Poke bowl

1.2K

Nu știu alții cum sunt, însă mie vara îmi dă un dor fantastic de călătorii. Si acolo unde nu pot (încă) ajunge, mă poartă mâncarea. Așa că azi vă propun o rețetă tradițional hawaiană: poke bowl. Este un fel de mâncare atât de versatil, popular și răspândit, încât în insulele de origine este sărbătorit printr-un festival ce ține 3 zile! Evident, trebuia să-l încerc. M-am documentat și am făcut propria-mi variantă. Cu ușoare influențe japoneze. Un prânz usor, colorat și vesel, ca o zi de vară.

Ingrediente pentru poke bowl (pentru 4 persoane):
  • 150g orez pentru sushi (poate fi înlocuit cu orez aborio)
  • 300g file de somon proaspăt
  • 300g edamame
  • un morcov potrivit
  • castravete Fabio – o jumătate
  • un avocado copt
  • 30ml de oțet de orez
  • 30ml ulei de susan
  • 50 – 70ml de sos de soia
  • semințe de susan – 2 lingurițe
Prepararea poke bowl-ului:

Poate ca un poke bowl arata complex si complicat, însa, în fapt, este extrem de ușor de preparat. 

Am început cu orezul. Evident că acum, când aveam nevoie de orez pentru sushi, nu l-am găsit în magazin. Însă l-am înlocuit cu succes cu orez pentru risotto, pe care l-am fiert conform intrucțiunilor de pe ambalaj. Când a fost gata, l-am luat de pe foc, am încorporat oțetul de orez și am amestecat bine. Și l-am lăsat deoparte, la răcit.

Somonul, foarte proaspăt, l-am tăiat cubulețe de aproximativ un centimetru. Am pus bucățile într-un castron împreună cu sosul de soia, cu uleiul și semințele de susan, apoi l-am lăsat la marinat. 15 minute, nu are nevoie de mai mult.

Apoi m-am ocupat de legume. Castravetele l-am spălat și l-am tăiat cubulețe mici. Am curățat edamamele. Am tăiat în felii fine jumătățile de avocado. Iar morcovul l-am tăiat cu un fel de ascuțitoare de legume, careia mă straduiam de ceva vreme sa-i găsesc rostul în bucătărie. Iată că l-am găsit.

De aici, asamblarea poke bowl-ului a fost floare la ureche. Am împărțit orezul în porții și le-am pus la baza bolurilor. Deasupra am așezat pe rând somonul marinat, edamamele, castravetele, morcovul și avocado. Am stropit totul cu restul de sos de soia. Și atât. Poke bowl ușor, savuros și colorat pentru zile călduroase de vară.

S-aveți poftă!

Irina

Găsiți aici mai multe rețete cu somon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close