentă dar parcă toate-s puțin complicate. Iar cele care nu-s complicate nu duc la cel mai bun rezultat. M-am jucat ieri puțin și iată ce a ieșit:

 

Am luat câteva pulpe superioare cu os. Osul e necesar dacă vrei să obții gust bun. Pielea nu-i necesară așa că am îndepărtat-o, mai ales că-i o sursă de colesterol rău. Am spălat pulpele și le-am tamponat cu un prosop din hârtie.

Pentru cinci porții am folosit 300 de grame de smântână. Nu foarte grasă.

Am mai folosit 300-400 de grame de ciuperci champignons (ciupercile nu se curăță de pieliță, nu se spală, e suficient să le ștergeți bine cu un burete uscat, curat). În plus un morcov snătos, câteva frunze de pătrunjel și nițel arpagic. Sare și piper, după gust:). Și o ceapă mare.

 

Am lucrat cu o cratiță și o tigaie. În cratiță am pus o lingură de ulei, în tigaie doar o linguriță.

În cratiță am pus morcovul ras și ceapa tocată. Le-am lăsat să se înmoaie pe foc mic, adăugând o ceașcă de apă.

În tigaie am pus cteva ciuperci tăiate-n sferturi și le-am fript cu sare. Asta le-a intensificat aroma.

Am pus pulpele în cratiță și le-am acoperit. Le-am lăsat să se înăbușe cu sosul de ceapă și morcov.

 

După zece minute arătau așa:

 

Am mai pus o ceașcă de apă caldă peste pulpe, am condimentat cu sare și piper, am pus capacul peste ele și le-am lăsat în continuare pe foc.  Între timp am luat ciupercile de pe foc (ele au stat pe foc iute cinci-șase minute).

Am tăiat în lamele ciupercile rămase și le-am pus în tigaie în locul ciupercilor fripte. Am pus peste ele două-trei linguri de sos din cratiță și am lăsat să dea în clocot.

Am amestecat smântâna cu puțină apă rece și cu o linguriță de amidon. Asta elimină făina din ecuație.

 

Am pus ciupercile cu sos în vasul cu smântână pentru a-i crește acesteia temperatura (ca să nu se brânzească).

Am turnat smântâna peste pui, am pus pătrunjel verde și arpagic și am lăsat să bolborosească pe foc mic încă cinci minute (carnea a stat pe foc aproximativ 35 de minute).

Am mai pus pe farfurie frunze de valeriană. Că-s bune pentru inimă.

Am gustat, mi-a plăcut, e în top 10 mâncăruri de anul ăsta, pentru mine. Imediat după ce am făcut pozele am fugit la aeroport așa că acum abia aștept să ajung acasă să mănânc.

Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. O sa incerc si eu varianta cu amidon pentru excluderea fainei. Arata foarte bine!

  2. Cristina says:

    De ce amidon și nu făină ? :-? Care-i diferența ? – pentru că eu nu am lucrat niciodată cu amidon …

    1. Adi Hădean Author says:

      obții același efect cu mult mai puțin amidon (făina conține amidon) și fără gluten.

  3. Yup, drept la tinta! Chiar daca traditia cere faina, exista cazuri incare amidonul da rezultate (poate chiar mai) bune.

    Doua precizari: unu, ca desi foarte buna, reteta risca sa para unora putin cam fada. Eu pun usturoi langa (sau in loc de) ceapa. Doi, ca la mine acasa gospodina care nu aduce mamaliga langa ciulama se descalifica in fata intregii comunitati :-D

    PS: de mirarea mi-a fost, cand am venit in Ardeal, sa vad ca aici ciulamaua nu e cunoscuta. Eu am introdus-o in zona (impreuna cu chisca!). Hai voie buna, Adi!

    1. Adi Hădean Author says:

      cu chișca e doar parțial corect, în zona sătmar-sălaj se practică „ptișca” adică același lucru:)

  4. Delicios! N-am mai gatit de mult asa ceva! Cu ocazia asta, vorbind de amidon mi-am adus aminte ca in copilaria mea, atat mama cat si bunica foloseau (si la cremele pentru prajituri) ZEAMIL – o faina de porumb alb pe care o cumparau de la magazin. Nu se mai gaseste in ziua de azi! Era mult mai sanatos si in plus „lega” mai bine!
    Salutari!

  5. Cand am inceput sa iti urmaresc blogul nu aveam idee cat esti de faimos :) In general, ma feresc de bloguri „in trend”, dar al tau continua sa ramana interesant, iar lucrul pe care il apreciez cel mai mult e lipsa marketing-ului agresiv.
    Mult succes in continuare!

    1. Adi Hădean Author says:

      mulțumesc frumos:)

  6. Delicios.

  7. almostwhisper says:

    Felul meu de mancare preferat.O mare rugaminte am,o reteta pt ciorba de burta,nu am facut dar fiul meu o adora.

  8. Ce bine ca ai gasit amidon, eu caut de cateva luni, nu inteleg in Auchan cum nu poate fi amidon? Am intrebat si angajatii de pe acolo, dar dau din umeri.Nu mai spun de marketurile de cartier…parca ii intreb de cine stie ce nebunie…

    1. Cristi says:

      Amidon gasesti la Selgros sau Metro samd.

