E cea mai bună înghețată de ciocolată pe care am făcut-o vreodată. Sunt convins că lucrul acesta are legătură cu baza mai mult decât aș fi crezut, după cum sunt convins că dacă foloseam prostia vândută sub denumirea „ciocolată menaj” în mai toate supermarketurile (aceea sub formă de calup, care are de toate pe etichetă, mai puțin cacao), aș fi stricat baza și, desigur, înghețata. Am folosit o ciocolată ieftină (dar ciocolată) cu 55% cacao. Raportul dintre bază și ciocolată a fost de 60/40, adică la 100 de grame de amestec am pus 60 de grame de bază galbenă (vezi linkul de mai sus pentru a afla cum se obține) și 40 de grame de ciocolată topită.
Am topit ciocolata pe foc mic (pe baie de aburi e metoda sigură, dacă ai o oală cu fund dublu și știi să reglezi temperatura, poți să o topești direct pe foc).
Am pus ciocolata și baza în vasul blenderului.
Am turnat amestecul în cuva mașinii de făcut înghețată.
Mașina de uz casnic livrează înghețata în 20-30 de minute (în funcție de cât de rece este amestecul folosit), cele folosite în gelaterii sau restaurante livrează înghețata în10-15 minute.
Asta a fost tot. Frișca din smântână dulce (nu vegetală!) se potrivește bine cu înghețata de ciocolată.
Buna ziua! Am doua nelamuriri: 1:cand turnam baza peste ciocolata topita, in blender, ce temperatura trebuie sa aiba baza?
2:Daca nu am aparatul respectiv de facut inghetata, o pot pune direct intr-un recipient de metal in congelator? Nu se fac cristale din acelea? :)
multumesc,
1) rece, 2-4 grade Celsius
2) merge, cristale pot să apară, malaxarea are rol de a împiedica apariția cristalelor și de a introduce aer în compoziție.
multumesc mult! o zi frumoasa!
Si daca n-am masina de ighetata si nici bani sa cumpar prea curand? Cum fac inghetata?
Doua galeti, gheata, sare si multa rabdare.
O poti pune la congelator, dar trebuie sa o scoti sa mai amesteci din cand in cand (cam la 30 min sau o ora) si dureaza mai mult.
cumperi gata facuta,ca doar nu scrie in primul post ce trebuie sa faci sau in postul de ieri
Musai sa incerc si eu reteta, ai mei copii is innebuniti dupa inghetata de ciocolata!
Cioco buna am gasit la LIDL, au asa-zisa ciocolata menaj cu 50% cacao, si mai au si cioco neagra, aia are 74% cacao, e suuuper buna si merge de minune la dulciuri, se topeste bine,are consistenta faina…..si mai e si ieftina pe deasupra
am gasit 2 tipuri de ciocolata 55 % dar sunt amarui, atit cea de la K cit si cea de la P .ai folosit-o pe cea de la K ?
ciocolata e cu atât mai amăruie cu cât are mai multă cacao. înghețata făcută cu ciocolată cu 55% cacao nu va fi amară, ai destul zahăr în compoziție. kandia e ok.
am preparat si inghetata de ciocolata , a iesit mult mai buna decit cea de vanilie , cumva mai cremoasa ,mai densa ma rog alta senzatie , posibil si datorita faptului ca am facut baza din 300 ml lapte si 180 ml smantina de frisca dar si datorita ciocolatei .am facut doar vreo 600 ml de baza ( am racit -o ) apoi am adugat 240 g ciocolata topita (aparatul meu de inghetata are capacitate doar 800 g , de aceea am facut intr-o zi de vanilie si in urmatoarea de ciocolata ) .A iesit o nebunie …
Nu cred ca asteptati o confirmare cum ca ar fi cea mai buna home made inghetata ever dar asa este.Am mancat destul gelato in patria mama.
Doar ca acum as avea o rugaminte: pentru un gelato cu fistic care ar fi proportiile aproximative?
Banuiesc ca fisticul trebuie sa il blenduiesc cu ulei de masline si apa calda pana devine pasta.
La inghetata de ciocolata am folosit o proportie de 100 ciocolata neagra 50% si 40 grame ciocolata neagra de 70% cu 210 grame de baza ca sa fie mai ”colorat” produsul final…In baza am folosit 200 de grame de zahar si galbenus sa suplineze inca 50 de grame.Nu s a simtit lipsa celorlalte 50 de grame in produsul final.
Revin cu intrebarea : pentru inghetata cu fistic care ar fi proportia?
Multumesc anticipat.
încă nu am făcut înghețată cu fistic, nu pot să spun. am încredere în rețeta asta (folosește pastă de fistic gata preparată, italienii vând așa ceva, la noi se găsește la furnizorii de ingrediente pentru patiserie) http://www.inghetatadecasa.ro/
Cum fac eu inghetata cea mai rapida si buna rau: o cutie lapte condensat indulcit, o cutiuta de frisca lichida naturala ca baza. La astea adaugi ciocolata de care vrei topita, arome, fructe sau ce iti mai trece prin cap. Si nu se face beton niciodata, ramane cremoasa ;)
Domnule Adrian Hadean,m-ati convins…am si comandat o masina de inghetata de 1,5 l la un pret foarte avantajos……multumesc pentru retete….sa fiti sanatos! si astept reteta inghetata de nuci…
felicitari! sunt sigura ca e ceva f bun!
am facut si eu inghetata de capsuni si a iesit f buna.
Buna seara!
Am o nelamurire! Baza galbena la pasteurizare nu ar trebui sa-si schimbe consistenta? Nu ar trebui sa se lege si sa devina ca o smantana sau asa ceva? A mea e tot lichida ca la inceput. Ce sa fac?
