Pâine artizanală cu maia și măsline – mirosul copilăriei

940

Din tot ce se poate prepara în bucătărie, cel mai mult și mai mult mă fascinează pâinea. Există pâini rapide, atunci când mă grăbesc, și aluaturi care dospesc repejor când masa e aproape. Dar o pâine cu maia îmi da o pauză de la graba de fiecare zi, îmi aduce aminte că atunci când am răbdare răsplata e pe măsură. O rețetă de pâine artizanală cu maia și măsline am copt și astăzi. Într-o zi numai bună ca să ne odihnim, așa ca un aluat bun de pâine. 

 Pentru mine, pâinea înseamnă liniște, calm și grijă . De la frământatul terapeutic, până la mirosul de copt, sinonim cu alintul, totul atunci când fac o pâine e o stare de bine.

Ingrediente pentru pâine artizanală cu maia și măsline

  • 450 g făină
  • 100 g maia naturală
  • 300 ml apă 
  • Jumătate de linguriță de sare
  • 150 g amestec de măsline din mai multe soiuri
Ingrediente pentru pâinea artizanala

Mod de preparare pâine artizanală cu maia și măsline

Dacă dintr-o bucată frumoasă de carne e previzibil că ai putea, printr-o oarecare procesare, obține o friptură. La pâine rezultatul e spectaculos – aveai doar făină, apă și sare. Iar printr-o magie, dacă ai răbdare, să te minunezi de procesul de fermentație și acum ții în mână o pâine minunată.

Maiaua

 Am hrănit maiaua, adaugând 100 g făină și 75 ml apă, într-un borcan mare de sticlă, peste 30 g de maia. Am lăsat maiaua să își tripleze volumul, liniștită, la temperatura camerei, peste noapte. Dimineața, bulele de aer erau deja mari și frumoase, consistența era foarte elastică, iar maiaua pregătită pentru inclus în pâine.

maia
hrănire maia

Pâinea 

Am cântărit făina, pe care am cernut-o, și i-am adăugat apa. Le-am omogenizat, și le-am lăsat să stea acoperite cam o oră, pentru a dezvolta rețeaua de gluten. 

pregătire aluat pentru mâine artizanală

Am adăugat maiaua, și am frământat aluatul în malaxor, 5 minute. Apoi am lăsat aluatul să se odihnească jumătate de oră. Am adăugat apoi sarea în aluat, și am frământat din nou pentru alte 5 minute. După frământare, când aluatul a devenit neted, cu o consistență uniformă, l-am lăsat să se odihnească, într-o cutie de plastic, închisă cu capac, unsă cu ulei de măsline.  

stretch and fold

Am revenit la el la fiecare 30 minute, pentru a-l întinde și împătura. După trei faze de întindere și împăturire, cu pauze de jumătate de oră între ele, am adăugat măslinele, pe care le-am împăturat în aluat. Apoi am lăsat aluatul să dospească patru ore, la temperatura camerei, în aceeași cutie închisă.  

umplutură de măsline
aluat pentru pâine artizanală cu maia și măsline

După dospire, aluatul a crescut foarte frumos. L-am răsturnat pe blatul de lucru, pudrat cu făină. Apoi am format o pâine de formă rotundă, pe care am pus-o într-un coș pentru dospire, cu capul în jos. Am acoperit-o cu folie, și am lăsat-o să se odihnească și să dospească la frigider, peste noapte. 

dospire aluat

Cum am copt pâinea artizanală cu maia și măsline?

Foarte de dimineață, am încălzit foarte bine cuptorul, la 250 de grade. Când deja cuptorul a atins temperatura optimă, am răsturnat pe blat pâinea. Am pudrat suprafața cu un strat foarte fin de făină, și am crestat pâinea, folosind o lamă, într-un model frumos, care după coacere am sperat sa ofere pâinii un aspect festiv. Am pus pâinea la copt o oră, până când coaja a devenit rumenă și crocantă, iar pâinea a crescut în cuptor. 

Când am scos pâinea din cuptor, coaja încă făcea sunete, ca o muzică străveche, iar mirosul care a umplut casa putea să adune toată strada în bucătăria mea, pentru că la crearea lui au participat acum și măslinele. Cel mai greu lucru la pâinea asta nu va fi nici pe departe frământatul, sau coptul, ci așteptarea  până se răcește puțin, măcar să poată fi tăiată. 

pâine artizanală cu maia și măsline

Sper să coaceți o pâine cu maia într-o zi liniștită – va fi o zi memorabilă,  și așteptarea tihnită dintre etape va fi recompensată cu cea mai bună pâine pe care v-ați fi imaginat-o.  

pâine artizanală cu maia și măsline

Cu drag, Cristina. 

Alte rețete de pâine, găsiți aici.

Join the Conversation

  1. Molnar-Kovacs Viorica says:

    Multumesc pentru reteta.Si eu fac paine dar din faina neagra sau integrala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close