Scones sunt un fel de surori de peste mări și țări ale pogăcelelor noastre. Puteam să le spun pogăcele, dar nu-s. Puteam să le spun biscuiți. Tot aia era.
Rețeta de scones cu cheddar e pentru cei ca mine care nu prea gătesc dulciuri coapte. Și cum am în dotare un cuptor nou care știe mult mai multe decât cel vechi, ți-e mai mare dragul să coci în el. Și zic că e perfectă pentru că se face ușor, repede și nici nu ai nevoie de prea multe ustensile. Iar rezultatul e unul foarte fain, pufos, aromat, cu brânza care se topește perfect, numai buni de pus laolaltă cu niște sanvișuri atunci când ai de făcut drumuri mai lungi cu mașina. Sau niște varză de bruxelles, coaptă cu sare, ulei de măsline și piper. Că așa suntem noi, vegetarienii. Mâncăm doar lucruri faine.
Ingrediente pentru scones cu cheddar:
- 240 g făină albă
- 10 g praf de copt
- 3 g bicarbonat de sodiu
- 5 g zahăr
- ½ linguriță de sare
- 120 g unt nesărat, rece, tăiat cubulețe
- 240 g lapte bătut
- 150 g cheddar
Instrucțiuni:
Am preîncălzit cuptorul la 220 de grade C
Am măsurat laptele bătut și l-am dat la congelator pentru 10 minute.
Am topit untul și l-am lăsat să se răcească.
Am amestecat într-un bol făina, bicarbonatul, praful de copt, zahărul și sarea. Apoi am adăugat brânza și am amestecat din nou totul bine.
După ce laptele bătut a stat 10 minute în congelator, l-am scos și l-am amestecat cu untul topit.
Apoi am adăugat partea umedă peste partea uscată și am amestecat până s-a încorporat toată făina și aluatul nu se mai lipește de bol.
Mi-am presărat generos cu făină blatul de lucru. Am scos aluatul din bol, am presărat făină peste și l-am frământat aproximativ 1 minut.
L-am întins ușor, cât să rămână gros de aproximativ două degete. Apoi cu un pahar am tăiat biscuiții pe care i-am așezat într-o tavă pregătită cu hârtie de copt.
Am băgat tava în cuptor și i-am copt aproximativ 12 minute. Am stat cu ochii pe geamul cuptorului, iar când au început să se facă maro-auriu au fost gata.
Între timp am mai topit puțin unt, o lingură, pe care l-am dat cu pensula pe biscuiți după ce i-am scos. Gata!.
Lucrul dificil abia acum a apărut, când a trebuit să aștept să se răcească. Pentru că miros incredibil de bine! Și da, sunt și foarte buni!
Și i-am împachetat frumos și am plecat hai-hui prin pădurile Lugojului să ne mai bucurăm de vremea bună și de tablourile firav arămii prin care frunzele ni se prezintă la început de toamnă.
Pace&Love
Alte rețete de biscuiți, aici.