Întotdeauna am simțit că acest desert este preferat de toată lumea, pentru că tuturor le plac fructele, mai ales acum când este perioada lor și gustul este unul desăvârșit. Iar în combinație cu crema fină de vanilie, și crusta crocantă, mi se pare că este desertul perfect. Pentru astăzi vă prezint rețeta mea de mini tarte cu fructe colorate, pentru tema de săptămâna aceasta, viu colorat. Ce poate fi mai frumos colorat decât niște fructe proaspete și apetisante?
Ingrediente mini tarte
Ingrediente aluat fraged mini tarte cu fructe (8 mini-tarte)
- 125 grame unt 82% grăsime rece
- Un gălbenuș de ou
- 250 grame de făină
- 50 ml apă rece
- 90 grame de zahăr
- Un pic de sare
Ingrediente pentru crema de vanilie pentru mini tarte
- 500 ml lapte 3,5% grăsime
- 50 grame amidon
- 4 gălbenușuri
- 100 grame zahăr
- 25 grame unt
- Esență de vanilie, păstaie de vanilie
*Pentru decor se folosesc fructe în funcție de preferințe.
Mod de pregătire aluat fraged mini tarte cu fructe
Într-un bol de mixer (se poate amesteca și cu mâna foarte ușor) am pus toate ingredientele pentru aluatul fraged, și le-am mixat aproximativ 3 minute până a devenit un aluat nelipicios și omogen.
Aluatul l-am înfoliat în folie de plastic și l-am pus la frigider pentru 30 de minute. În timp ce aluatul se răcorește la frigider, am pregătit crema. Laptele l-am pus la foc mic, până în punctul de fierbere. Într-o cratiță am pus cele 4 gălbenușuri, zahărul, amidonul și vanilia și le-am amestecat bine cu ajutorul unui tel.
Când laptele a ajuns în punctul de fierbere, l-am turnat cu grijă peste compoziția de gălbenușuri și le-am amestecat. Am pus înapoi pe foc mic, amestecând continuu, până compoziția s-a îngroșat. Am mai lăsat la fiert 2-3 minute, amestecând continuu. Apoi am luat de pe foc, am adăugat untul, pe care l-am încorporat. Am mutat crema într-un castron, iar crema am acoperit-o cu folie de plastic, pentru a nu face crustă.
În timp ce crema se răcește, am copt cojile pentru mini tartă. Am scos din frigider aluatul și l-am întins între două folii de plastic, ca să nu se lipească și să nu se încălzească așa tare. L-am întins de o grosime de jumătate de cm. Apoi l-am tăiat și l-am pus în tăvile de mini tarte (sau o formă mare de tartă). Cu o furculiță se înțeapă pentru a nu crește aluatul în cuptor. Pentru asta se pot pune și anumite greutăți (boabe de năut, fasole, etc) dar mie nu îmi place această tehnică.
Le-am pus la cuptor pentru 25 de minute la 180 de grade C, sau până s-au rumenit deasupra. Le-am scos din formă și le-am lăsat la răcit complet.
Mod de asamblare mini tarte cu fructe
După ce toate ingredientele s-au răcit, am asamblat desertul. Cu ajutorul unu poș (sau cu o lingură) am pus crema în crusta pentru tarte.
Fructele pe care le-am folosit (căpșune, kiwi, afine, zmeură, mango) le-am feliat subțire, în funcție de cum am vrut să decorez mini tartele. După ce am terminat cu decoratul, pentru a fi mai strălucitoare, și a nu se oxida fructele, le-am stropit cu tort gelee transparent pe care l-am pus într-un pulverizator (pentru un strat fin).
Apoi am pus la frigider pentru câteva ore.
Poftă bună,