TIFF, gulyas și alte ceaune

205

Aș fi putut fi acreditat la TIFF 2011 da’ n-am vrut. Pentru că știam că-s prins cu tot felu’ de treburi în perioada asta și simțeam cumva că dacă accept acreditarea, o să-i dezamăgesc pe Flavia Giurgiu și pe Marian Hurducaș, prin neprezentare. Și cum nu-s genul omului care ia un cui de pe jos pe motiv că „a fi bun la ceva”, am refuzat acreditarea. No, s-ar putea să devingenul de om pe care-l pomeneam mai sus, și știți de ce? Pentru că azi l-am hoisat pe Marian în toate părțile, să-mi procure o invitație care să mă ducă aproape de ceaunele lui Șoni (PAPA la Soni), în curtea Muzeului de istorie. Dacă vreți, e evenimentul TIFF pe care nu-l puteam rata nici dacă eram ghiftuit. Marian a mituit/ucis/mințit/furat sau nimic din toate astea, dar mi-a făcut rost de o invitație (mulțumesc).

Am stat cuminte la coadă, am socializat lejer, am băut vin și în cele din urmă am ajuns lângă ceaun. Am căpătat gulyas, bob gulyas (adică de fasole) și papricaș. Acuma, cum să vă spun eu, gulyas de la Șoni am mai mâncat (asta-i a doua oară când mă întâlnesc cu meșterul) dar papricaș ba. Iar papricaș ca azi, n-am mâncat în viața mea. Dacă a fost bun? Ei bine, să zicem că dacă aș fi Doamne-Doamne, l-aș chema pe Soni la mine și i-aș spune „Șoni dragă, uite cum facem, îți iert toate păcatele, uită-te la mine cum le șterg cu buretele. Numa’două lucruri vreau în schimb: ai grijă să nu mai păcătuiești (cât poți, ca omu’) și pentru numele lui Dum..pentru numele Meu, să nu carecumva să schimbi rețeta de papricaș.”

Nu știu cine-i juniorul care învîrte-n papricaș dar îi doresc multă sănătate. Cât despre el, parpicașul, vă spun că a fost atât de bun încât m-a impresionat pe loc și iremediabil. Și nu, nu-i sunt dator lui Șoni, nici măcar nu ne cunoaștem prea bine, doar mă înclin în fața priceperii unui bucătar și-mi scot pălăria cu admirație.

Gulyas popricat bine. Gustos. Da’ papricașul…

Cine-i crețul acela de lângă Șoni?

Patru, bune toate. Da’ papricașul…mmmm. Echilibru perfect între dulce și sărat, consistența potrivită..dar mai bine mă opresc, că-s tentat să deschid ușa frigiderului și-i cam târziu.

Bucătarul lui Șoni, pe care-l suspectez că se numește la fel:). Merită aplauze în egală măsură.

Trecând peste mâncare, TIFF-ul de anul ăsta se vede bine. Am urmărit bloguri, Twitter, Facebook. Cât e de important pentru Cluj? Foarte important, după mintea mea. Cât e de important în general? Ia aruncați o privire la sponsori și parteneri. Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

 1. bune-o fi fost toate pe acolo, dar cuvintele despre bucatar…de la un bucatar-frumos; de admirat si luat aminte!

 2. Tiberi Matei says:

  Adevar zice Domnul Adi Hadean ! L-am urmarit cu aparatul, si daca aveam ochelarii pe nas, si setarile la locul lor, si nu ar fi fost vin in canceuri, vi l-as fi aratat cum isi aranja beletul sub zidurile palatului banffy, cum s-au uitat chioras la bilet ( invitatie i s-a spus asta -seara ) cerberii de la poarta, si cum a stat la rand cu toti muritorii , chit, ca pe langa el misunau un Dan Chisu, Monica Barladeanu, Mihai Constantin , Tudor Giurgiu, Gianina Corondan, Boros Janos, etc
  http://www.facebook.com/media/set/?set=a.1798236563783.2091372.1475832958

 3. Arata super papricasul, mi-ar place o portie!

 4. Pe cand retetele, Adi? Ca pofta ne-ai facut la greu, acuma ar trebui sa le si gustam.

 5. Plăcerea fost de partea mea/noastră :) Mă bucur că te-ai simțit bine.

 6. ma io nu am mai prins decat bobgulas, da nu ma supar, ca o fost foaaaaarte bun :D

 7. Moldovan Rudolf says:

  Despra bucatar se numeste Moldovan Rudolf.:D Recetele nu sunt grele dar au un condiment secret. Sufletul si dragostea cu care facem mancarea.

  1. adihadean Author says:

   Încântat, Rudolf și mulțumesc frumos încă o dată.

 8. Moldovan Rudolf says:

  Nu ai pt ce! te rog spunemi Rudy! asa imi spune toata lumena.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close