Multumesc.
dacă o ții p e foc destul de mult, se îngroașă ușor (dacă ai pus în ea tot ce trebuie). cu gume, se îngroașă mai tare.
nu mai inteleg nimic, va rog sa-mi explicati….in toate retetele de inghetata zice ca la 250 ml lapte se pun 500 ml frisca lichida….iar la dvs in reteta la 1 litru lapte se pun 100 ml frisca lichida……cum e corect???vreau sa fac inghetata si nu stiu proportia lapte- frisca…..multumesc !!!
rețetele pe care le dau aici sunt bune, le-am testat și funcționează. pentru altele nu garantez.
Daaaa, am facut inghetata!A fost cea mai buna inghetata pe care am preparat-o pana acum, de cele din comert ce sa mai vorbim, nu exista comparatie.
Am adaptat putin reteta, am folosit 250 ml lapte 2% grasime, 25 ml smantana (combinata 30% si 12%, 3 galbenusuri (aprox. 50 gr.)si 70 gr. zahar (am substituit o parte din zahar cu galbenus). Toate astea le-am pus in Thermomix, mixat 10 sec. la viteza 4. Apoi 10 min. la viteza 2, la 70C si 5 min. la viteza 2, temperatura 80C. Apoi soc termin precum ne-ai invatat si intre timp 100 gr. ciocolata 70% (am folosit Lindt)la viteza 2, incalzita in Thermomix pentru 5 minute la 70C. Turnat baza peste ciocolata inapoi in Thermomix, mixat 10 sec. la viteza 10 si gata cu ea in masina de inghetata. Am descoperit si cum merge cu solutia salina intre cuve, 10 gr. sare si 40 gr. apa, sarea dizolvata complet apoi pusa in cuva fixa. In 30 min. aveam cea mai buna inghetata livrata de Nemox Gelatissimo dupa o reteta brilianta marca Hadean.
Consistenta foarte fina, nici urma de cristale sau granule (am facut si inainte cu lapte, oua, zahar, smantana si a iesit putin textura granulata, gustul excelent.
Multumesc de inspiratie!
Ce aparat aveți ?
Am văzut si la 255 RON si la 399€?
Oare cele ieftine funcționează?
Buna, Adi! Urmaresc cu mare placere blogul tau si tot ce faci tu. Felicitari!
Poti, te rog, sa-mi spui cam cata ciocolata solida ai folosit? 2 ciocolate sunt suficiente pentru 500 ml de inghetata?
Multumesc frumos!
E mama inghetatelor, atata pot sa spun!
Multumesc Adi Hadean!
Hello! Am avut posibilitatea de a testa cateva retete de inghetata pana acum iar aceasta e de departe cea mai reusita. Cu o textura cremoasa si fina (fara cristale) si cu un gust fenomenal.
Keep up the good work!
Cât costa o mașina de făcut Înghețata ?
Aveți si un nr de tel?
Multumesc
Simona, eu nu locuiesc in Romania si a trebuit s-o comand din Italia. Am platit 350 eur pe ea, cu transport inclus, Italia_Polonia (ItaliaWorldWide – Via Isonzo 23B, 24040 Pontirolo BG, E-mail [email protected], Telefono +39 0363 190 11 47). In Romania e distribuita de Nemox, eu am corespondat cu un domn foarte dragut de la dumnealor ([email protected]), insa cum nu livreaza in afara tarii nu am avut cum sa iau din Romania. Da-i un mail si intreaba, vad ca pe site (http://www.nemoxromania.ro/aparate-de-inghetata.html) una ca a mea, Gelatissimo Exclusive e 399 eur. Poate iti pot face o oferTa mai buna de 399 eur. Succes!
Ioi ioi ce bunatate..deja imi ploua in gura….in acest weekend sigur o fac…ca sant fan ciocolata si inghetata…ms mult de delicioasa reteta…
Cum topesc ciocolata? O pun asa „live „in oala sub aburi? Eu am pus ciocolata in lapte si nu se topeste deloc adica se dizolva cam 90% da raman ciste chestii prin ea asa ca ca niste firisoare si alea nu se dizolva+ ca ramane ceva si pe lingura cu care amestec si nici gogoloiul ala nu se dizolva in nimic. Deci cum o fac omogena? Multam fain si sa fi sanatos.
Ciocolata se topeste simpla, fara sa o pui in lapte. Dupa ce o pui in mixer la amestecat cu baza dispar acele firicele/cristale.
Buna seara,
Reteta efectiv iti face pofta. Maine dimineata voi face baza galbena si poimaine sper sa-mi iasa inghetata de ciocolata. Dar asi avea si eu 2 intrebari. Deoarece sunt un novice care vrea sa faca surprize familiei (sotia si fetita) nu stiu ce este laptele integral si a doua intrebare aveti cumva o reteta de inghetata cu nuci. Am cumparat un pamant in satul Magureni-Maramures si aici avem 11 nuci seculari si tare mi-ar placea sa folosesc acest ingredient.
Cu respect Robert
bună ziua. laptele integral e cel gras, de 3,5% grăsime, se găsește în orice magazin. rețetă de înghețată cu nuci nu am, dar n-are cum fi complicat să faci un piure de nucă (crudă sau prăjită) pe care să-l încorporezi în baza galbenă. un blender puternic rezolvă problema:).
Buna, am facut reteta aceasta de mai multe ori, este clar cea mai buna, insa tot nu stiu exact cata ciocolata ar trebui la aceste cantitati de baza (1 l lapte, etc), ajuta-ma te rog. De fiecare data am pus alta cantitate, in functie de cerinte :) copiii o prefera cu cioco 55% si nu f multa, la 75% au strambat din nas. O zi buna si spor la treaba!