Despre rotisor

500

Între multele discipline care compun gastronomia, rotiseria e fruntașă. Există o asociație a rotiserilor care activează la nivel mondial și care-și are originile în Franța anilor 1200. Zilnic se învârt pe rotisor mii de tone de carne sub formă de pui, curcan, vânat, porc, vițel, oaie, shaorma, kebap sau gyros. Am rotisat primul pui când aveam 13-14 ani, primul porc la 19 și primul vițel la 25. De atunci și între timp am mai rotisat câteva sute de kilograme (posibil mai mult de o tonă) de carne, pe frigărui mai mari ori mai mici, pe instalații verticale ori orizontale. Îmi place rotiseria pentru că e spectaculoasă și ne leagă cumva de vremurile pierdute-n istorie în care nu știam ce-s oalele și tigăile dar ne atrăgea focul. Îmi place rotiseria pentru că îți permite să servești repede mâncarea gătită încet.

rotisor

Am adus vorba dintr-un motiv simplu: bucătăria de la Hills (Bistrița) are în dotare și un rotisor funcțional. Am experimentat, am luat notițe și am concluzionat că merge. Deocamdată sunt disponibile trei sortimente de carne (pulpe de pui, ceafă de porc și coaste de porc) și o garnitură, cartofi copți în unt cu ceapă și pătrunjel).

rotisor

Carnea e marinată (fiecare sortiment în alt fel), pusă pe proțap și învârtită în fața focului (o să râdeți, dar viteza cu care e rotită carnea e foarte importantă și, la rotisoarele automate e calculată în așa fel încât picurarea și pierderea de suc din carne să fie minimă) timp de trei ore. Expresia „te lingi pe degete” e prea săracă pentru a descrie felul în care se prezintă carnea după trei ore de rotisare.

rotisor

rotisor

rotisor

E bine de știut: dacă vă ațâță pofta, puteți cere roadele rotisorului însă cu un avans de 24 de ore (carnea trebuie să stea la marinat). No, cam asta-i. Să fiți sănătoși. Dacă aveți curiozități legate de marinare, trageți cu comentarii.

rotisor

rotisor

Join the Conversation

  1. buna adi ai un blog minunat si retete fff bune pui rotisat ce bine arata poftesc la masa ce fel de marinata ai folosit iti doresc succes in continuare si putere de munca multa sanatate

  2. Normal ca vrem sa stim, asta e una din marile mele probleme cd trebuie sa marinez ceva. Ce condimente trebuiesc folosite si pe ce carne. Multumim.

  3. dorina caramel says:

    da mai ales ptr pui,ce marinata folosesti ? multumesc de articol!

  4. ce pofta incredibila mi s-a facut de un pui la rotisor :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close