    2. Se gaseste usor amidon, doar ca-i la raionul de prajituri in majoritatea supermarketurilor, pe acolo pe unde este praful de copt si zaharul vanilat.

    3. Cauta Amidon de mais / Corn starch.
      Succes.

  9. Parcă hribele mele îs un ptic mai faine. Nu te supăra!…

  10. Am facut reteta in weekend,super a iesit.Sa fii sanatos!

  11. Am vazut ca nu ai amestecat pulpe in tigaie dupa ce le-ai pus , tot asa aratau si dupa 10 minute . E vreo „smecherie ” ca nu le-ai amestecat sau asa a fost pur si simplu sau nu se vede ca le-ai amestecat.

    1. Adi Hădean Author says:

      nu era nevoie să le întorc. sunt sub capac.

  12. @Alexandra , am cautat si la raioanele respective, dar tot nu am gasit, noroc cu mama soacra care a gasit in valcea, asa ca mi-a facut alimentarea :D

  13. bacaoanu daniela says:

    o reteta super,azi cu siguranta o prepar :)

  14. Hmm…Arata foarte bine si presupun ca a fost delicios. O sa gatesc si eu asa ceva. Bravo!

  15. Delicios! Mi-am propus sa fac asa ceva sambata. Sper sa-mi iasa. :)

  16. facui azi, ce buna fu.. yummy :)

  17. ce fel de smantana adi?

  18. alina-onesti says:

    Acum am luat cratita cu ciulama de pe foc…in mare stiam reteta dar am avut ambitia sa respect cu strictete indicatiile tale. Delicios si usor de facut. Sigura mahnire: peste jumatate de ora va trebui sa ma gândesc iar la ce voi face de mancare :)) Grea meserie! Multumim, Adi Hadean pentru reteta!

  19. andrada suteu says:

    Salut, astazi am facut reteta ta. A ieșit delicioasa! Eu am avut un pui de casa, si, dupa obiceiul meu de a ma abate de la reteta de baza, am adaugat si boia dulce. Sincer, mie nu mi prea place ciulamaua, dar am avut incredere in reteta ta!

  20. Pielita de la ciuperci nu este daunatoare?

  21. lavinia lupu says:

    Scuzati dar ce sos la ciuperci?ca nu ati scris

  22. gigi sfara says:

    MERCI PENTRU EFORTU SI RABDAREA DE A INPARTASI CU NOI TOATA CUNOSTINTA IN MATERIE GASTRONOMICA MERCI

  23. pot sa fac cu carne de curcan?? nu mananc carne de pui, multumesc

  24. usturoi nu se pune adi?ms.

  25. Țicu Crenguta says:

    Am făcut rețeta și mi-a ieșit cea mai bună ciulama!!!! Delicioasă, numai cu ingredientele enumerate de tine, fără delicat sau vegeta. Chiar eram curioasa dacă e vreo diferența între ceea ce am învățat acasă și cum face un șef. Chiar este!!!! Sunt foarte incantata. Mulțumesc ca împărți cu noi din experienta ta!

  26. Azi am incercat reteta si a iesit delicioasa si foarte aspectoasa! Este o mancare foarte sanatoasa, satioasa si se gateste incredibil de repede si usor!
    Este foarte potrivita pentru copii, fiul meu de 6 ani a cerut 2 portii .
    Felicitari pentru prezentare!

  27. cristina mocanu says:

    Foarte gustoasa,deliciosa!!!Astazi am gatit aceasta reteta…pas cu pas,copilul meu a fast foarte multumit,singurul ingredient care l-am schimbat a fost amidonul,n-am folosit niciodata amidon,nici n-aveam in casa,dar a iesit foarte,foarte delicioasa!…d-le Adi Hadean ma inclin in fata dumneavoastra!…

  28. Toate bune si frumoasa cu reteta asta dar treaba cu nespalatul ciupercilor nu o inteleg. Champinion chiar si la caserola au resturi de pamant dar nu numai. Bleah!

  29. Cea mai buna ciulama pe care am facut-o! Multumesc D-le Adi Hadean!!

  30. Daniel says:

    Superba!…procedeul e foarte tare…merge cu orice…inclusiv pipote si inimi..Mai asteptam astfel de indicatii. Multumesc!

  31. Adrian Lungu says:

    Ce-i cu portiile ale liliputane? Sunt farfurii pregatite pentru gradinita? Sau asa este „trendy”?

  32. Va multumesc pentru reteta! Sunt departe de casa si voiam ceva bun si cald desi aici nu este o iarna grea. Dar bunatatile preparate chiar si departe mai micsoreaza dorul de acasa! Nu am amidorn deci raman la faina si sper sa iasa buna. Am spalat totusi ciupercile pt ca erau urme de pamant, bucati pe care nu le arunc, ci ajung in cutia cu compost!
    Va urez La Multi Ani pt 2018 si astept noutati interesante! Pe cand retete usoare si rapide pentru bebelusi? As avea mare nevoie :) Pofta buna tuturor !

  33. Mulțumesc mult pentru felul in care scrii retetele. Foarte simplu și practic. Am făcut ciulamaua săptămâna trecută și azi din nou. La cererea soțului ca sa zic așa – dar și eu rămăsesem cu gândul la ea. Foarte delicioasa. Și Rețetele de quiche la fel. Mersi mult și spor la gătit :).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close