De ce și cum gătim legumele la wok

1.1K

Wok-ul e tigaia asiatică, ușor bombată sau cu profil conic, de la cultură la cultură sau de la fabricant la fabricant (aici găsiți mai multe detalii despre tigaie și despre gătitul la wok în general). S-a stabilit că e sănătos să gătești la wok dar puțină lume spune cum să faci asta cât mai corect. Consider că după ce mi-am fript mâinile de multe, multe ori la focul de sub wok și după mica experiență asiatică (de la Singapore la Bangkok în trei săptămâni), sunt capabil să vorbesc în cunoștință de cauză despre lucrurile pe care le-am observat.

Cum tai legumele pentru wok? Simplu, mărunțel? Nu. Pentru că dacă-s prea mici, din cauza căldurii mari care acționează asupra tigăii (în wok se gătește la flacără mare), legumele vor fi gătite prea tare, prea repede, arzându-se la exterior sau pătrunzându-se complet, caz în care nu mai are rost să gătești la wok, iei o tigaie obișnuită și treci direct la tocăniță. Legumele trebuie tăiate oblic sau în unghi (unii spun că e o fiță, eu pot să le spun că nu știu despre ce vorbesc și judecă superficial, doar pe baza formei), asta pentru a oferi căldurii o suprafață cât mai mare. În felul acesta, bucățile de legume se vor pătrunde uniform și în același timp.

Odată încins wok-ul în care ați pus un ulei rafinat (uleiurile extravirgine au punctul de fum scăzut, ard repede), fie de porumb fie de floarea soarelui ori din semințe de struguri sau susan, aruncați legumele-n el ș mișcați-le constant pe pereții wok-ului, cu o spatulă sau mișcând wok-ul pur și simplu. La flacără mare și cu un wok bine încins, nu trebuie să faceți asta mai mult de trei minute.

Dacă la final (cu 20 de secunde înainte de a lua legumele de pe foc) pui câțiva stropi de sos de soia, nu mai ai nevoie nici de sare. Legumele vor fi gătite perfect.

Atât pentru azi. Sper că v-am fost de folos. Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

 1. Multumim de sfaturi! Daca se poate, o sugestie cu privire la cum ar trebui gatit bambusul (eu am cumparat de la Lidl la borcan, feliat). Am incercat sa gatesc pui cu bambus si legume in sos de soia, dar bambusul a ramas cu un gust parca de plastic…

  1. Adi Hădean Author says:

   Mai bine nu-l folosești, n-ai nevoie de el și nici măcar proaspăt nu are gust, presupun că a fost pus în mâncare din lipsa alternativelor.

 2. marius dancu says:

  ce legume ne recomanzi pt wok,care sunt cele mai delicioase?ce cantitate de ulei pum in tigaie?merci!

  1. Adi Hădean Author says:

   Douâ linguri de ulei ajung de obicei, cât despre legume, cam ce-ți place.

 3. Mersi mult, e de mare ajutor. Am facut de cateva ori legume la wok, dar fara sa stiu exact cum se fac. Ma bucur cand vad astfel de articole!

 4. Eu am plita electrica, de care sunt foarte multumit.

  Dar se merita sa iau un wok pentru plita electrica?

  Sau dau banii degeaba?

  De incalzit se incalzeste tare (supele si ciorbele le fac la treapta 5 din 9).

  1. Adi Hădean Author says:

   nu:)

 5. foarte util articolul acesta, chiar mă întrebam zilele astea cam care e procedura și cât timp trebuiesc ținute legumele pe foc. Kudos! :)

 6. luminita says:

  Asteptam si alte sfaturi. Multumim!

 7. Astazi am urmat sfatul tau,legumele la wok au iesit foarte bune,multumesc

 8. Gabrielle says:

  Buna sa va fie ziua !
  @AdiHadean O tigaie din fonta merge folosita pe aragazul cu plita electrica?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close