Creveți cu șampanie și icre roșii

494

Pentru că-mi place prea mult în pahar, gătitul cu șampanie mi s-a părut tot timpul o extravaganță și oricum n-a rămas vreodată un strop în sticlă ca să apuc să mă întreb ce să fac cu el. Ce nu vedeam eu, era situația inversă: să desfaci o sticlă ca să folosești la gătit un picuț și cu restul să te înveselești până e gata mâncarea. Și ca să fie decadența totală, am acompaniat bulele din alcool cu creveți și icre de somon.

 creveti

Pentru 4 porții aveți nevoie de 700 g creveți întregi (de preferat gri, nefierți; eu n-am găsit în comuna în care locuiesc), un pahar de șampanie sau vin alb, o ceapă tăiată mărunt, 200 ml smântână cu minim 30% grăsime, un cub de unt și un strop de ulei de măsline, plus 400g de fettuccine/tagliatelle. Partea cea mai dificilă a constat în curățatul creveților*, dar v-am povestit deja că aveam paharul plin, așa că nu m-a deranjat prea tare.

Practic, mâncarea are trei componente: supa din resturile de la creveți, sosul alb cu șampanie (și creveți, desigur), plus pastele fierte în multă apă sărată.

creveti

  1. Puneți la fiert cojile și căpățânile crustaceelor în apă cât să le acopere. Nu adăugați sare. După vreo 20 de minute, strecurați supa obținută și aruncați resturile.
  2. Separat, amețiți ceapa într-un cub de unt și un strop de ulei vreme de câteva minute, apoi adăugați șampania. Când alcoolul e pe jumatate evaporat, adăugați supa și mai fierbeți 5-10 minute, apoi e timpul smântânii. Acesta este sosul pe care îl mai fierbeți încă 5-10 minute, iar în ultimele două adăugați creveții curățați**.
  3. Amestecați sosul alb cu pastele fierte al dente, eventual încă un minut la foc mic. Icrele de somon contrastează interesant cu gustul fin al sosului și adaugă savoare creveților, dar mâncarea-i foarte bună și fără.

*Secretul gustului acestui fel constă în fierberea căpățânilor de creveți, împreună cu ce mai decojiți de pe trunchi. Nu există scurtături, cine sare peste operațiunea de curățat, nu va obține același gust. Se îndepărtează capul, apoi se cojește trunchiul și se taie crevetele pe ‘spinare’ pentru îndepărtarea mațului negru. O scobitoare ajută.

** Nu gătiți creveții prefierți mai mult de 2 minute, căci se vor întări.

 creveti

Text&Foto: Anca Aldea

planeteats.ro

alist

Join the Conversation

  1. Cred ca m-am indragostit de acesta reteta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close