No, Costele, cum traduci „pulled pork”? Porc tras? „Porc demnicat”, ar fi spus bunica. Până la urmă, nici nu-i atât de important cum îți spune lumea, important e cum te descurci, iar acest sandwich se descurcă bine, vă spun precis. E inspirat de un fel americănesc de mâncare nepretențioasă, de umplut burta și de mers mai departe, că-i departe Clujul. Știu de la prietenii care au fost prin State și au mâncat, că se face în mod obișnuit din spată de porc cu os, coaptă încet, eventual afumată. Întrucât structura fibrei e asemănătoare, dar în plus beneficiez de niște grăsime care-mi place și-mi folosește, am ales coaste de porc în loc de spată. Am procedat așa:
Am frecat bucata de carne cu sare grunjoasă și piper, am stropit-o cu sos de soia, am îmbăiat-o în cidru și am mai pus cu ea-n oală câteva frunze de salvie și câțiva căței de usturoi. Am pus capacul pe oală și am pus oala-n cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius. Am copt carnea trei ore.
Povestea spune că pentru a putea pune carnea asta-n sandwich și pentru a o putea mânca, e musai să o sfâșii, fibră cu fibră. Există un instrument special pentru asta, dar furculița-i la fel de bună dacă nu ai de pregătit tone de „pulled pork” în fiecare zi. Cât s-a copt carnea am făcut niște chifle, după rețeta asta:
Pentru 12 chifle a 100 g : 250 ml lapte, 125 ml apă, 55g unt, încălzite împreună până se topește untul. 700 g făină albă, 7 g drojdie uscată, 30 g zahăr, 10 g sare, se amestecă bine. Se amestecă apoi 1/3 din amestecul uscat cu amestecul lichid și se adaugă restul de amestec uscat pe rând. La final se frământă cu un ou, 6-8 minute. Se împarte aluatul în părți egale și se formează bile. Se așază bilele pe foaie de copt, direct pe tava în care vor fi coapte. Se lasă la dospit o oră, fără a fi atinse. Se ung ușor cu ou bătut și se presară cu mac/susan/semințe. Se coc 1o minute la 210 grade Celsius. Se lasă 10-12 minute sub un prosop. Se păstrează în pungi/saci din hârtie.
Pentru a mă asigura că porcul are gust, are suculență și se poate mânca ușor, am amestecat carnea cu pastă de ardei, muștar boabe, puțin din zeama lăsată-n oală la coacere și două linguri de ketch-up.
Pasul următor a fost să montez sandwichul după cum urmează: am despicat fiecare chiflă, am uns miezul cu brânză de capră, am așezat un strat consistent de curry de linte (găsiți măcar o rețetă pe aici pe undeva) peste bază, porc peste linte, salată de varză (varză albă, sare, piper și un dressing din iaurt cu brânză de capră și ulei de măsline extravirgin și câteva fâșii de ardei copt marinat. În loc de linte puteți pune frunze de salată, castraveți, felii de roșie, hummus, fasole bătută, sau puteți să nu puneți nimic.
Un sandwich de felul ăsta e chiar destul, după (aproape) orice standarde.
In loc de cidru se poate pune o bere blonda? :)
O idee foarte buna pentru cina. Felicitari pentru articol!
Merge si cu ceafa? :)