Mistreț în tajine

462

Fiecare bucată de carne pe care o avem în față reprezintă un sacrificiu și cel mai important lucru de înțeles este că lanțul trofic este strict legat de mâncare, nu de orgoliu. Nu înfrângi un animal ca să arăți cine ești tu, ci ca să mănânci. Fiecare bucată de carne risipită reprezintă o lipsă majoră de respect față de viața unui animal pe care ai aruncat-o în loc să o folosești. În preajma Paștelui am primit cadou două bucăți de carne de mistreț ce a fost vânat în pădurile din Maramureș, iar pentru a nu risipi nici miel, nici mistreț, am hotărât să congelez mistrețul în pungi vidate.

Week-end-ul acesta m-am hotărât să gătesc mistrețul a cărui carne am decongelat-o lent, în frigider și pentru că aceasta nu a fost fezandată, am ales metoda de gătire lentă. Pentru că mistrețul îmi amintea de prințul din Levant în căutarea colților de argint, am decis că voi folosi un vas levantin, Tajine.

Mistret

Carnea am tăiat-o în formă cubică, păstrând slănina și șoricul, iar apoi am rumenit-o în baza de fontă a vasului. Am scos carnea, iar în grăsimea rezultată am prăjit chimen, boia, pastă de ardei iute timp de un minut după care am adăugat ceapă, morcov și rădăcină de pătrunjel, pe care le-am sotat câteva minute. Am adăugat roșii pasate și două polonice de supă de carne după care am adăugat carnea rumenită anterior și după ce a dat în clocot, am scăzut focul la minimul posibil și am acoperit cu capacul ceramic tajine. După 3 ore am ridicat capacul, am potrivit de sare și piper, am mai amestecat câteva minute după care am stins focul.

Mistret

Tajine de mistreț sună destul de extravagant, deci pentru a-l transforma într-o mâncare de duminică, l-am servit cu un simplu piure de cartofi.

Mistret

Tajine de mistreț:

800g carne de mistreț

500ml roșii pasate

200ml supă de carne

1 ceapă mare

2 morcovi

1 rădăcină de pătrunjel

Condimente

Mistret

Se rumenește carnea și se pune deoparte, se prăjesc condimente, se adaugă legumele cubulețe, roșii, supă de carne și se dă în clocot. Se adaugă din nou carnea și se fierbe în tajine la foc mic timp de 3 ore.

Poftă bună!

Mistret

Text&Foto: Vladimir Marian

Printre oale

alist

Join the Conversation

  1. Cristi says:

    Excelenta reteta…nu inteleg insa ce fel de carne de mistret cu soric si grasime ai gatit tu. Soric de mistret…hmmm, pare destul de exotic :))

  2. Cristina says:

    Oare nu e doar o tocăniță putin mai aromata?

  3. Buna Vladimir,
    Astept inca un raspuns pertinent vis-a-vis de carnea ta de mistret cu slanina si soric… Sa nu uiti ca scrii pe un blog important, iar informatia trebuie sa fie una corecta. Poate pentru multa lume care stie mistretul doar din poza, reteta e ok. Banuiesc ca Adi nu a vut timp sa verifice si astfel a iesit saracul mistret plin de slanina si soric.

    Spor.

    1. Salut,

      Mă bucur că îți place rețeta și îmi pare rău că îți răspund cu întârziere.

      Am folosit cotlet și ciolan. Erau doua bucăți destul de mici, de aceea am hotărât sa le combin în aceiași mâncare.

      Când an spus slanina mă refeream la stratul subtire de grăsime de pe cotlet.

      Şoricul, cel puțin în zona mea, se definește ca și pielea pârjolită a porcului. Aceasta se afla atât pe exteriorul coletului cât și al ciolanului.

      Îți doresc o zi frumoasă!

  4. Multumesc pentru raspuns. Ca ardelean cu state vechi in bucatarie si cu ceva cunostinte despre fauna patriei, te anunt ca nu exista si nu va exista vreodata soric la un mistret. Mistretul, ca mai toate animalele salbatice au blana. Blana care se jupoaie. Jupuind animalul, ce sa vezi: nu mai exista soric… Cat despre parlit, nu stiu zau cine s-ar incumeta la un asa chin. Continua sa gatesti, dar nu uita de detaliile care fac diferenta…bineinteles intre porc domestic si mistret..:)))
    Cu stima.

    1. Hello Cristi! You have absolutely no idea what you are speaking! Of course there exists soric from porc mistreț! When the porc is fat and is bogată de slană this is the normal procedure. Dont know in which paralel universe you are living?!

  5. „Cat despre parlit, nu stiu zau cine s-ar incumeta la un asa chin.”

    Cristi vrea sa spuna ca in general nu se parleste caci e de munca .Pina pe la 100 kg poate merita munca , apoi e mai rentabila jupuirea .Oricum densitea firelor de par si grosimea lor foc destul de dificila mancarea soricului .

    aici ceva poze cu un mistret parlit http://www.gherlainfo.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=1437:vanatoare-de-pomina-un-mistret-de-350-de-kg-doborat-duminica&catid=1:latest-news

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close