Cireaşa de pe pireu

358

000

Sunt absolut convins că undeva în codul nostru genetic, printre adenine şi timine, stă scrisă fascinaţia puerilă a omului pentru cireşe. Atracţia pentru aceste boabe roşii timpurii este una cât se poate de naturală ca şi impulsul care ne împinge să le smulgem de pe crăci ce-atârnă vag în afara unor proprietăţi private, încălcând astfel porunci şi legi deopotrivă.
În afară de satisfacţia pe care o oferă furtul şi plăcerea de a le mânca proaspete, cireşele nu prea au multe întrebuinţări culinare. Vişinele, surorile lor mai apetisante din acest mare neam, sunt mult mai potrivite pentru orice fel de desert. Ar fi totuşi ceva mai puţin dulce…

001
Într-o cratiţă de inox scăldăm 100 grame de cireşe curăţate în 200 mililitri Pinot Noir. Îndulcim cu 50 grame de zahăr. Mai punem şi un praf de sare şi câteva flori de cimbrişor. Ţinem pe foc mic până zeama se transformă într-un sos gros.

002
Într-o oală cu apă sărată fierbem la foc mic 300 de grame cartofi dulci, 300 de grame cartofi roşii şi 300 de grame păstârnac. După aproximativ 20 de minute punem pe un foc mediu o cratiţă bună şi pentru cuptor, şi aşezăm pieptul de gâscă sărat şi piperat cu pielea în jos. Lăsăm să se prăjească până ce se adună ceva grăsime în jurul său. Întoarcem pieptul învers şi îl mai lăsăm două minute. Îl întoarcem la loc cu pielea în jos şi-l băgăm într-un cuptor încins la 200 de grade pentru 6-10 minute în funcţie de cât de făcut vă place.

003
Cât timp se coace carnea încălzim 140 grame de unt, 50 grame de smântână lichidă şi 50 grame de lapte. Cu 2-3 minute înainte să scoatem cartofii aruncăm în apa clocotită şi 2 tufe de broccoli. Punem fiecare rădăcină, tubercul sau înflorescenţă în castronul său după cum urmează:
1. Cartof dulce + fulgi uscaţi de ardei dulce şi iute + sare + o treime din supa de colesterol mai sus creată.
2. Cartof roşu + turmeric + sare + o treime din supa de colesterol mai sus creată.
3. Păstârnac + broccoli + sare + piper alb + o treime din supa de colesterol mai sus creată.

004

Serviţi-le separat sau împreună cu o lingură de sos de cireşe în vârf şi câteva felii groscioare de piept de gâscă suculent.

005

Text&Foto: Mircea Banu

http://desertologie.blogspot.ro/

Join the Conversation

  1. Dmn. Hadean,va rog , o reteta de mancare cu BOBI – BOGHI ,specifica Ardealului. Va multumesc anticipat.

  2. Am tot înghițit în sec citind rețeta, se vede treaba că trebuie să o fac neapărat ! Mulțumesc ! ☺

  3. Cautam o reteta mai aparte cu piept de gasca si am gasit-o :)
    Probez sosul si cu visine, si cu cirese si revin cu impresii. Am scos din congelator 2 bucati frumoase de piept de gasca, asa ca pot proba 4 retete.
    La celelalte 2 retete inca ma mai gandesc ce sa fac….
    Ce spui, pot combina cu trufa? Am o trufa neagra, micuta si tot o ocolesc, sa vad ce fac si cu ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close