Lapte de pasăre

1.9K
Lapte de pasăre

Cele mai dragi amintiri din copilărie sunt strâns legate de bunici. Aromele mâncărurilor pregătite cu dragoste, cearceafurile albe, mereu apretate, florile proaspete pe masa din sufragerie, toate acestea mi-aduc aminte de timpul (prea scurt) petrecut la ei. Dar mai presus este acel desert cu care mamaia Anca ne aștepta de fiecare dată. Desertul copilăriei mele: lapte de pasăre.

Poate îl știți ca ile flottante. Sau floating island. Însă la noi, această cremă delicată de ou și lapte, cu galuște pufoase, învăluite în arome de vanilie și coajă de lămâie, are un nume mult mai simpatic.

Și iată cum îl prepar eu, după rețeta bunicii.

Ingrediente pentru lapte de pasăre (pentru 4-6 porții):
  • 1l de lapte
  • 7 gălbenușuri
  • 4 albușuri
  • 150g de zahăr
  • o păstaie de vanilie
  • coaja de la o jumătate de lămâie netratată
  • un praf de sare
Ingrediente lapte de pasăre
Prepararea laptelui de pasăre:

Laptele de pasăre este un desert extrem de simplu de făcut. Însă eu am de fiecare dată emoții atunci când îl prepar. Nu de alta, însă bunica mea îl făcea perfect. Așa că standardul în familie e foarte sus.

Așadar, am început cu laptele proaspăt. Cel mai bun este laptele gras, de țară, însă în lipsa lui, merge  laptele cu 3.5% grăsime. L-am pus la fiert, într-o cratiță cu fundul gros, la foc foarte mic. Am adăugat păstaia de vanilie, tăiată pe jumătate, și semințele acesteia. Apoi am pus coaja de lămâie și cam o lingură din zahărul măsurat. Și am lăsat laptele la aromatizat, fără să fiarbă în clocot, în timp ce m-am ocupat de ouă.

Preparare
Prepararea găluștelor din albuș:

Cele 4 albușuri le-am bătut spumă, împreună cu un praf de sare și câteva picături de zeamă de lămâie. Am ales să pun deoparte cele 3 albușuri rămase – nu vreau să fac mai multe găluște decât se mănâncă. În plus, am pretext să mai fac niște bezele delicioase.

Am scos păstaia de vanilie și cojile de lămâie din lapte, apoi am format găluștele din albuș, cu ajutorul a două linguri. Le-am fiert pe rând în lapte cam 2 minute, întorcându-le cu grijă la jumătatea timpului. Le-am scos cu o spumieră pe o farfurie și le-am lăsat deoparte. Mai apoi am strecurat laptele și l-am pus la răcit.

Găluște din albuș

În timpul acesta, am bătut gălbenușurile împreună cu zahărul, până acesta s-a dizolvat complet. Apoi am turnat laptele răcit ușor, în fir subțire, amestecând continuu. Amestecul obținut l-am pus într-o cratiță curată și l-am pus din nou la foc mic. Am amestecat cu grijă, aproximativ 10 minute, până când laptele s-a îngroșat puțin. E gata când spuma de la suprafața laptelui a dispărut, iar consistența e asemănătoare smântânii pentru gătit. El va continua să se îngroașe pe măsură ce se răcește. Am transferat laptele de pasăre într-un vas rece, și împreună cu găluștele, le-am dat la frigider pentru aproximativ 4 ore.

E atât de simplu – desertul copilăriei mele, perfect pentru orice ocazie, este gata.

S-aveți poftă!

Irina

Găsiți aici alte rețete de desert.

Join the Conversation

  1. Multumesc pentru articol! Foarte bune si multe informatiile oferite!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close